Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Σχόλιο για την επίσκεψη Λιβανού - Κοπελούζου στην ΑλεξανδρούποληΤ.Ε Έβρου
 
Δελτίο Τύπου
Ο λαός πρέπει να επαγρυπνά και να μην θαμπώνεται από τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις τοπικών και μη, αρχόντων για την κατασκευή τoυ πλωτού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG). Η δήθεν ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι για το μεγάλο κεφάλαιο ενώ ο λαός ελάχιστα οφέλη θα αποκομίσει. Όσα προωθεί η

κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν τη θέση του λαού, αλλά αυτός είναι που θα συνεχίσει να ματώνει για να εξασφαλιστούν τα κέρδη, με τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας στα έργα, την ενεργειακή φτώχεια, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση, με την πολιτική της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» στην οποία εντάσσεται και το παραπάνω έργο μας βυθίζει  βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών ομίλων.

Ο λαός της περιοχής πρέπει να σκεφτεί τι πραγματικά μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την ίδια ώρα που κάποιοι χτίζουν αμύθητες περιουσίες με την δικιά μας εργασία. Είναι η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον ορυκτό πλούτο της χώρας, στην εκμετάλλευση και μεταφορά της ενέργειας που βάζει φρένο στην κάλυψη των αναγκών μας. Είναι τα κέρδη των μονοπωλίων που δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους στις γκρίζες ζώνες «συγκυριαρχίας» στο Αιγαίο,  είναι τα κέρδη που μπορούν να ανάψουν τη σπίθα γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας.
8/6/2017


Συνέντευξη τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών οργανώσεων Ν. θες/νίκης 8/6/2017 στο Εργατικό Κέντρο Θες/νίκης.ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ   Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ  
Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694 www.syntaxio.blogspot.com     -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com
                                                                Θεσσαλονίκη  08-06-2017
Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην σημερινή μας συνέντευξη τύπου.
Σας είναι ήδη γνωστό ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε συνεδρίασή της αποφάσισε την πραγματοποίηση τριών πανελλαδικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις 13-6-2017 με συμμετοχή συνταξιούχων από  Θεσσαλία – Ήπειρο – Μακεδονία και την Θράκη. Η δεύτερη θα γίνει στην Αθήνα στις 15 Ιούνη,  με συμμετοχή συνταξιούχων από την Στερεά – Αττική και Πελοπόννησο  και  η Τρίτη στο Ρέθυμνο της Κρήτης με συμμετοχή των συνταξιούχων όλου του Νησιού.
Πραγματοποιούμε αυτές τις συγκεντρώσεις ως συνέχεια μιας σταθερής και αδιάκοπης αγωνιστικής δράσης του συνταξιουχικού κινήματος, στον ίδιο δρόμο με το ταξικό εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που χειροτερεύουν τη ζωή μας, όπως όλης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί, γιατί είναι πληρωμένο από το μόχθο και τον αγώνα μιας ζωής μέσα στα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα μικρομάγαζα, τα χωράφια. Δεν μας τα χάρισε κανένας, δεν το χρωστάμε σε κανέναν. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τις περικοπές. Ότι μας έχει αφαιρεθεί, θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.
Εν όψει αυτής της κινητοποίησης  στις 13 Ιούνη σας καλέσαμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε για το περιεχόμενο της και τις προετοιμασίες της που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Νομίζουμε ότι είναι χρήσιμο να ξεκινήσουνε υπενθυμίζοντας το εξής.

Ακόμη μια λαθροχειρία των οπορτουνιστώνΔεν είναι η πρώτη φορά που σοσιαλδημοκράτες, νεόκοποι και παλιοί, οπορτουνιστές και κάθε λογής απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος καπηλεύονται ηγετικές φυσιογνωμίες του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος για να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο.

Τώρα ήρθε και η σειρά του Καρλ Μαρξ... Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το κέντρο του συντονισμού των οπορτουνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, καλεί με δήλωση του προέδρου του, Γκ. Γκίζι, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, το 2018, να μετονομαστεί το Πανεπιστήμιο της Τρίερ, της πόλης όπου γεννήθηκε, σε «Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ». Αφού τον «εκθειάζει» ως «μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γερμανικής Ιστορίας», ο Γκίζι κάνει ακόμη μια δήλωση μετανοίας στο σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόδοση τιμής στον Μαρξ «δεν αποκλείει και την κριτική αντιπαράθεση με το έργο του ούτε με την κατάχρηση που έγινε στο όνομά του στα σοσιαλιστικά κράτη».

Η επόμενη μέρα;


Οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται για μήνες η αντίστοιχη επιχείρηση στη Μοσούλη. Μόλις προχτές, δυνάμεις του συριακού στρατού βομβαρδίστηκαν από τον «συνασπισμό των δυτικών κρατών», ενώ προχωράει και ο εξοπλισμός των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας από τις ΗΠΑ, στο όνομα της μάχιμης συμμετοχής τους στην ανακατάληψη της Ράκα. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κι ενώ ξεκινάει «η μάχη των μαχών», όπως την αποκαλούν, για τη στρατιωτική ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» στο έδαφος της Συρίας, το Κατάρ μπαίνει στην απομόνωση από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και εκδηλώνεται ένοπλη επίθεση με νεκρούς στο Ιράν. Θυμίζουμε ότι δεν πέρασαν παρά μερικές μόνο βδομάδες απ' όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή. Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι ασύνδετα μεταξύ τους, μιλώντας για την πιο «θερμή» περιοχή του πλανήτη, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, άρα και τους ανταγωνισμούς, των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων λόγω της σημασίας της για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Απ' ό,τι φαίνεται, πριν κλείσει το κεφάλαιο «Ισλαμικό Κράτος», έχοντας προφανώς εξαντλήσει το ρόλο του, οξύνονται άλλα μέτωπα, που θα αποτελέσουν το επίκεντρο στο ξεκαθάρισμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων την επόμενη μέρα...