Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Μετά τον Μέγα Αλέξανδρο




Οι ιστορικές καταβολές και οι σχέσεις, άλλοτε ανταγωνιστικές άλλοτε φιλικές, ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, που διαμόρφωσαν τον ανάλογο σημερινό γεωγραφικό χώρο, ασφαλώς δεν δημιουργήθηκαν από ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι δημιούργημα μιας μακρόχρονης ιστορικής πορείας. Εκ προοιμίου, λοιπόν, ομολογώ ότι το κείμενο που ακολουθεί, ενώ δεν είναι σύντομο, είναι σίγουρα ελλειπτικό και  συνεπώς ανεπαρκές για να καλύψει ένα τόσο τεράστιο θέμα όπως αυτό της εθνολογικής αποκρυστάλλωσης των σύγχρονων εθνών της βαλκανικής, μα και εκείνο της ονομασίας της πΓΔΜ και των Σλαβομακεδόνων, που ταλανίζει την χερσόνησο του Αίμου δεκάδες χρόνια.. Φιλοδοξώ πάντως, έστω κι αν δεν ανταποκριθώ στο μέγεθος των απαιτήσεων της Ιστορικής επιστήμης, να κρατήσω το ενδιαφέρον σας και να κινήσω την περιέργειά σας ώστε να ψάξετε παραπέρα…

***

Οι διεργασίες για τις «διευθετήσεις» με την πΓΔΜ με αιχμή την ονοματολογία  αποφασίστηκαν στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2018, και επικυρώθηκαν με ταχύτητα από την λεγόμενη  «Συμφωνία των Πρεσπών». Το «Σλαβο-Μακεδονικό» ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, πυροδοτούμενο από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές  επιδιώξεις των ΗΠΑ που έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος ως   «Μακεδονία» ήδη από το 2004, αλλά και της ΕΕ.

Αλ. Παπαρήγα: Θωρακίζετε το αστικό σύστημα από την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος (VIDEO)





Θέλετε να θωρακίσετε το αστικό σύστημα από την ανάκαμψη και την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, δεν θα τα καταφέρετε, τα πράγματα δεν μένουν ακίνητα, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις στοχεύσεις των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως επιδιώκεται η εξασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος μέσω των σταθερών κυβερνήσεων που ο βίος τους δεν θα διακόπτεται από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι ζητάνε από το λαό να φοβάται την πολιτική αστάθεια, αντίθετα το ΚΚΕ του λέει να μην την φοβάται, αλλά με την πάλη του και να καταφέρνει χτυπήματα στην κυβέρνηση και γενικότερα στο αστικό πολιτικό σύστημα για να επιβάλει κάποιες κατακτήσεις τραβώντας το δρόμο για την οριστική ανατροπή του. Πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση έχουν το στοιχείο της πρόληψης και του φόβου.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού! Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά






Ισχυρό ΚΚΕπαντού! Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά


Από Ομάδα ¡H.lV.S! στο Πολιτική
 
Από το ΚΚΕ κυκλοφόρησε τετρασέλιδο φυλλάδιο που καλεί σε ισχυροποίηση του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν, στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!

ΓΙΑΤΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Απευθυνόμαστε στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών και αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων.

Διαγωνισμός ΝΑΤΟφροσύνης


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Προσπάθησαν όσο μπορούσαν να το κρύψουν μέσα στον γνωστό «αχό» της κοκορομαχίας επί παντός του επιστητού. Παρ' όλα αυτά, η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια έβγαλε μάτι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας - πλέον - στο ΝΑΤΟ.

Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Με την κυβέρνηση να παίζει ρόλο «στρατολογητή» του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν με κάθε τρόπο να διευκρινίσουν ότι η όποια διαφωνία τους στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν σημαίνει διαφωνία με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, την οποία άλλωστε υπηρέτησαν με συνέπεια και από κυβερνητικές θέσεις.

Συνέντευξη Κατερίνας Καστρίδου: “Οι Σύλλογοι Γονέων δεν υπάρχουν μόνο για να ψήνουμε σουβλάκια…”



Στον κόσμο αυτόν ήρθαμε για να γοητεύουμε και να γοητευτούμε από κάθε τι ωραίο, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Η αλληλεγγύη είναι πραγματικά κάτι όμορφο. Ο συλλογικός αγώνας, η συλλογική προσφορά είναι η ελπίδα όλων μας στον άγριο κόσμο που ζούμε.

Η Κατερίνα Καστρίδου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού σχολείου στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Η περίπτωσή της είχε απασχολήσει το Πανελλήνιο, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο μιας πρωτοφανούς επίθεσης από άλλα μέλη του ΔΣ που την κατηγορούσαν ως… “άθεη εθνομηδενίστρια” και επιχείρησαν να την διαγράψουν από το Διοικητικό Συμβούλιο (!) ενάντια σε κάθε πρόβλεψη του καταστατικού. Εμείς μιλήσαμε μαζί της για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο γονεϊκό κίνημα, το ρόλο που έχει και μπορεί να παίξει ένας Σύλλογος Γονέων και τις δύο διαφορετικές λογικές που συγκρούονται ως προς τη διοίκηση των σχολείων, την κάλυψη των αναγκών τους και τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται. Αλλά και ως προς το κομμάτι της αλληλεγγύης, που είναι το πρώτο μάθημα που οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

Διορθώσεις


«Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» και νέες «φορολογικές απαλλαγές» ζητάει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) ως «αντιστάθμισμα» για την αύξηση του κατώτερου μισθού, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσε «σοκ» στην αγορά, επειδή έγινε «χωρίς προετοιμασία». Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, που είναι και προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, αθροίζει τη φωνή του στις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, που αξιοποίησαν την εφαρμογή του νόμου για τον κατώτερο μισθό για να επαναλάβουν πάγιες αξιώσεις τους, όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η κυβέρνηση τους έχει ήδη απαλλάξει από τις εργοδοτικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους. Είναι βέβαιο ότι οι εργοδότες παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες όταν «ανοίγουν τα χαρτιά τους» απέναντι στην κυβέρνηση, που βάζει στο τραπέζι κάθε μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αλλωστε, ίδιας κοπής μέτρο είναι και η αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού που έγινε με τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και έχει ως βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ενώ συνδέει ολοένα και πιο στενά τον μισθό με την παραγωγικότητα. Τώρα, με τις δηλώσεις τους για την εφαρμογή του νόμου, οι βιομήχανοι βοηθούν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί καλύτερα και στο εξής να βάζει σε σωστή σειρά τα μέτρα που ανακοινώνει: Πρώτα τη διεύρυνση των ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων προνομίων για τους ίδιους και μετά τα λίγα ευρώ παραπάνω στον κατώτερο μισθό χιλιάδων εργαζομένων, που συνεχίζουν να εργάζονται, να ζουν και αμείβονται με άθλιους όρους.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας


Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ το έντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε

Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο βήμα της εκδήλωσης
Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο βήμα της εκδήλωσης
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας και καταδίκης του ιμπεριαλισμού διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
 Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αποτυπώθηκε και στη συζήτηση που έγινε μετά τις ομιλίες, ενώ στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στον βενεζουελάνικο λαό και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ - ΕΕ, όπως και της στάσης συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης.

Σ' αυτό ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: «Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η εκλογή της ηγεσίας της χώρας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της είναι αποκλειστική υπόθεση του λαού της, μακριά από κάθε λογής ξένες παρεμβάσεις, οικονομικές, στρατιωτικές και κάθε είδους απειλές. Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του ενάντια στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σπέρνουν πολέμους, εκμετάλλευση και καταπίεση για να στηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων».

Το θράσος στην υπηρεσία μιας απάνθρωπης πολιτικής για το Προσφυγικό




Τα «λιβανιστήρια» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα χοντρά ψέματα που εκτόξευαν από την «Εφημερίδα των Συντακτών», «το Ντοκουμέντο» κ.ά., απέτυχαν παταγωδώς να συκοφαντήσουν την κινητοποίηση στη Σάμο στις 7 του Φλεβάρη για το Προσφυγικό, από τα σωματεία και τους φορείς του νησιού.
Μια μόνο απόδειξη είναι ότι αυτά τα μέσα (και όχι μόνο), αμέσως μετά την πραγματοποίησή της, κατάπιαν τη γλώσσα τους! Δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά σε αυτήν. Κανένα ρεπορτάζ, τίποτα απολύτως. Τυχαίο δεν μπορεί να είναι ακόμα ότι την ίδια αντιμετώπιση, αυτή της αποσιώπησης, επιφύλαξαν στην κινητοποίηση και τα κεντρικά μέσα, εφημερίδες, κανάλια, σάιτ που είναι φιλικά προς τη ΝΔ. Ούτε βέβαια το γεγονός ότι έβγαλαν τον σκασμό κάθε είδους ακροδεξιά και φιλοναζιστικά πόρταλ!

Ηταν τόσο μαζική η συγκέντρωση, τόσο καθαρά τα αιτήματα και το ψήφισμα κατά της απάνθρωπης πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης και υπέρ του απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων - μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Ηταν τόσο ξεκάθαρη η καταγγελία των ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων από ομιλίες και η απομόνωσή τους από τους συγκεντρωμένους, που έκλεισαν τα στόματα όλων των λασπολόγων, οι οποίοι ξεσάλωσαν κατά των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τα στελέχη του ΚΚΕ, που είχαν καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση των αιτημάτων της κινητοποίησης.

Ηταν τέτοια η απήχηση, που αναγκάστηκε ακόμα και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, Ν. Κακλαμάνης, να αναγνωρίσει την επομένη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «ήταν μια επιτυχημένη μαζική συγκέντρωση, δεν υπήρξαν ρατσιστικές ή ξενοφοβικές ή προσβλητικές για τους πρόσφυγες - μετανάστες αναφορές» και ότι «συμφωνούμε απολύτως, χωρίς καμιά επιφύλαξη, με την ανάγκη να απεγκλωβιστούν αυτοί οι άνθρωποι και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα» («samostoday.gr»).