Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Ευκαιρία» για χαράτσια και αντιδραστικές αλλαγές οι καταστροφές

 

MotionTeam

Ευκαιρία για νέα χαράτσια και αντιδραστικές αλλαγές αποτελούν για την κυβέρνηση οι τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο, όπως έδειξε η ομιλία Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου, στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, προκαλώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που βρίσκονται για δύο βδομάδες παρατημένοι από το αστικό κράτος, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε για την ...αποκατάσταση του ρεύματος, του νερού και την υγειονομική κάλυψη, ενώ αράδιασε άλλη μια φορά τα μέτρα - κοροϊδία, όταν δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον την πλήρη αποκατάσταση.

Παράλληλα, ενώ εστίασε στις «σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», επικαλέστηκε κατόπιν την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και «γρήγορης ωρίμανσης» των έργων, εξ ου και ανακοίνωσε την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενου στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κάτι που παραπέμπει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και βέβαια στην εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων. Ξέκοψε άλλωστε κάθε προσδοκία για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αποφαινόμενος ότι οι πρόσφατες πλημμύρες ήταν «έξω από τις προδιαγραφές οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού σχεδιασμού». Κάτι που διαψεύδεται πανηγυρικά από τις ίδιες τις μελέτες που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» (βλ. ρεπορτάζ σελ. 3).

Ούτε «κιχ» από την κυβέρνηση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»

 

 

Ούτε «κιχ» δεν έχει ακουστεί από την κυβέρνηση μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με το οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας στη Θεσσαλία, αλλά την άφησαν να πνιγεί λόγω ...κόστους.

Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου αποκαλύψαμε μερικές από τις πιο κρίσιμες διαπιστώσεις από εκατοντάδες σελίδες μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017!

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας που έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια είναι: Πηνειός και παραπόταμοι, μαζί με την κλειστή λεκάνη της λίμνης Κάρλας, χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Καλοχωρίου, Δέλτα ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας, Παλαιοπύργου, Χαμηλή ζώνη μέσω ρου π. Τιταρήσιου, περιοχή Ελασσόνας, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Τιταρήσιου, Χαμηλή ζώνη λεκάνης άνω ρου ρ. Κουσμπασανιώτικο, Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ενιπέα, τάφρου Ξυνιάδας, Χαμηλή ζώνη λεκανών ρ. Αλμυρού και Χολόρεμμα στον Ν. Μαγνησίας, Χαμηλή ζώνη λεκάνης χ. Ξηριά στον Βόλο και ρεμάτων ευρύτερης περιοχής Βόλου.

Και γι' αυτές τις περιοχές επισημαίνεται ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, κάνοντας σαφές ότι η πιθανότητα να πνίγεται η Θεσσαλία όποτε βρέχει είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

«Από εδώ και στο εξής θα παλεύουμε πλάι πλάι!»

 

Από την αποστολή συνδικάτων της Αθήνας στη Θεσσαλία την περασμένη Κυριακή
Από την αποστολή συνδικάτων της Αθήνας στη Θεσσαλία την περασμένη Κυριακή

 

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. Η Ηρ. Ντ. κοντοστέκεται μπροστά μας έξω από το εκλογικό κέντρο και πιάνουμε την κουβέντα. Μας λέει: «Μετά από 30 χρόνια που ψηφίζω ΝΔ ψήφισα πρώτη φορά ΚΚΕ. Με έπεισαν τα παιδιά μου, μου είπαν να ψηφίσω για εκείνα - για το δικό τους καλό. Και νιώθω σαν να απελευθερώθηκα. Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου». Κουβέντα στην κουβέντα τής δίνω το τηλέφωνό μου, όταν το αποφασίσει να έρθουμε σε επικοινωνία.

Σεπτέμβρης 2023. Ανείπωτη καταστροφή στη Θεσσαλία, ολόκληρα χωριά κάτω από τόνους λάσπης, ζωές χαμένες, όλο το βιος των ανθρώπων σκεπασμένο με τη βρωμιά τους - τη βρωμιά αυτών που ζύγισαν τη ζωή μας σαν κόστος, σαν μια δαπάνη μη βιώσιμη, σαν ένα νουμεράκι που δεν βγαίνει (ίσως θα έπρεπε να ήμασταν οι «οικονομικά εύποροι» για να δικαιολογηθεί αντιπλημμυρικό έργο, όπως λέει και η ΕΕ).

«Ευκαιρία» για ποιον;

 

 

Η Θεσσαλία δεν βουλιάζει μόνο στη λάσπη της πλημμύρας αλλά και του κυβερνητικού εμπαιγμού, που περνάει σε άλλα επίπεδα μετά τις «νέες» εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη στήριξη τάχα των πλημμυροπαθών και την «επανεκκίνηση» της περιοχής.

Το «ισχυρό πακέτο μέτρων» που προαναγγελλόταν όλες τις προηγούμενες μέρες από τα κυβερνητικά επιτελεία, για την αντιμετώπιση δήθεν των συνεπειών από την καταστροφή σπιτιών, επιχειρήσεων, ζώων και καλλιεργειών, αποδείχτηκε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού, ούτε καν με τις πιο επείγουσες.

Πολύ περισσότερο, δεν έχει σχέση με την ανάγκη να γίνουν τώρα όλα τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης και θωράκισης της περιοχής, ώστε να μπορέσουν οι βιοπαλαιστές να παραμείνουν και να συνεχίσουν να παράγουν στον τόπο τους.