Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Έφοδος στη γη για ιδιώτες





Λίγο η Πνύκα, λίγο η σκιά της Ακρόπολης, κάτι κι ο Μητσοτάκης που καραδοκεί στη γωνία παρέα με τον αμόρφωτο πλην αρχαιόπληκτο μέσο ψηφοφόρο του Αδώνιδος, πολύ θέλει ο άνθρωπος;

“Αγαπητέ Εμμανουέλ, επίτρεψέ μου να σου υπενθυμίσω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά στην αρχαία Ελλάδα τον αποκαλούσαν καταφρονητικά ιδιώτη, που στη δική σας γλώσσα δεν είναι και σήμερα και τόσο τιμητικός χαρακτηρισμός.”

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας (ή καλύτερα ο λογογράφος του) έχει γλωσσολογικές ανησυχίες. Ας το σκεφτούμε λιγάκι.

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν το «παλιό καλό» ΠΑΣΟΚ


Ιστορίες σοσιαλδημοκρατίας για να βγουν χρήσιμα για το λαό συμπεράσματα


Ο πρωθυπουργός στέκεται με ευλάβεια μπροστά στις φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου, στα εγκαίνια σχετικής έκθεσης πέρυσι στη Βουλή
Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός στέκεται με ευλάβεια μπροστά στις φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου, στα εγκαίνια σχετικής έκθεσης πέρυσι στη Βουλή
Το άρθρο του πρωθυπουργού με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη βδομάδα, είναι αλήθεια πως πυροδότησε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ή καλύτερα που συγκρούονται για τον ηγετικό ρόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το άρθρο του πρωθυπουργού ήρθε σε μια στιγμή που «ψήνεται» ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς, αφού μέσα στο Νοέμβρη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού σε αυτό το πολιτικό σχήμα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για αναμόρφωση στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει σταθερά την εναλλαγή κυβερνήσεων οι οποίες θα προχωράνε απρόσκοπτα τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, θα στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Με το άρθρο του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, έχει κυρίαρχο ρόλο, κάτι που αναγνωρίζουν και οι εταίροι του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που τον έχουν καταστήσει επίσημο συνομιλητή τους για την Ελλάδα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ή αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ.

Πανηγυρικός


1. Το Κόμμα, σώμα αδιαίρετο, διασχίζει το χρόνο με ταχύτητες δικές του, μένοντας αλώβητο από τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί κάθε εποχή. Με το ειδικό βάρος του προσπαθεί να γεμίσει το κενό γύρω του.
 
2. Μπροστά στα εκατό χρόνια των παράφορων συντρόφων, το περιβάλλον ναυάγησε άπειρες φορές στην προσπάθειά του να ανακόψει τη ροή του κινήματος. Δεν ήταν εύκολη η διάρκεια και η αντοχή στα χτυπήματα, γιατί οι επιδόσεις των κυβερνώντων τότε, στα διαρκή στρατοδικεία, ήταν ανεξάντλητες. Είναι μακρύ το γράμμα του θανάτου: εκτελέστηκαν πολίτες και σύντροφοι των οποίων ουκ έστιν αριθμός, ενώ η ξενοκίνητη κυβέρνηση συνέχιζε να προσαυξάνει τις συμφορές της κοινωνίας.