Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η λατρεία των Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον Οργουελ

 

Ξεχείλισε σήμερα στη Βουλή η αγάπη των Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον… Οργουελ. Συναγωνίστηκαν ποιος από τους δυο είναι ο αυθεντικότερος ερμηνευτής..

 

 

Ξεχείλισε σήμερα στη Βουλή η αγάπη των Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον… Οργουελ. Συναγωνίστηκαν ποιος από τους δυο είναι ο αυθεντικότερος ερμηνευτής του. Σε ό,τι μας αφορά δεν θα εμπλακούμε στον ανταγωνισμό τους. Και τούτο, διότι, θεωρούμε ότι και οι δυο έχουν μερίδιο από την κληρονομιά του εν λόγω. 

Αυτός ο «μέγας επαναστάτης», ο Οργουελ , σύμβολο των απανταχού «διανοούμενων» του αντικομμουνισμού, το 1949 είχε παραδώσει ολόκληρη λίστα στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, «καρφώνοντας» στις Αρχές τα ονόματα 38 κομμουνιστών και φιλοκομμουνιστών (μεταξύ τους τον Τσάρλι Τσάπλιν ) για να τους «προσέχει» η κυβέρνηση και έτσι να «σώζει – καλύτερα – ο Θεός τη βασίλισσα».

Δυστυχώς, λοιπόν, και για τον Οργουελ και για τους φίλους του, ορισμένα ντοκουμέντα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φανερώνουν χωρίς καμία αμφισβήτηση αυτές τις… υπέροχες πλευρές της ζωής και της δράσης του συγγραφέα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Διαφήμισε την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συνδυάζει αντιλαϊκή πολιτική με «κοινωνική συνοχή»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης για να επανέλθει σταθερότητα στο κράτος και την κοινωνία ζήτησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, παρουσιάζοντας το κόμμα του ως καλύτερο διαχειριστή και διεκπεραιωτή των αναγκών του κεφαλαίου, πετώντας ξανά το παλιό «τυράκι», της «δίκαιης ανάπτυξης για όλους».

Στη συζήτηση στη Βουλή για την «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και στα ζητήματα της ακρίβειας.

Οι «από κάτω»

 

Σωροί από χιλιάδες βαλίτσες περιμένουν στα διεθνή αεροδρόμια τη «διεκπεραίωσή» τους. Εκατοντάδες πτήσεις κάθε βδομάδα ακυρώνονται προς όλους τους προορισμούς. Για παράδειγμα, μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από 15.000 ακυρώσεις έγιναν σε αεροδρόμια της Βρετανίας και άλλες τόσες στη Γερμανία και την Ολλανδία. Κοινός παρονομαστής σε όλο αυτό το ανακάτεμα είναι οι ελλείψεις προσωπικού, καθώς πλέον, ακόμα και μεγαλοστελέχη αερομεταφορέων ομολογούν ότι οι περικοπές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «υπερβολικές» (ενδεικτικά στη «Lufthansa», το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά το 1/3). Τότε που η συρρίκνωση του μεταφορικού έργου, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, φορτώθηκε στις πλάτες των εργαζομένων, με απολύσεις, εντατικοποίηση και αναστολή εργασίας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιρειών κατεβαίνουν σε απεργίες σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Κάθε ώρα καθυστέρησης, κάθε ακυρωμένη πτήση, κάθε βαλίτσα που περιμένει τα εργατικά χέρια για να φτάσει στον προορισμό της, κάθε ομολογία διευθυντικού στελέχους ότι «κάτι πρέπει να γίνει» για να βρεθεί εργατικό δυναμικό, βγάζει ξανά στην επιφάνεια τη μεγάλη αλήθεια. Δείχνει ποιοι έχουν πραγματικά τη δύναμη να μετατρέπουν τα κουφάρια σε κολοκουρδισμένες μηχανές. Δείχνει - όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας - ότι χωρίς τους «από κάτω» δεν κινείται τίποτα, δεν μπορεί να πετάξει ούτε αεροπλάνο, δεν μπορεί να γυρίσει ούτε προπέλα στα βαπόρια. Είτε απέναντί της έχει την «κολακεία» και τα «καλοπιάσματα» είτε την εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταστολή, η εργατική τάξη, όταν αγωνίζεται για το δίκιο της, δείχνει τη δύναμή της, τις δυνατότητες που έχει να αναμετρηθεί και με τον πιο σκληρό αντίπαλο!

Επιδότηση για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας και φτώχεια για τα νοικοκυριά

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Eurokinissi

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν και τον Ιούλη τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με την κυβέρνηση να προσπαθεί με τις εξαγγελίες της να πείσει ότι ενισχύει το λαϊκό εισόδημα. Στην πραγματικότητα τα πακέτα που ανακοινώνονται αφορούν «ζεστό» χρήμα για τους ενεργειακούς ομίλους, εν είδει «επιδότησης» της τιμής του ρεύματος, η οποία ωστόσο κάθε φορά αδυνατεί να καλύψει το μέγεθος της αύξησης. Το θέμα είναι ότι αυτές οι αυξήσεις είναι απλά η αρχή ενός νέου επικείμενου μπαράζ αυξήσεων και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όπως άλλωστε ομολόγησαν χτες στο συνέδριο του «Economist» παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε νέο πακέτο επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως, όπως είπε, θα καλύψει το 84% της συνολικής αύξησης. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι ξανά οι όμιλοι θα επιδοτηθούν με το ποσό των 722 εκατ. ευρώ, πλέον των 400 εκατ. που είχαν λάβει με την προηγούμενη παρέμβαση και των 480 εκατ. στο πρώτο πακέτο επιδότησης, ενώ τα νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και φτωχοί αγρότες θα δουν ξανά φουσκωμένα τα τιμολόγιά τους.

Μαύρα σύννεφα

 

Φωτό αρχείου από AP 
Φωτό αρχείου από AP
Πηγή: Associated Press

 

«Η δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων δεν θα κάνει πιο ασφαλείς ούτε τη Φινλανδία ούτε τη Σουηδία. Αντίθετα, θα θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που μένουν σε πόλεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν τέτοιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όταν ξεσπούν στρατιωτικές δραστηριότητες, τα χτυπήματα κατευθύνονται πρώτα απ' όλα στη στρατιωτική υποδομή του αντιπάλου».

Αυτά σημείωσε προχτές ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, απαντώντας σε δηλώσεις του Φινλανδού δημάρχου της πόλης Λαπεενράντα στα σύνορα με τη Ρωσία, ο οποίος είπε πως η δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων θα έδινε «αίσθημα ασφάλειας» στους κατοίκους της πόλης. Η επιχειρηματολογία αυτή του Φινλανδού δημάρχου δεν μας είναι βέβαια καθόλου άγνωστη...

Με πόση ευκολία, αλήθεια, μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τις λέξεις, βάζοντας στη θέση της άγνωστης πόλης του φινλανδικού βορρά, το όνομα της Αλεξανδρούπολης και των υπόλοιπων πόλεων που φιλοξενούν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα...

Η μεγάλη εικόνα δεν χωρά στη φωτογραφία...

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Με τον 19χρονο μαθητή από το Ιράν Kourosh Baygi Nourmohammadi, ο οποίος αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, για να αναφερθεί στις «ευκαιρίες» που δίνει η κυβέρνηση στα προσφυγόπουλα.

«Θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν και εσένα για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ, σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον αξιέπαινο μαθητή.