Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Έχει αίμα το Adidas το καινούριο που φοράω…



Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας λένε πως αυτές γιορτάζουν μία φορά, ενώ οι άντρες όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Προφανώς και δεν είναι έτσι, γιατί ο βασικός διαχωρισμός είναι ταξικός, και η εργατική τάξη βράζει στο ίδιο καζάνι, ανεξάρτητα από το φύλο της. Αλλά η φράση θέλει να δείξει την υποκρισία που περιέχουν αυτές οι ημέρες με την επετειακή τους ευαισθησία, που εκδηλώνεται μια φορά το χρόνο.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αν σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, οι εργολάβοι κι οι σύγχρονοι δουλέμποροι που ξεζουμίζουν ανήλικα παιδιά και τα βάζουν να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί, είναι αυτοί που γιορτάζουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο, κι είναι ζήτημα αν παίρνουν ρεπό σήμερα από την εκμετάλλευση.


Κι υπάρχουν μάλιστα πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, όπου η παιδική εργασία δεν είναι απλά θεσμός, αλλά κάτι σαν το ασφαλιστικό σύστημα για τους γηραιότερους, που σακατεύονται, και δεν μπορούν να υπολογίζουν σε καμία κοινωνική ασφάλιση για τα γεράματα, παρά μόνο στα παιδιά τους που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν με σχετική αξιοπρέπεια και να μην πεθάνουν στο δρόμο.




220 χρόνια από τη δολοφονία του «Βάρδου της Ελευθερίας»



Ρήγας Φεραίος: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Ο μεγάλος Ρήγας… Ο ξεχασμένος από τους πατριδοκάπηλους και τους εθνικιστές… Η Χάρτα του Ρήγα και το όραμά του για μια Βαλκανική Ομοσπονδία ισότιμων λαών είναι η σημερινή απάντηση στο εθνικιστικό παραλήρημα εντός κι εκτός ελλάδας.

220 χρόνια από τη δολοφονία του «Βάρδου της Ελευθερίας»* * *

Οκτώ Ελληνες που κρατούνταν φυλακισμένοι στο Βελιγράδι εκτελέστηκαν στα κελιά τους με στραγγαλισμό. Ήταν το βράδυ τις 12ης Ιουνίου του 1798.
Ο Ευστράτιος Αργέντης, από τη Χίο, ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούτζιας, από τη Σιάτιστα, τα αδέλφια Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ, από την καστοριά,1
ο Δημήτρης Νικολίδης, από τα Γιάννενα, ο Ιωάννης Καρατζάς, από τη Λευκωσία, ο Αντώνης Κορωνιός, από τη Χίο και ο Ρήγας Βελεστινλής, από το θεσσαλικό χωριό Βελεστίνο.2
Τα πτώματα τους ρίχτηκαν στον παραπόταμο του Δούναβη, Σάβα.
Στις 17 Ιουνίου, ο Αυστριακός συνταγματάρχης Schertz3, σε μια αναφορά του προς το υπουργείο Στρατιωτικών της Βιέννης, έγραψε:
«Ο Καϊμακάμης4 έλαβε την παρελθούσαν εβδομάδα εκ Κωνσταντινουπόλεως φιρμάνιον, καθ’ ο εν μεγίστη μυστικότητι την τρίτην μετά την άφιξιν του φιρμανίου ημέραν διέταξε νύκτωρ τον στραγγαλισμόν πάντων των οκτώ καθειργμένων Ελλήνων, μετά δε την τέλεσιν της πράξεως ενήργησε να διαδοθή, ότι είχον αποδράσει άπαντες εκ της φυλακής, και δη έστειλεν άνδρας προς δήθεν καταδίωξιν αυτών κατά τας λεωφόρους».
Η είδηση του θανάτου του Ρήγα και των συντρόφων του συγκλόνισε τα βαλκάνια κι όσους είχαν αγγίξει οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης του 1789.
Ο Ρήγας, ο μετέπειτα αποκαλούμενος Φεραίος, ήταν ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει σύμβολο στην ιστορία όλων των βαλκανικών λαών.

ΠΑΤΡΑ Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες (ΦΩΤΟ)




Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί  αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, με επικεφαλής το δήμαρχο Κώστα Πελετίδη μαζί με κατοίκους του δήμου, που η κυβέρνηση και η ΔΕΗ τους έχουν κόψει το ρεύμα. 

Στη συνάντηση με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης, ο δήμαρχος έθεσε το θέμα των διακοπών του ρεύματος από τη ΔΕΗ, που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε φτωχές, λαϊκές οικογένειες, με τις περισσότερες από αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ αφαιρεί και τους μετρητές από τα ρολόγια. Απαίτησε άμεσα το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση να πάρουν μέτρα για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι στο σκοτάδι.

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση για το «καλωσόρισμα» της «επόμενης μέρας» του κεφαλαίου


Από προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής
Copyright 2017 The Associated
Από προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής
Με «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, με απόλυτα δεδομένη βέβαια και την περαιτέρω σφοδρή κλιμάκωση, «ανοίγει η αυλαία» της λεγόμενης «μεταμνημονιακής περιόδου», όπως επιβεβαιώνεται στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022», που συζητείται στη Βουλή. Την ίδια ώρα, με φόντο τη διελκυστίνδα της γερμανικής κυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ, διαμορφώνεται το πλέγμα των παρεμβάσεων αναφορικά με την επιμήκυνση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, που με τη σειρά του έρχεται να θωρακίσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών.
 Στον πολυετή κρατικό προϋπολογισμό (2019 - 2022) καταγράφεται ο πολλαπλασιασμός των αντιλαϊκών μέτρων και μάλιστα εν μέσω ρυθμών σχετικής ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ κατά μέσο όρο της τάξης του 2% για την επόμενη περίοδο.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Κατακρεούργηση συντάξεων - Πρόνοιας
 
Το τσεκούρωμα φτάνει στα 2,9 δισ. ευρώ από τις περικοπές κύριων συντάξεων, ενώ μέσω περικοπών στην «προσωπική διαφορά», στις επικουρικές συντάξεις προβλέπονται περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 232 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο επιβεβαιώνει το πάγωμα των κύριων συντάξεων (λόγω αύξησης ΑΕΠ, πληθωρισμού) για την περίοδο μέχρι και το 2022.

Να σημειωθεί ότι στα παραπάνω κονδύλια δεν περιλαμβάνεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, που εμφανίζεται στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές». Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» ενσωματώνει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παραπέρα διάλυση προνοιακών επιδομάτων, αφού προβλέπεται η επέκταση του συστήματος «αξιολόγησης» της λεγόμενης «λειτουργικής αναπηρίας» σε όλες τις περιοχές της χώρας, μέχρι το τέλος του 2018.

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ …ΕΛΕΥΘΕΡΑ





Ηλεκτρονικές εφαρμογές, ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων κλπ. μας ενημέρωναν, ζητώντας τη συγκατάθεση μας,  όλο το προηγούμενο διάστημα για νέους όρους χρήσης, επειδή θα ετίθετο σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για να εξασφαλιστεί  στους χρήστες μεγαλύτερος έλεγχος των προσωπικών δεδομένων τους.  Κι ενώ δεν έχουν περάσει παρά κάποιοι μήνες από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του facebook και τη συγγνώμη  του Ζάκερμπεργκ και αποκαλύφτηκε και λάθος σε λογισμικό που κοινοποίησε σε όλους μηνύματα 14 εκατομμυρίων χρηστών του στις αρχές του Μαΐου. 
 
               Και κάπως έτσι  δίνεται η ψευδαίσθηση ότι παρέχονται οι δυνατότητες για διακίνηση ιδεών, για διασφάλιση δικαιωμάτων, για περισσότερη διαφάνεια, για άμυνά μας από καλύτερες θέσεις στην υπεράσπιση της ελευθερίας μας και ιδιωτικότητάς μας.  Στην πραγματικότητα όμως η άρχουσα τάξη δεν ενδιαφέρεται για  τίποτε άλλο παρά   να επιτύχει την ιδεολογική ηγεμονία της σε όλο το φάσμα κοινωνικοπολιτικής έκφρασης δημιουργώντας επίφαση ιδεολογικής ετερογένειας με τα ψηφιακά κοινωνικά μέσα πρωτίστως να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό αντί των παλαιών.

Εφη Αχτσιόγλου: Οι εργαζόμενοι ζουν στην........... ευημερία!!!!!


Η στάση της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις ήταν αποκαλυπτική και ταυτόχρονα προκλητική απέναντι στους εργαζόμενους.

Οχι μόνο επειδή η υπουργός Εργασίας επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν 500 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ούτε μόνο επειδή θέλησε, με αστείες δικαιολογίες και προσχήματα, να απαντήσει στο γιατί η κυβέρνηση κρατάει στο συρτάρι της τη συγκεκριμένη πρόταση, απ' όταν την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, τον Οκτώβρη του 2016.

Αλλά κυρίως επειδή παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα, που καμιά σχέση δεν έχει με τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, και προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι με την πολιτική της «ανοίγει δρόμο» για ανάκτηση απωλειών και αποκατάσταση εργατικών δικαιωμάτων.

Υπεραπόδοση ... κοροϊδίας


Ως πακέτο φοροελαφρύνσεων και ...κοινωνικών δαπανών παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, με το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο. Με διάφορες αλχημείες αξιοποιεί τις υπερβάσεις των πλεονασμάτων που προγραμματίζει μέχρι το 2022, για να προπαγανδίσει ότι έρχονται εκατομμύρια ευρώ ως «φοροελαφρύνσεις» και «κοινωνικές δαπάνες». Από τη μία δηλαδή διαφημίζει τα πλεονάσματα, που για τους εργαζόμενους σημαίνουν διαρκή επίθεση στο εισόδημά τους. Και από την άλλη, πατώντας πάνω στο μόνιμο ξεζούμισμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που ονομάζει «υπεραπόδοση», θριαμβολογεί για το «χώρο» που δημιουργείται, επιστρέφοντας εφάπαξ μερικά ψίχουλα από τα εκατοντάδες καρβέλια που έκλεψε, κι αυτά μόνο σε όσους φλερτάρουν με την ακραία φτώχεια. Αποκρύπτει δηλαδή ότι για να δημιουργηθεί ο «χώρος» αυτός, η εργατική τάξη έχει ματώσει και θα συνεχίσει να ματώνει για πολλές δεκαετίες ακόμα. Το γεγονός ότι όλη αυτήν την κομπίνα η κυβέρνηση τη βαφτίζει «ενεργοποίηση των θετικών μέτρων» είναι ενδεικτικό τού πώς εννοεί την «έξοδο από τα μνημόνια». Χτυπήματα διαρκείας στους εργαζόμενους, αλλά και μπόλικη πρόκληση...