Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ




Η κρατική τηλεόραση στα πλαίσια της εργατικής πρωτομαγιάς παρουσίασε αφιερώματα για την ημέρα· ντοκιμαντέρ για τη Σφαγή του Λάντλοου στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου η εργοδοσία των Ροκφέλερ και το κράτος των ΗΠΑ έπνιξαν στο αίμα την απεργία των εργαζομένων σε άθλιες συνθήκες στα ορυχεία, εκπομπή για τις πρώτες αιματηρές απεργίες μεταλλωρύχων στο Λαύριο και Σέριφο και για τα γεγονότα του Κιλελέρ. Ανεξαρτήτως  της οπτικής που σε τέτοια αφιερώματα μπορεί να υπάρχει, και μόνο το γεγονός της αναφοράς τους που συνδέεται με τη συγκεκριμένη μέρα,  μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, είναι ένδειξη της συνέχειας της δράσης  των εργαζόμενων από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Κι αν η ιστορική γνώση προκύπτει από τη μελέτη των υλικών συνθηκών ζωής  και την αναζήτηση των γενικών  νόμων κοινωνικής εξέλιξης και το ρόλο των κοινωνικών τάξεων και μαζών,  στα επιμέρους περιστατικά και στις  λεπτομέρειές τους είναι που γίνονται  εμφανείς κανόνες και νόμοι που αναγνωρίζονται στη δράση των ανθρώπων. Περιγραφές λοιπόν από το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, με την αντίδραση της αστυνομίας και του μεταξικού κράτους, πριν ακόμα μετατραπεί ολοφάνερα σε δικτατορία,  στους καπνεργάτες απεργούς αποδεικνύει πως η κυρίαρχη τάξη υπερασπίζεται τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο, ακόμα και δια πυρός και σιδήρου.

Σαν σήμερα 05/05/1818 Γεννιέται ο Καρλ Μαρξ.







Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με τη διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.

Με τον Φρίντριχ Ένγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Μαζί πήραν ενεργότατο μέρος στην τοτινή κοχλάζουσα ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού (ιδιαίτερη σημασία είχε η θεωρία του Προυντόν, που ο Μαρξ την καταπολέμησε αποφασιστικά στην Αθλιότητα της Φιλοσοφίας το 1847) και επεξεργάστηκαν -παλεύοντας επίμονα ενάντια στις διάφορες θεωρίες του μικροαστικού σοσιαλισμού- τη θεωρία και την τακτική του επαναστατικού προλεταριακού σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

«Ξηλώνουν» την κυριακάτικη αργία



Τη «χαριστική βολή» στην κυριακάτικη αργία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συμπεριλαμβάνοντας στη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων με τα οποία κλείνει τη δεύτερη «αξιολόγηση», την «απελευθερωμένη» λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για 30 ή 32 Κυριακές το χρόνο, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές».

Οποιες κι αν είναι οι «λεπτομέρειες» της ρύθμισης που θα φέρει τελικά η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής, το «πουλόβερ» έχει αρχίσει να ξηλώνεται εδώ και χρόνια: Εκπτώσεις και ενδιάμεσες εκπτώσεις, εορταστικό ωράριο, τουριστικές περίοδοι και περιοχές, όλα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα.