Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Αυτός που πρόδωσε τον λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος»


Η αφίσα του Μετώπου Κομμουν. Νεολαίας - Ιταλία
για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο πανεπιστήμιο


Ανεπιθύμητο στο πανεπιστήμιο της Σαπιέντζα στη Ρώμη, κήρυξε τον Αλέξη Τσίπρα, το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας -  Ιταλία, με σύνθημα «Αυτός που πρόδωσε τον λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος».


Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να μιλήσει στις 20.30 στο πανεπιστήμιο της Σαπιέντζα, στην εκδήλωση που διοργανώνει το δίκτυο «Transform! Europe» του ΚΕΑ, με θέμα «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό».

Ο Μαρξ, η εμπορευματοποίηση του χρήματος και ο Αριστοτέλης



Η εμπορευματοποίηση αφορά τα προϊόντα που ανταλλάσσονται κι όχι το ίδιο το χρήμα που δεν λειτουργεί ως προϊόν αλλά ως διαμεσολαβητής προϊόντων. Με την εξέλιξη του κεφαλαιοκρατικού συστήματος όμως, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το ίδιο το χρήμα άρχισε να αποτελεί εμπόρευμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη όλων των συνδιαλλαγών. Λειτουργεί όχι μόνο ως διαμεσολαβητικός κρίκος ανταλλαγής προϊόντων αλλά και ως κριτήριο της αξίας κάθε προϊόντος, αφού η τελική του τιμή δεν είναι μόνο η έκφραση μιας εμπορικής επικοινωνίας ανάμεσα στον παραγωγό ή τον έμπορο και τον καταναλωτή, αλλά και το εμπορικό ανάστημα του ίδιου του προϊόντος μέσα στις αγορές.

«Το κράτος έχει συνέχεια»



Μπορεί τα στελέχη της ΝΔ να διατείνονται ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και ότι δεν θα συναινέσουν στο «πακέτο» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ωστόσο καθόλου δεν αμφισβητούν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα που έχουν αυτά τα μέτρα για το κεφάλαιο. Γι' αυτό, όταν καλούνται να απαντήσουν αν θα τα εφαρμόσουν μετά το 2019 στην περίπτωση που εκλεγούν κυβέρνηση, απαντούν με νόημα ότι «το κράτος έχει συνέχεια». Αυτό είπαν χτες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, αλλά και ο Κ. Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Τα ίδια περίπου έλεγε και ο Αντ. Σαμαράς, όταν το 2011 του ζητούσαν να προσυπογράψει τα μέτρα, πράγμα που έκανε λίγους μήνες αργότερα, επικαλούμενος κι αυτός τη «συνέχεια του κράτους». Για να μη μιλήσουμε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ διαβεβαίωνε το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αμφισβητήσει και να διαρρήξει ψηφισμένους αντιλαϊκούς νόμους και μνημόνια, που έχουν καθοριστική σημασία για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως αποδείχτηκε, πράγματι το κράτος έχει συνέχεια σε ό,τι αφορά το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Μόνιμοι «κόφτες»


Πηγή: Associated Press 
 
Η συνυπογραφή από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών των αποφάσεων του τελευταίου Γιούρογκρουπ για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρωζώνη αποκαλύπτει το παραμύθι της κυβέρνησης ότι στη διαπραγμάτευση δίνει τάχα μάχη υπέρ των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, για να μη μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ήδη αποδιδόμενες συντάξεις.

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ συνδέει την «ανθεκτικότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων» ευθέως με τις «δυσμενείς μακροοικονομικές και δημογραφικές προοπτικές». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προβλέπει «αυτόματες διορθώσεις», δηλαδή αυτόματους «κόφτες» στις συντάξεις, μαζί με άλλες ανατροπές, που θα αποφασίζονται ύστερα από «συγκριτική αξιολόγηση» κάθε δυο χρόνια, με την εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών».