Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Οι γελωτοποιοί της αριστεράς



Το όριο των προσδοκιών, των ελπίδων, της οργής αλλά και της εξαθλίωσης -κυρίως αυτής- του κόσμου της εργασίας, ταυτίζεται με το δημοκρατικό όριο της κοινοβουλευτικής κάλπης. Οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται για τα καλά εγκλωβισμένες σε ένα κυκεώνα δημοκρατικού ψεύδους, με το εξωτερικό περίβλημα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να αλλάζει διαρκώς, ενώ τα πυρηνικά στοιχεία που την συνέχουν, να παραμένουν απρόσβλητα.
Η εργατική πλειοψηφία ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για παράδειγμα, που βρέθηκαν στο κέντρο της κρισιακής δίνης, εναπόθεσαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις ελπίδες τους και κυρίως την απόγνωσή τους, σε ένα αναδυόμενο μοντέλο αριστεράς που συστήθηκε ως η αριστερή εκδοχή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας, υφαίνοντας μια αφήγηση, που απέχει δραματικά από την αληθινή όψη της πραγματικότητας. Ωστόσο αυτή η εκδοχή αριστεράς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αφέλεια ή ακόμη περισσότερο για άγνοια. Παρά μόνο για εκούσια παραποίηση της πραγματικότητας και για συνειδητή και σχεδιασμένη εκμετάλλευση, της κοινωνικής αγανάκτησης.

Το Συριζαίικο χέρι απλώθηκε στην Λαϊκή Κατοικία…

pleisthriasmoi-na-kopsoyme-to-xeri-2

Το χέρι των Συριζαίων απλώθηκε στην Λαϊκή Κατοικία και προσπαθεί να την αρπάξει για να την δώσει μποναμά στους «μεγαλοκαρχαρίες». Οι απατεώνες που εξελέγησαν τάζοντας μεταξύ άλλων και την προστασία της πρώτης κατοικίας κάνουν και σε αυτήν την περίπτωση τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έταζαν. Χθες η προσπάθεια των Συριζαίων να αρπάξουν το σπίτι ενός ανασφάλιστου αναπήρου με παιδί με ειδικές ανάγκες προσέκρουσε στην κινητοποίηση των λαϊκών επιτροπών. Χθες οι Συριζαίοι, που θα προστάτευαν την λαϊκή κατοικία και θα καταργούσαν τα ΜΑΤ, παρέταξαν μέσα στη δικαστική αίθουσα μία διμοιρία των ΜΑΤ, για να προστατέψει την νόμιμη κλοπή της λαϊκής κατοικίας. Χθες οι απατεώνες απλώθηκαν να αρπάξουν την κατοικία του φτωχού για να ταΐσουν κι άλλο τις τράπεζες, τις οποίες ήδη έχουν παραταΐσει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα capital controls κι αν χρειαστεί θα τις μπουκώσουν με χρήμα κλέβοντας και τις οικονομίες του κοσμάκη που στην ελεύθερη αγορά του καπιταλισμού έχουν δεσμεύσει και αρνούνται να τις αποδώσουν γιατί έτσι γουστάρουν οι τραπεζίτες.

Και «ψαλιδοχέρης» και μετρ...


Στα μέσα περίπου της βδομάδας και ενώ είχε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο μέρος του πορίσματος των «ειδικών» για τα Εργασιακά, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου χτες Παρασκευή για να το παρουσιάσει. 
 
Δικαιολογημένα, όλοι περίμεναν από τον υπουργό Εργασίας να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του πορίσματος, εννοείται μεταφρασμένο στα ελληνικά, προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη για όσα γράφονταν ως διαρροές όλες τις προηγούμενες μέρες. Αντ' αυτού, ο Γ. Κατρούγκαλος μοίρασε χτες στους δημοσιογράφους ένα ολιγοσέλιδο κείμενο με αποσπάσματα του πορίσματος, μεταθέτοντας για την άλλη βδομάδα τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του κειμένου στα ελληνικά. 
 
Είπε μάλιστα, ότι μέχρι χτες βράδυ θα αναρτούνταν στο διαδίκτυο η αγγλική έκδοση του πορίσματος, αφού πρώτα έπαιρνε το «οκ» από τους συντάκτες του, μετά από μια τελευταία επιμέλεια. 
 
Το ερώτημα είναι γιατί ο υπουργός κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου, αφού δεν είχε σκοπό να παραδώσει ολόκληρο το πόρισμα στα ελληνικά. Μήπως για να δώσει τις πέντε σελίδες με τα συμπεράσματα που ήθελε αυτός, προκειμένου άλλες πλευρές του πορίσματος να μείνουν στο σκοτάδι και να μην κλονιστεί η γενική αίσθηση που θέλει να καλλιεργήσει με την προπαγάνδα της η κυβέρνηση, ότι το πόρισμα «είναι καλό» για τους εργαζόμενους; 
 
Τέτοιες ...γαλιφιές, τις έχει δοκιμάσει και στο παρελθόν ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος, πέρα από «ψαλιδοχέρης» των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, έχει χαρακτηριστεί από τα συνδικάτα και ως «μετρ της παραπλάνησης».