Άρθρο - Ρεπορτάζ του avatonpress.gr με  4 επισημάνσεις που θα σας προβληματίσουν!


Στα αζήτητα (δυστυχώς) των ειδησεογραφικών ντουλαπιών της Θεσσαλονίκης πέρασε μία πολύ σημαντική συνεδρίαση στην αρχή της εβδομάδας.

Απλά κατά τη γνωστή “συνήθεια”,  γίνεται απλή αναφορά.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι έγινε,  καθώς αυτά που διαδραματίστηκαν είναι πολύ σημαντικά και ίσως να καθορίσουν πολλά στο μέλλον της Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς την αρνητική κατεύθυνση και στη συνέχεια θα παραθέσουμε 4 “καυτές”  επισημάνσεις σαν  avatonpress.gr

Ψηφίστηκε από τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης τη  Δευτέρα 23/12/2013, το νέο τεχνικό πρόγραμμα (2014) του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης – ΦΟΔΣΑ. Επίσης γνωστοποιήθηκε από  τον πρόεδρο του συνδέσμου, κ. Γεράνη, ότι προχωρά άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Tο νέο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συνέχιση της κατασκευής του υπέρμετρου ΣΜΑ Ευκαρπίας  και την κατασκευή των δύο μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών (καύσης στην ουσία) στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο.

Ήδη για τα έργα αυτά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις με αποκορύφωμα αυτό ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου οι εργασίες σταμάτησαν για 20 μήνες και έπειτα από επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης (9 διμοιρίες ΜΑΤ), ξεκίνησαν ξανά.

Όμως και για τα εργοστάσια καύσης υπάρχουν αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα μάλιστα τα δημοτικά συμβούλια Λαγκαδά και Θέρμης έλαβαν αποφάσεις υπέρ της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού και της αλλαγής χωροθέτησης, τεχνολογιών και πλήθους των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στην συνεδρίαση που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 23/12/2013 το παρόν έδωσαν και περιβαλλοντικοί σύλλογοι και φορείς  τόσο από την περιοχή της Ευκαρπίας και του Λαγκαδά  αλλά και από άλλες περιοχές. Όλοι εναντιώθηκαν  στην κατασκευή των εργοστασίων καύσης και του ΣΜΑ Ευκαρπίας, γι’ αυτό ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν αυτά τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο  κ. Γεράνης υποστήριξε την θέση , ότι δηλαδή δεν μπορούν να εξαιρεθούν τα δυο εργοστάσια, αλλά τόνισε ότι μπορεί να μειωθεί η δυναμικότητά τους δηλ. στο εργοστάσιο της Μαυροράχης να γίνει μείωση σε 250.000 τόνους ετησίως από 400.000 που είχε σχεδιασθεί (μείωση 30%) και σε αυτό του Αγίου Αντωνίου 100.000 – 150.000 τόνους από 350.000 τόνους που είχε οριστεί (μείωση 70%).