Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

«Μέτρα» για τη Σαμοθράκη και οι εφοπλιστές με τις επιδοτήσεις στο απυρόβλητο


  Πηγή: Eurokinissi

«Μέτρα» που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, εξαγγέλθηκαν ξανά, αυτή τη φορά από τη κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι προς τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες  του νησιού, αλλά και γενικότερα τους νησιώτες
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση από τη σημερινή σύσκεψη στελεχών της πάρθηκαν αποφάσεις «για τη δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού».

Στη σύσκεψη αυτή, όπου προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, και άλλοι παράγοντες, αποφασίστηκαν:

Σχόλιο για τις τροπολογίες της κυβέρνησης και την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης»



Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τροπολογίες της κυβέρνησης και την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης» σημειώνει:

«Τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας ότι με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μπαίνει "τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα" για τους εργαζόμενους, αλλά και ο ψευτοκαυγάς με το ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να κρύψουν το φανερό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση με το "ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων" και των "ηλεκτρονικών ψηφοφοριών", που έχει εξαγγείλει, επιδιώκει το πλήρες "φακέλωμα" των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων.

Το κεφάλαιο δεν ανέχεται, ακόμα και προσχηματικές διατάξεις, όπως αυτή για τη "δικαιολόγηση των απολύσεων", παρά το γεγονός πως έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα των μνημονίων, για να μπορεί να απολύει ελεύθερα.

Την προηγούμενη δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επέβαλαν διατάξεις που μείωσαν τις αποζημιώσεις και το "κόστος" της απόλυσης στο ελάχιστο, έτσι ώστε η μεγαλοεργοδοσία να έχει λυμένα τα χέρια της».

902.gr

Θα είναι σαν αφιέρωμα, αλλά δεν θα είναι…



Κι όμως η «Εφημερίδα των Συντακτών» κατάφερε το ακατόρθωτο! Να κάνει αφιέρωμα στα 45 χρόνια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ (έτσι το διαφήμισε η ίδια η εφημερίδα), όχι μόνο χωρίς να αναφέρει λέξη για τα 30 από τα 44 Φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και μιλώντας για κάτι που κάνει η ΚΝΕ, χωρίς την ΚΝΕ!

Περιμένουμε και είμαστε στη διάθεσή τους να γίνει αναδρομή από την «Εφ.Συν.» και τη Νόρα Ράλλη, σε όλη την εντυπωσιακή πορεία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Oδηγητή» από το 1975 μέχρι σήμερα…

ΠΑΤΡΑ : ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ !!!


 
Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. 
 
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη νέα επιστολή που στέλνει σήμερα στον  Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη και η οποία έχει ως εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ
 
Σε συνέχεια του προηγούμενου υπομνήματος και μετά από δεκάδες παρεμβάσεις προς την προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήθελα να σας εκφράσω τον θυμό και την αγανάκτηση του Πατραϊκού λαού, που βλέπει μια διεθνή αθλητική εκδήλωση να μην αφήνει τίποτα στην πόλη μας.

Ανεμογεννήτριες;


Σύμφωνα με το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», που ισχύει από το 2008 και ορίζει τις προϋποθέσεις, τις περιοχές προτεραιότητας και τους όρους εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, η περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, που πλήγηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που προκρίνονται για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ένταξη μιας περιοχής σε καθεστώς NATURA καθόλου δεν εμποδίζει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, απλά αυστηροποιεί ως ένα σημείο τους όρους για τα επιχειρηματικά μεγαθήρια της Ενέργειας. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικό ότι όταν συζητιόνταν η αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη διαβούλευση με τις επιχειρήσεις του κλάδου εκφραζόταν από την πλευρά τους «ανησυχία» για ενδεχόμενη αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει ειδικά για τις ανεμογεννήτριες σε περιοχές NATURA. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην αναθεώρηση του Χωροταξικού και τώρα αναλαμβάνει η ΝΔ να την επιταχύνει, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, για να «δώσει ώθηση σε επενδύσεις». Θυμίζουμε ότι η ίδια περιοχή στην Εύβοια έγινε προσπάθεια να καεί και πέρυσι, ενώ και φέτος ως πιθανότερη αιτία θεωρείται ο εμπρησμός. Ανεξάρτητα όμως από το ποιες ήταν οι προθέσεις ή οι πραγματικές αιτίες της φωτιάς, το βέβαιο είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο για την επιχειρηματική αξιοποίηση των κορυφογραμμών της περιοχής υπάρχει και λειτουργεί σαν μόνιμος κίνδυνος για τα δάση και τους ανθρώπους.

100 χρόνια Ποντιακή Γενοκτονία – Όταν οι μπολσεβίκοι έσωζαν ζωές ελλήνων στον Πόντο




 
Από στο Ιστορία,
 
Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την τραγική επέτειο της Γενοκτονίας του Πόντου, ενός από τα πλέον ειδεχθή μαζικά εγκλήματα του περασμένου αιώνα.

Στο γνώριμο τους ρόλο, δημαγωγούντες και καπηλευόμενοι την εύλογη ευαισθησία του ποντιακού ελληνισμού, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης βγάζουν «δεκάρικους» περί «ιστορικής δικαίωσης των θυμάτων» και υποσχόμενοι να συνδράμουν για τη «διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας».

Σήμερα, 100 χρόνια μετά την σφαγή 353.000 ανθρώπων και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ελλήνων του Πόντου, τα επιτελεία της εγχώριας αστικής τάξης συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Από αυτό εδώ το βήμα, σε παλαιότερο άρθρο αναφορικά με την Γενοκτονία των Ποντίων, σημειώναμε: «Αν κάποιος θέλει να θέσει το ζήτημα στην πραγματική του βάση οφείλει να απομακρυνθεί από τις κρατούσες «αναλύσεις» και να προσεγγίσει τις ταξικές παραμέτρους των γεγονότων του Πόντου. Έτσι γίνονται αντιληπτοί και οι βαθύτεροι λόγοι που οδήγησαν στη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού και, ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ο αληθινός ένοχος: η αστική τάξη σε Τουρκία και Ελλάδα.»

Τα οξυμένα προβλήματα περιβάλλοντος – 35 χρόνια μετά



Το «Ατέχνως» έχει καταπιαστεί επανειλημμένα -τόσο επιστημονικά, όσο και ειδησεογραφικά με το θέμα «περιβάλλον», που τόσο βάναυσα κακοποιείται -έχουμε κάνει και πρόσφατο σχετικό αφιέρωμα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και το σημερινό σημείωμα |> ΚΚΕ-Τα οξυμένα προβλήματα περιβάλλοντος και η πάλη για την πραγματική αλλαγή <|: επειδή η ροή και οι αναφορές μπορεί να ξενίσουν κάποιους αναγνώστες μας -πάνε «καιροί και ζαμάνια» από τότε (1984) που δημοσιεύτηκε το θέμα στην ΚΟΜΕΠ, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα παρακάτω:

✔️  Γράφτηκε στην περίοδο της ΠΑΣΟΚοκρατίας μεταξύ 11ου (Δεκ 1982) & 12ου (Μάης 1987) Συνέδριου του ΚΚΕ

Αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών ενάντια σε εφημερεύουσα γιατρό - πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ


Φωτο αρχείου 
Φωτο αρχείου

Την «τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στη συνάδελφο ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Σημειώνει ότι «το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερεύουσα γιατρός ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 - ΦΕΚ 217/Α'/12.10.2006) προβλέπει, οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες). Είναι άλλωστε νωπό το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.