Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού για την «υπόθεση Λιγνάδη» δεν κρύβονται και δεν παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη:

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Τσακίζει κόκαλα, την ώρα που οι ενεργειακές μπίζνες ανθίζουν


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ


«Κανονικότητα» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά τα όσα ζουν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες κάτοικοι στην Αττική, που έμειναν χωρίς ρεύμα και «ξυλιασμένοι» από το κρύο. Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία άλλωστε αποκαλύπτουν πως την ίδια ώρα που οι ενεργειακοί όμιλοι στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά επιδοτούνται με τεράστια ποσά στο πλαίσιο της «πράσινης νέας συμφωνίας» της ΕΕ, εκατομμύρια Ευρωπαίοι βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια ως την «άλλη όψη» του νομίσματος της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, στόχου που ενιαία υπηρετούν και στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις.

Ενδεικτική είναι νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες1 και στην οποία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας φτάνει τα 30 εκατομμύρια. Η μελέτη αφορούσε στοιχεία του 2019 και όπως σημειώνουν οι συντάκτες της, υπό συνθήκες γενικού lockdown εξαιτίας της πανδημίας η ενεργειακή φτώχεια είναι βέβαιο ότι έχει ενισχυθεί περαιτέρω τους μήνες που ακολούθησαν. Το πρόβλημα φαίνεται πως παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κυρίως στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός παλιών και κακοσυντηρημένων κτιρίων. Ετσι, σε Βουλγαρία, Λιθουανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο εντοπίζονται ο μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων που δεν μπορούν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους το χειμώνα και αντίστοιχα δεν μπορούν να διατηρήσουν σε ανεκτά χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία το καλοκαίρι - χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εκατομμύρια και οι κάτοικοι σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης οι οποίοι δεν μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς τα σπίτια τους.

Απίστευτο...


«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας που έχουν τεθεί από την εργατική νομοθεσία». Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Ταραντίλη, στην ενημέρωση χτες των πολιτικών συντακτών, στην επισήμανση του «Ριζοσπάστη» ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες σε σωματεία για μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως σούπερ μάρκετ, ότι πάνω στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και με τη λεγόμενη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, εργαζόμενοι οδηγούνται σε απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό, ξεκούραση, οικογενειακή ζωή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ζουν καθημερινά με την αγωνία μη νοσήσουν, αφού τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, με την ανοχή και την κάλυψη του κράτους. Η απάντηση της κυβέρνησης δεν εκπλήσσει. Η «εργατική νομοθεσία», με τους νόμους τους δικούς της και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, θωρακίζει την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, αφαιρεί και με τη βούλα όσα δικαιώματα έχει ήδη «σκουπίσει» η εργοδοσία, κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έρχεται να μοιράσει αφειδώς «δωράκια» και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας τον κορονοϊό ως ευκαιρία για επιπλέον μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Οπως κι αν στρίψει, όπως κι αν «κάτσει», χαμένοι βγαίνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Στα δικά τους χέρια βρίσκονται επομένως η διέξοδος και η σωτηρία. Στον συλλογικά οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες τους, για την προστασία της υγείας τους, για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Ο «συνδικαλιστής τού σήμερα», το νέο «τέλος της ταξικής πάλης» και η πραγματική πρόοδος


Η εφημερίδα «Τα Νέα», στη στήλη της «διαξιφισμοί» στις 16 Φλεβάρη, φιλοξένησε δύο άρθρα με τίτλο «Για την επόμενη ημέρα του συνδικαλιστικού κινήματος», το ένα μάλιστα του προέδρου της ΓΣΕΕ. Διαβάζοντας βέβαια τα άρθρα ο αναγνώστης με μεγάλη ευκολία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τίτλος της στήλης «διαξιφισμοί» αποδείχθηκε το λιγότερο ατυχής, αφού υπήρξε τεράστια σύμπτωση και «ταυτότητα» απόψεων.

Ως κοινή συνισταμένη προβάλλεται η ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα «να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής», δηλαδή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, και να δουλέψει δραστήρια ώστε να σύρει την εργατική τάξη στο σφαγείο, δηλαδή «στον κοινωνικό διάλογο» και στην απεμπόληση όλων των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της στο όνομα «των κοινών στόχων της κοινωνίας», τελικά στους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

«Ο Βενιζέλος σφάζει… Δολοφόνοι τρέμετε!» – Η μεγάλη σφαγή των προλετάριων της Θεσσαλονίκης τον Φλεβάρη του 1933

 


 

“Σκοτωμένοι, σφαγμένοι. Δε θα βρεθούνε πια μαζί μας οι σύντροφοι στους ταξικούς αγώνες που έρχονται. Έδωσαν γι’ αυτούς ό,τι είχανε πιο μεγάλο: Τη ζωή… -Ήρωες και μάρτυρες, που πέσατε θύματα, σηκωθείτε από τον τιμημένο σας ύπνο. Η επανάσταση σας δίνει τη ζωή των αιώνων…”

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7 ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΙ, 16 ΒΑΡΕΙΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ 50 ΕΛΑΦΡΑ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΝΗΦΘΗ ΑΛΗΘΗΣ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – 3000 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Φλεβάρη (Του ανταποκριτού μας). – Η κυβέρνηση του Βενιζέλου παίρνει στην πόλη μας εξαιρετικά τρομοκρατικά μέτρα με σκοπό να παρεμποδίσει την εκλογική πάλη του Ενιαίου Μετώπου.

Ύστερα από τις αλλεπάλληλες απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου, σήμερα το μεσημέρι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στο Ενωτικό Εργατικό Κέντρο και κατέστρεψαν τα γραφεία. Κατέσχεσαν επίσης πολλά εκλογικά βιβλιάρια εργατών.

Πεντηκονταμελής επιτροπή πήγε στον εισαγγελέα να διαμαρτυρηθεί και τον ανάγκασε να έλθει στο Ενωτικό Κέντρο. (…)

Οι πραγματικοί, ανομολόγητοι στόχοι της αξιολόγησης στην Εκπαίδευση


Μια ματιά στην αξιολόγηση στα Πρότυπα - Πειραματικά σχολεία ή αλλιώς μια ματιά στο ζοφερό μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης 
 
 

Του Ηλία Πατίδη, Προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά

Το υπ. Παιδείας, αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, δίνει κυριολεκτικά «τα ρέστα του», για την προώθηση της Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων, εν μέσω πανδημίας, με χιλιάδες μαθητές κλεισμένους στο σπίτι τους εδώ και μήνες.

«Προωθούμε τα αυτονόητα, κάνουμε αυτά που επιβάλλει η κοινή λογική, όποιος αξιολογεί αξιολογείται, με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την καταγραφή θετικών και αρνητικών σημείων». Αυτό είναι το (όχι και πολύ πρωτότυπο) προπαγανδιστικό «μότο» του υπ. Παιδείας.