Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η αιματηρή καταστολή της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του 1923 στο Πασαλιμάνι




Η αιματηρή καταστολή της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του 1923 στο Πασαλιμάνι

 

Με έντεκα νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες και 500 συλλήψεις απάντησε το αστικό κράτος στους αγώνες της εργατιάς

 

 
Το 1923 η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρομακτικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, σαν συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.  
Δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες, διασκορπισμένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια, αντιμετωπίζουν ασύλληπτα προβλήματα, εξαθλιωμένοι, άστεγοι, ρακένδυτοι και εξαντλημένοι, μεγαλώνουν τις στρατιές των άνεργων που έχασαν τις δουλειές του από τις μαζικές απολύσεις. Πολλές  επιχειρήσεις κλείνουν εκβιάζοντας μείωση ημερομισθίων σ’ ολόκληρη τη χώρα. και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Οι μεγαλοβιομήχανοι θεωρούν μεγάλη ευκαιρία  την τραγωδία της ελληνικής κοινωνίας για να χτυπήσουν μισθούς και ωράριο.

Οι επικεφαλής του Κινήματος του Στρατού και του Ναυτικού της 11 Νοέμβρη 1922, ο πρωθυπουργός της «Επαναστατικής Κυβέρνησης» Στυλιανός Γονατάς (αριστερά) με τον Νικόλαο Πλαστήρα.

Πολλαπλές αντικομμουνιστικές στοχεύσεις



Ολα τα είχε το μενού του αντικομμουνιστικού παροξυσμού των τελευταίων ημερών: Από ανοησίες πρώτης τάξης, όπως πρώην υπουργού της ΝΔ που ανακάλυψε ότι το ναζιστικό - εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ είχε «αριστερή προέλευση» (!), μέχρι ρεπορτάζ και «έρευνες» βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια της CIA, αλλά και ραφιναρισμένο αντικομμουνισμό από διάφορες δυνάμεις. Για μια ακόμα φορά, τα κάθε λογής αστικά επιτελεία, κόμματα, ΜΜΕ κ.λπ., φάνηκαν πανέτοιμα να ανάψουν το αντικομμουνιστικό φιτίλι, φανερώνοντας τους μύχιους φόβους και τις ανησυχίες του συστήματος του οποίου είναι απολογητές.

Εξαρχής, με το ξέσπασμα της αντιπαράθεσης για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην αντικομμουνιστική φιέστα της ΕΕ στην Εσθονία, έγινε φανερό ότι εξυπηρετούνται πολλαπλές στοχεύσεις. Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά, επιχειρεί να ξεπλυθεί από τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει, φορώντας το μανδύα της «προοδευτικής δύναμης». Από την άλλη, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα κρύβουν πίσω από μια κάλπικη αντιπαράθεση και το χρεοκοπημένο δίπολο «αριστεράς - δεξιάς» τη στρατηγική τους ταύτιση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το γεγονός ότι όλοι μαζί υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Δελτίο θυέλλης...


Πηγή: Eurokinissi

«Δελτίο θυέλλης» θυμίζει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης από την ερχόμενη κιόλας βδομάδα, καθώς μπαίνουμε «στα γεμάτα» στις προετοιμασίες για την 3η «αξιολόγηση» και τα συνοδευτικά της. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να δημιουργήσει την αίσθηση στο λαό ότι παίρνει μέτρα εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων και ότι διορθώνει τάχα λάθη και παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς της κυβέρνησης είχαν αυτόν ακριβώς το σκοπό, καθώς συζητήθηκαν θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη. Τέτοια είναι τα θέματα της Παιδείας, με το άνοιγμα των σχολείων, τα Εργασιακά, όπου το επικείμενο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία φιλοδοξεί να παίξει ρόλο «φερετζέ» για όσα προβλέπει η 3η «αξιολόγηση» και βέβαια τα ζητήματα της οικονομίας, από τη σκοπιά της τόνωσης του «επενδυτικού κλίματος» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.