Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταγγέλλει τη νέα εργοδοτική επίθεση στο Συνδικάτο Μεταλλείων

 


Αλλο ένα χτύπημα του συνδικάτου μέσω της απόλυσης του προέδρου του

 


Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα μεταλλεία

ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις
































































































Τη νέα επίθεση της εργοδοσίας της «Edilmac» στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων (ΣΕΜΛΑ) Βορείου Ελλάδος και τον πρόεδρό του καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κατασκευών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες, χτυπάει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, αυτήν τη φορά ανακοινώνοντας την απόλυση του προέδρου του και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με πρόφαση πως δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως τεχνικού Ασφαλείας.

Με βάση το περιστατικό, η ΤΕ Κατασκευών σχολιάζει: «Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να αποδειχθεί ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ που δικαίως χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους όλης της χώρας "νόμος - έκτρωμα". Ενας νόμος που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, όχι μόνο να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από τη γενίκευση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, αλλά και βάζοντας εμπόδια στη συνδικαλιστική τους οργάνωση και πάλη, το ξήλωμα κάθε φωνής που αντιστέκεται».

Μάλιστα, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει προκλητική την πρόφαση που επικαλείται η εταιρεία για την απόλυση, σημειώνοντας:

Μπουκαλάκια «βραστού» νερού... ενάντια στον καύσωνα!

 

Μετά τα λεωφορεία - «σαπάκια» από τη Λειψία που δεν διαθέτουν κλιματιστικά και παράθυρα, και τα μισθωμένα με leasing που ούτε αυτά διαθέτουν παράθυρα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ «ξορκίζει» τον καύσωνα με ...μπουκαλάκια νερού! Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ίδιου του Οργανισμού δηλώνει πως ελπίζει «τα μηχανήματα να αντέξουν στις ακραίες για τη χώρα μας θερμοκρασίες». Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αποφάσισε την Τετάρτη να διανείμει 6 χιλιάδες μπουκάλια νερό στα σταθμαρχεία, «προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα», σε «επιχείρηση» που «επέβλεψε ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού». Την ίδια ώρα που τα μπουκαλάκια μεταφέρονταν σε ανοιχτές καρότσες, σε σημεία που δεν υπήρχαν ψυγεία, όπως και κάθε άλλο πρωί μέσα στο καλοκαίρι, δεκάδες ήταν τα λεωφορεία που αποσύρονταν από τα δρομολόγια, καθώς είτε δεν διαθέτουν κλιματισμό, είτε αυτός υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου.

Ούτε τα 29 εκατομμύρια ευρώ που ο ΟΑΣΘ καταβάλλει σε ιδιώτες, ούτε τα μισθωμένα με leasing λεωφορεία, ούτε τα «σαπάκια» που έφερε η διοίκηση Ζέρβα από τη Λειψία έχουν σώσει την κατάσταση στο συγκοινωνιακό έργο για τον λαό της Θεσσαλονίκης. Γεγονός που αναδεικνύει το πώς η πολιτική της «μείωσης του κόστους» σε συντήρηση, ανταλλακτικά, νέο εξοπλισμό, της επιδότησης των ιδιωτικών εταιρειών ενοικίασης από το κράτος, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά είναι στην πραγματικότητα αιτία των αδιεξόδων στη συγκοινωνία της πόλης. Θυμίζουμε ότι και στο προηγούμενο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ έκανε λόγο για μείωση του μεταφορικού έργου κατά 60% και αναμονές στις στάσεις που ξεπερνούσαν τα 30 λεπτά, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού δεν έκανε καμία προετοιμασία τους προηγούμενες μήνες για να είναι έτοιμα και αξιόπιστα τα λεωφορεία.

«Τώρα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος! Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο!»

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 

 

Το ΚΚΕ εξέδωσε και διακινεί φυλλάδιο για την ακρίβεια, όπου προτάσσει την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Τους τελευταίους μήνες ανεβαίνουν πάλι οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, βασικών για την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε "επίσκεψη" στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, κάθε λογαριασμός τηλεπικοινωνίας, ρεύματος, νερού, τελών κ.ά. είναι και μια νέα δυσάρεστη έκπληξη. Αυτή η κατάσταση έγινε χειρότερη με την έλευση της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

  • +1% δείκτης τιμών καταναλωτή μέσα σε ένα χρόνο
  • +0,5% σε ένδυση και υπόδηση
  • +3% στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Αυγούστου
  • +0,4% σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (+17% σε αρνί και κατσίκι, +1,2% στα πουλερικά, +4,1% στα νωπά ψάρια, +2,5% στα τυριά, +1,3% στο ελαιόλαδο, +15% στα βρώσιμα έλαια, +1,2% στα νωπά λαχανικά, +8,6% στις πατάτες)
  • +4% στη στέγαση
  • +6,7% στις μεταφορές (+15,8% στα καύσιμα και λιπαντικά, +35,5% στα εισιτήρια αεροπλάνου, +3,2% στα καινούργια αυτοκίνητα)
  • +8% κατά μέσο όρο στις νέες τιμές ζώνης ακινήτων
  • 1 στα 4 νοικοκυριά διαβιώνει με εισόδημα έως 10.000 €
  • 4 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε
  • 4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 19 ημέρες

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν:

Υπερμνημόνιο

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν, είτε ως επιδοτήσεις είτε ως δάνεια από την ΕΕ, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να ανακάμψει η κερδοφορία τους, να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Και αν το κεφάλαιο και τα κόμματά του έχουν κάμποσους λόγους να χειροκροτούν την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα περισσότερους για να μην προσδοκούν οφέλη, παρά μόνο νέα βάρη.

Πρώτον γιατί, όπως οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν, «τζάμπα γεύμα» δεν υπάρχει. Ήδη άλλωστε έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε θα αρχίσει το «σφίξιμο», μετά τη δημοσιονομική χαλάρωση που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία. Τα 750 δισ. ευρώ που συνολικά θα έχουν να λαμβάνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα φορτωθούν στις πλάτες όλων των λαών της Ευρώπης και μάλιστα σε βάθος πολλών δεκαετιών, αποτελώντας ένα μόνιμο εργαλείο ξεζουμίσματος.

Στο έλεος του πολυήμερου καύσωνα ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες με ευθύνη κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης

 

ΚΑΥΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 44 ΒΑΘΜΟΥΣ

Οι συστάσεις, η εγκύκλιος και η επιστολή προς δήμους και Περιφέρειες από υπουργεία ενόψει του καύσωνα επιβεβαιώνουν ότι η προστασία της ζωής του λαού έρχεται σε δεύτερη μοίρα

 

Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και να προστατεύει τη ζωή των εργαζομένων, των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των ευπαθών ομάδων, η χώρα έχει μπει στην τροχιά του κύματος καύσωνα που θα διαρκέσει - σύμφωνα με τις χτεσινές νέες προβλέψεις της ΕΜΥ - μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Ηδη, άλλωστε από την περασμένη Τετάρτη το θερμόμετρο έχει αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται τις τρεις επόμενες μέρες να φτάσει τους 44, ακόμα και τους 46 σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και πάνω από μία βδομάδα, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την επικίνδυνη και απάνθρωπη συνταγή της «ατομικής ευθύνης», διατυπώνει ευχολόγια περί «ανάγκης για προστασία των ευπαθών ομάδων» και προχωρά σε παραινέσεις που αφορούν ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της πανδημίας. Και αφήνει στο έλεος του καύσωνα όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Οσους είναι αναγκασμένοι να εργαστούν αυτές τις μέρες και βέβαια όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά στα σπίτια τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς αλλά και πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος.