Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Προκλητικά προνόμια για γρηγορότερη κερδοφορία, οριακή η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού

 

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συζήτηση στη Βουλή

 

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Παρά τις αλλαγές που όντως φέρνει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο γενικός προσανατολισμός του (που βεβαίως δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων) όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά ενισχύεται παραπέρα.

Σκοπός σας είναι να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων, οι οποίοι θα είναι όμως στενά προσδεδεμένοι στον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις του αντιλαϊκού Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα εξαρτάται δηλαδή πιο έντονα και θα εξυπηρετεί το σκέλος της συγχρηματοδότησης, πάντα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου και των κριτηρίων που επιβάλλει η ανάλγητη πολιτική της ΕΕ, η γνωστή πλέον σε όλους επαίσχυντη πολιτική «κόστους - οφέλους», που απαξιώνει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Ιεραρχείτε οτιδήποτε χρειάζονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και προωθεί η ΕΕ. Γι' αυτό συγκεντρώνετε στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών τον σχεδιασμό, τον έλεγχο και πολλά άλλα ακόμη.

Θέλετε να ξεμπερδεύετε με την όποια ευελιξία έστω υπήρχε μέχρι σήμερα στα Περιφερειακά Προγράμματα, και αυτό, βεβαίως, προβλέπουμε από σήμερα ότι θα έχει πολύ κακές συνέπειες, ειδικά στο θέμα των αναγκαίων υποδομών.

Μέσα και από αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείτε να παρέχετε κι άλλες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια για ευκολότερη και γρηγορότερη κερδοφορία, που βέβαια εσείς την αποκαλείτε «προσέλκυση επενδυτών»!

Η «νεανική παραβατικότητα» και το υποκριτικό ενδιαφέρον...

 

 

Ένα από τα πρώτα θέματα των τελευταίων ημερών στα ΜΜΕ είναι η λεγόμενη «ανήλικη παραβατικότητα». Αφορμή είναι διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας προβληματισμό αλλά και φόβο, ειδικά ανάμεσα σε γονείς.

Ωστόσο χρειάζεται να μπούνε σε διαφορετικά κάδρα η δικαιολογημένη ανησυχία των γονέων από τις επιδιώξεις των περισσότερων τηλεοπτικών ρεπορτάζ. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ήσσονος σημασίας τυχόν συστηματοποιημένες, επιθετικές συμπεριφορές αγοριών και κοριτσιών απέναντι σε συνομιλήκους τους, ούτε σημαίνει ότι δεν έχει αξία να αναφερθεί ότι «κλείνονται ραντεβού» ή «γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και προκύπτουν διαφορές στη μοιρασιά», όπως ακούμε στα διάφορα ρεπορτάζ. Φαίνεται ότι το καινοτόμο (!) μέτρο της κυβέρνησης για «το κινητό στην τσάντα» απλά μετέφερε την εικόνα εκτός των τάξεων...

Αυτά τα ευαίσθητα θέματα από την πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ προσεγγίζονται με όρους θεαματικότητας και με ανομολόγητους στόχους.

Κορυφή του παγόβουνου

 

 

Η προχθεσινή φωτιά στις ράγες του ΗΣΑΠ στην Αθήνα αποκάλυψε ξανά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το «πάμε κι όπου βγει» εξακολουθεί να βάζει σε κάθε λογής κινδύνους την ανθρώπινη ζωή στον σιδηρόδρομο και στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι μαρτυρίες εξοργίζουν, αφού δεν υπήρξε καμιά καθοδήγηση ούτε κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι έπρεπε να κάνουν οι επιβάτες όταν εντόπισαν τους καπνούς και είδαν τον συρμό να σταματά.

Αυτοσχεδιασμός σε όλα: Από το πώς να ανοίξουν μόνοι τους τις πόρτες, πώς να κατέβουν από τον συρμό, πώς να κινηθούν πάνω στις ράγες, πώς να αποχωρήσουν.

Ακόμα και η ενημέρωση που έγινε για το «επόμενο τρένο» που θα επιβιβάζονταν, αποδείχθηκε «fake news», και έτσι ξεροστάλιαζαν για πάνω από μία ώρα μέσα στην άγνοια.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν κάπου στη ...μέση του πουθενά, αλλά στο Μαρούσι, σε μια συγκοινωνιακή γραμμή που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, διασχίζοντας τον αστικό ιστό της Αθήνας.