Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Από τον «Επιτάφιο»... στο «Αξιον Εστί»


«Η ιστορική περίοδος από το 1940 και δώθε υπήρξε συγκλονιστική για τον ελληνικό λαό. Τα ιστορικά γεγονότα ανασκάλεψαν σε βάθος το έθνος. Ολα διαμιάς άλλαξαν. Οι άνθρωποι φορτώθηκαν με ιστορία (...) Επρεπε να βρεθεί η διέξοδος. Και βρέθηκε με το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, μια και το έργο των δόκιμων πνευματικών δημιουργών δεν μπόρεσε να περάσει στις μάζες. Είτε γιατί οι μάζες ήταν απροετοίμαστες να το δεχτούν είτε γιατί το έργο αυτό, στην πλειονότητά του, ήταν πιο κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών.

Ομως, το σύγχρονο ελληνικό λαϊκό τραγούδι έπασχε από μια βασική αδυναμία. Ηταν ετεροβαρές. Δηλαδή όσο βαθύ και ρωμαλέο ήταν στο μουσικό του μέρος τόσο ρηχό ήταν στο στιχουργικό. Η πρώτη μου προσπάθεια έτεινε προς τη λύση αυτής της αντίφασης. Από όλες τις ελληνικές τέχνες η πλέον προωθημένη ήταν, αναμφισβήτητα, η ποίηση. Τι πιο απλό, λοιπόν, να ενωθούν αυτές οι δύο ακραίες κατακτήσεις του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος; Ετσι γεννήθηκε ο "Επιτάφιος", που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αυτό το πάντρεμα ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική λαϊκή μουσική και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση (...)

Θέλησα, τόσο με το έργο όσο και με την προσωπική μου στάση, να δώσω μίαν άμεση και ολοκληρωτική αντιστοιχία ανάμεσα στο έργο τέχνης και τη δεδομένη, κάθε φορά, ιστορική στιγμή και πορεία ενός λαού, του λαού μας (...)

Κύρ. Παπασταύρου: Να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας (ΦΩΤΟ)

 

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κλιμακώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώνονται το Σάββατο στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου».

Οι χώροι του «βούλιαξαν» από τους χιλιάδες νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας που έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική γιορτή της Νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Νωρίτερα ο χώρος της κεντρικής σκηνής, όπου πραγματοποιούνταν το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, πλημμύρισε από νέους, καθώς έφτασαν με πορεία και κρατώντας τις κόκκινες σημαίες του Κόμματος τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, για την κεντρική ομιλία και ενώ το συγκρότημα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, έπαιζε το τραγούδι «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα» (Δείτε εδώ βίντεο).

«Ο Μίκης θα είναι πάντα μαζί μας, όταν σφίγγουμε το χέρι, όταν κοκκινίζουν τα όνειρα», ακούστηκε από τα μεγάφωνα της εκδήλωσης, ενώ τα συνθήματα «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και «Αγώνες ταξικοί – αγώνες διαρκείας στα μέτρα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας».

Τι είναι τα εμβόλια; (Θεωρίες συνωμοσίας των λευκών μικροαστών)

 


Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά φωνάζαμε στις πορείες. Γιατί το επιστημονικό και βιομηχανικό εργατικό δυναμικό είναι αυτό που κινεί το γρανάζι της ιστορίας και της εξέλιξης και σε αυτό ανήκουν τα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου. Τα οποία δε θα χαρίσει σε κανένα αφεντικό και σε κανένα ψεκασμένο.  

«Ρύζι έχει κει κάτω κοντά στο ποτάμι, Εκεί ψηλά στο βουνό χρειάζονται ρύζι, Αν το ρύζι το κρύψουμε στις αποθήκες, θ’ ακριβύνει το ρύζι γι’ αυτούς εκεί πάνω, Οι μαούνες του ρυζιού θα έχουν λιγότερο ρύζι, και το ρύζι φτηνότερο θα `ναι για μένα, Τι είναι στ’ αλήθεια το ρύζι, Πού να ξέρω το ρύζι τι είναι, Ποιος να το ξέρει τάχα, Δεν ξέρω το ρύζι τι είναι, Ξέρω την τιμή του μονάχα»

Τι είναι τα εμβόλια; Ερώτηση που θα μπορούσε να ταιριάζει στην μπαλάντα του έμπορα σε σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου πάνω σε ποίημα του Μπρεχτ. Ποιος φτιάχνει τα εμβόλια; Σε ποιον χρησιμεύουν; Ποιος καθορίζει την τιμή τους; Μήπως είναι ένα εργαλείο μιας υγειονομικής χούντας, ένα στοιχείο βιοπολιτικής (της μόδας στους κύκλους της ετοιμοθάνατης ανανεωτικής αριστεράς όπως και καθετί που πλασάρει ανά περιόδους ο Αγκάμπεν), ένα τείχος σε ένα επιστημονικό απαρτχάιντ ή ένα μπόλιασμα από τις big pharma;

Ο επικεφαλής της ΠΑΣΠ έπαθε …ΔΑΠ

 

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

Καταδικάζουν την αντικομμουνιστική δήλωση του γραμματέα της ΠΑΣΠ Παντείου

 

 

Την εμετική αντικομμουνιστική δήλωση του γραμματέα της ΠΑΣΠ Παντείου, Στράτου Καλογερόπουλου, ο οποίος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου έφτασε στο σημείο να ταυτίσει το ΚΚΕ με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους η ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ και η ΚΟΒ Παντείου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αυτή έγινε τη στιγμή που συμπληρώνονται 8 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και τη δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής!

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, για να ζήσει, να τολμήσει, να προχωρήσει!


Καλοπιάσματα στη νεολαία, δεσμεύσεις για ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νέα γενιά», διακηρύξεις για τη «Νέα Ελλάδα με τους νέους πρωταγωνιστές»... Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ουσιαστικά για νέες παροχές, κίνητρα και «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία βαφτίστηκαν «μέριμνα για τη νεολαία».

Μια επιχείρηση δηλαδή για να μείνουν οι προσδοκίες της νεολαίας στον πάτο, να συμβιβαστεί με τα πετσοκομμένα δικαιώματα, με τη δουλειά δίχως ωράριο για μισθούς ψίχουλα και με τη συνδικαλιστική δράση στο απόσπασμα, αλλά να λέει και «ευχαριστώ» που τα αφεντικά της επιδοτούνται με χιλιάδες ευρώ για να μειώνουν το «κόστος απασχόλησης» ή για μερικά data στο κινητό.

Να συμφιλιώνονται οι νέοι εργαζόμενοι με τον εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα, τη δουλειά όπως, όποτε, από όπου και για όσο θέλει ο εργοδότης, ακόμα και από τα 16 χρόνια, αλλά να τα ανέχονται, αφού καταφέρνουν να πάρουν ένα «πρώτο ένσημο». Να υπομένουν την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων, τα σχολεία - ρημαδιό, να πετιούνται έξω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να ασκούνται στο κυνήγι «δεξιοτήτων».

Αυτή η επιχείρηση ενσωμάτωσης στα «ελάχιστα» παρουσιάζεται ως «εργαλείο» προσέγγισης της νέας γενιάς, ως μέσο αποκατάστασης της «εμπιστοσύνης» της προς το κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα.