Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Οι πλημμύρες ανέδειξαν ξανά τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία



  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

«Η χθεσινή κακοκαιρία και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Παύλου Μελά, Κορδελιού - Ευόσμου, Ωραιοκάστρου καθώς και στην Περιφερειακή Οδό ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης» σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Αιολικά: Οι επικρατούσες απόψεις και η πραγματικότητα (όσο μπορώ με πιο απλά λόγια)



Αν δεν καταλάβουμε «τι» και «γιατί», θα μας δουλεύει ο κάθε ΑΠΕτζής, η κάθε ειρηνοδίκης, ο κάθε Υπουργός του ΥΠΕΝ και ο κάθε παπαγάλος...  Για να καταλάβουμε, χρειάζεται λίγη προσπάθεια:

Τα αιολικά , στην σημερινή τους μορφή, είναι τεχνολογία του 1960 που δοκιμάστηκε στις πετρελαϊκές κρίσεις μεταξύ 1983 και 1987 και ενώ τότε απέτυχε, τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ έγιναν υποχρεωτικά στην δεκαετία του 1990, με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, με στόχο να μειωθούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 από την χρήση ορυκτών καυσίμων.

25-30 χρόνια αργότερα υπάρχουν διαμορφωμένες απόψεις, αλλά και διεθνής εμπειρία για τα αιολικά. Το σημείωμα αυτό είναι η επιγραμματική παρουσίαση των απόψεων και της εμπειρίας, με όσο το δυνατόν λιγότερες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ούτε στιγμή!


«Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (...) βλέπουν την Ελλάδα ως εταίρο κλειδί (...) μια χώρα που συμμερίζεται τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας. Συνεργαζόμαστε (...) για να απωθήσουμε κακόβουλους παράγοντες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που πιστεύουμε ότι έχουν διαφορετικά συμφέροντα». Αυτά είπε ο «πολύς» Πάιατ, σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο, δίνοντας με δυο λέξεις το απύθμενο βάθος των κινδύνων στους οποίους μπλέκει το λαό η πολιτική της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Γιατί ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει ο «μετασχηματισμός του ενεργειακού τοπίου» στην περιοχή με τη βούλα των ΗΠΑ. Για τους... ανήξερους, όμως, αρκεί να δει κανείς τη Συρία και τη Λιβύη, όπου οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν αφήσει «πέτρα πάνω στην πέτρα», ή τις νέες πολεμικές απειλές εναντίον του Ιράν, ακόμα και τα παζάρια με την Τουρκία, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και πάει λέγοντας. Κατά τον ίδιο τρόπο, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει η συμβολή της Ελλάδας στην «απώθηση» των «κακόβουλων παραγόντων με τα διαφορετικά συμφέροντα», όπως η Ρωσία και η Κίνα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο επερχόμενος «Στρατηγικός Διάλογος» με τους Αμερικανούς περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας, με το βλέμμα στραμμένο στους δυο αυτούς ανταγωνιστές των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων. Με δυο λόγια: Ούτε στιγμή αναμονής! Ξεσηκωμός τώρα, απέναντι στους δολοφονικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Νέα μέτρα κατά της Κούβας από τις ΗΠΑ



Η εικόνα δείχνει την κίνηση των σκαφών σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος GPS στη σελίδα Marine Traffic (https://www.marinetraffic.com/).
 

 
Πριν λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Κούβας Díaz-Canel σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν το οικονομικό τους εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο συνεχίζεται εδώ και πάνω από 60 χρόνια, προκειμένου να στραγγαλίσουν οικονομικά το νησί.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στη γραμμή υπονόμευσης του απεργιακού μετώπου αποφάσισε απεργία ...κάποτε




Στη γραμμή της υπονόμευσης του απεργιακού μετώπου που χτίζεται στους χώρους δουλειάς, στοιχήθηκε και το παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν πήραν απόφαση για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, αλλά ξεπέρασαν ακόμα και τη γραμμή της ΓΣΕΕ για απεργία τις 2 Οκτώβρη και αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν την Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει απεργία ...κάποτε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από μια σειρά σωματεία που έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της στους χώρους δουλειάς, που όταν άκουσαν την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, άρχισαν να φωνάζουν «Έξω η εργοδοσία από τα σωματεία», «Στων εργατών τις πλάτες χτίζετε καριέρες, έξω τώρα οι εργατοπατέρες».

Στην παρέμβασή του ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τον βρώμικο ρόλο της συνδικαλιστικής μαφίας σε μια περίοδο που η αντίδραση των συνδικάτων άρχισε να παίρνει τέτοιο όγκο και δυναμική που πονάει την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Τους κάλεσε να μην ελπίζουν ότι σύντομα θα κάνουν το μνημόσυνο της εργατικής τάξης που ετοιμάζουν. «Θα πετύχει η απεργία τις 24. Δεν θα περάσει η απεργοσπασία. Δεν έχετε καμία ισχύ, δεν έχετε καμία αξία και αυτό θα το μάθουν και οι οργανώσεις που εκπροσωπείτε. Θα απολογηθείτε για όλα αυτά που ζει η εργατική τάξη», σημείωσε μεταξύ άλλων.

902gr

Το ίδιο έργο


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Στο ίδιο έργο θεατής - αν και με εναλλαγή ρόλων - είναι ο λαός σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης «Novartis», που χαρακτηρίστηκε «το σκάνδαλο του αιώνα» από την προηγούμενη κυβέρνηση και αξιοποιήθηκε πολλαπλά από το πολιτικό σύστημα.

Αξιοποιήθηκε όμως και για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, για το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας στην αγορά του Φαρμάκου, αποκαλύπτοντας τον άγριο ανταγωνισμό ανάμεσα σε κολοσσούς, με γεωπολιτικές «ουρές».

Σήμερα, η αντιστροφή των ρόλων έφερε τους πρώην κατήγορους στη θέση των κατηγορούμενων, αλλά το πραγματικό σκάνδαλο δεν αλλάζει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου, δηλαδή ο έλεγχος της έρευνας, της παραγωγής και διακίνησης των φαρμάκων από πολυεθνικά μεγαθήρια, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πίτα του παγκόσμιου τζίρου.

ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


«Οχι» στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού
 
 

Την αντίθεσή της στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού διατυπώνει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την έντονη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη μετακίνηση - κλείσιμό του.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση σημειώνει:

«Το ΚΥ Πύλης Αξιού είναι ένα από τα δύο ΚΥ του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν σε 2 βάρδιες, αλλά το μόνο που διαθέτει απογευματινά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά). Εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την πόλη, ιδιαίτερα από τις δυτικές συνοικίες, ενώ για το 2018 είχε επισκεψιμότητα κοντά στους 100.000 ασθενείς. Στο ίδιο κτίριο, λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετεί περίπου 140.000 - 150.000 άτομα ετησίως.

KO ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Υπάρχει υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της λίμνης Κορώνεια
 
 
Χιλιάδες νεκρά ψάρια γύρω από τη λίμνη
MotionTeam
Χιλιάδες νεκρά ψάρια γύρω από τη λίμνη
Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες μέρες γύρω από τη λίμνη Κορώνεια, με τη στάθμη του νερού να έχει κατέβει πλέον δραματικά, από τα περίπου 3 μέτρα στα 60 με 80 εκατοστά. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρας Μπόμπορη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο λόγος της καταστροφής είναι η ανομβρία αλλά και η μη συντήρηση των έργων που συμβάλλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια.Σημειώνεται πως μόλις λίγες μέρες πριν, ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στην περιοχή, μαζί με τον γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του master plan για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Αποτέλεσμα της πολιτικής κυβερνήσεων - Τοπικής Διοίκησης
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει για την τραγική κατάσταση της λίμνης ότι δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» και τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της πολιτικής των κυβερνήσεων, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Προσθέτει επίσης:
«Τα πολυδάπανα master plan διάσωσης της Κορώνειας αποδείχτηκαν στην πράξη μόνο "η χαρά των εργολάβων" που εκτέλεσαν τα έργα τους.