Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Η «κανονικότητα» της διαφθοράς, της μίζας και των σκανδάλων

 

Σε πλήρη «αρμονία» ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι με τις «ομάδες συμφερόντων» που δουλεύουν απευθείας για τα μονοπώλια της ΕΕ

 

Η νέα υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωβουλή έφερε ξανά στην επιφάνεια τη σαπίλα στους κόλπους του καπιταλιστικού οικοδομήματος και του πολιτικού του συστήματος. Ηρθε να επιβεβαιώσει ότι η ρεμούλα, τα σκάνδαλα και ο χρηματισμός είναι στο DNA του συστήματος και φύονται στο έδαφος της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια, τα συμφέροντά τους και τους ανταγωνισμούς τους για τα κέρδη.

Οι μίζες, η διαφθορά, οι εξαγορές ψήφων, τα δωράκια, τα λαδώματα και τα σκάνδαλα, για τα οποία κάποιοι κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα όταν ανοίγει το καπάκι του υπονόμου, είναι «κανονικότητα» και μάλιστα θεσμοθετημένη στον αγγελικά πλασμένο κόσμο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και των οργάνων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση των επιχειρηματικών «λόμπι» στην ΕΕ, που οι σχέσεις τους με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι θεσμοθετημένες, μέσω του ...«Μητρώου Διαφάνειας»!

Τα «λόμπι», λοιπόν, που δημιουργούν και συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμβουλοι - εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα, στήνονται και λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την άμεση παρέμβαση για την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οποία μάλιστα διαμορφώνουν κατά 75%!

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ Μειώνει παροχές και συντάξεις, περικόπτει τις κρατικές μεταβιβάσεις στην Ασφάλιση

 

Την ίδια διαχρονική πολιτική της συγκράτησης αλλά και μείωσης παροχών και συντάξεων, όπως και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που με τη σειρά τους έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα «ματωμένα πλεονάσματα», υλοποιεί ο κρατικός προϋπολογισμός και για το 2023. Ετσι, για το επόμενο έτος το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ - ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) εμφανίζει και πάλι πλεόνασμα - αν και μικρότερο - στα 1,279 δισ. ευρώ, από 1,721 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή, μόνο τη διετία 2022 - 2023 το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ζουν με όλο και λιγότερα, με τον πληθωρισμό να τους ρουφάει το όποιο εισόδημα και την κυβέρνηση να επαίρεται για την οικονομική της «αποτελεσματικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους ΟΚΑ μειώνονται το 2023 σε σύγκριση με φέτος κατά 243 εκατ. ευρώ (από 21,420 σε 21,177 δισ. ευρώ). Ειδικά για τις συντάξεις η κρατική επιχορήγηση αυξάνεται μόνο κατά 527 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα αυξηθεί κατά 1,428 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων μέσα στο 2023, της επιτάχυνσης απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων και της αύξησης κατά 7,75% μόνο στις κύριες συντάξεις, ποσοστό βέβαια που δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει μόνο το 1/3 της αύξησης της σχετικής δαπάνης και το υπόλοιπο θα μετακυλιστεί, όπως πάντα, στις πλάτες των ασφαλισμένων. Μάλιστα, στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων δεν θα έχουμε ούτε ονομαστική αύξηση, καθώς η συνολική δαπάνη μειώνεται από τα 4,058 δισ. στα 4,045 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μέσα στο 2023 θα αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης.

Κάψε τα αντιλαϊκά σενάρια... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό!


Στους εκβιασμούς η απάντηση είναι μία: ΚΚΕ

 

 

Νέο φυλλάδιο με το οποίο απευθύνεται στο λαό κυκλοφόρησε και διακινείται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει:

«Κάψε τα αντιλαϊκά σενάρια... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό!

Στους εκβιασμούς η απάντηση είναι μία: ΚΚΕ

Το είδαμε την περίοδο της πανδημίας, στους χώρους δουλειάς, στη μάχη κατά των πλειστηριασμών, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές... Τώρα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική!

Απευθυνόμαστε:

  • Σε όλους και όλες που συμπορευτήκαμε στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.
  • Σε εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που δεν εμπιστεύονται τα αστικά κόμματα, που απαντάνε «κανένας» στα ερωτήματα για την «καταλληλότητα» της επόμενης κυβέρνησης, γεγονός που αναδεικνύει ότι σε μεγαλύτερα τμήματα του λαού γίνεται πιο φανερό πως μέσα στα όρια αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα προβλήματά τους.
  • Σε όσους αμφισβητούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι το πιο ηχηρό ΟΧΙ, η πιο συνεπής ψήφος ενάντια σε αυτές τις «συμμαχίες», γιατί είναι η μόνη που στέλνει το μήνυμα της απεμπλοκής κι αποδέσμευσης της χώρας από αυτούς τους οργανισμούς.
  • Στους νέους και τις νέες, που ζουν σε συνθήκες «διαρκούς κρίσης». Παλιότερα με τα μνημόνια, μετά με την πανδημία, τώρα με την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ανασφάλεια. Που όμως αποφασίζουν να βγουν πιο δυναμικά στον αγώνα.
  • Στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες που αγανακτούν με τη βία και τη σαπίλα του συστήματος.
  • Στα μεγάλα τμήματα του λαού που βλέπουν στο πλευρό τους το ΚΚΕ με αξιοπιστία, μαχητικότητα, σε όλες τις συνθήκες!

Ανακούφιση

 

Τα δάνεια για τα οποία θα υπάρξει «ρύθμιση» μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών είναι συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν ένα μέρος της αύξησης των επιτοκίων με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Αναλογούν δηλαδή λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ σε καθεμιά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα. Οπως προκύπτει, η συγκεκριμένη συμφωνία θα κοστίσει στις τράπεζες μόλις το 0,75% όσων σκοπεύουν να εισπράξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά που θα μπουν στη ρύθμιση! Πόσα είναι αυτά; Γύρω στις 30.000, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του στεγαστικού δανείου και θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα αύξηση των επιτοκίων. Τα στοιχεία λοιπόν μιλούν από μόνα τους: Οι τράπεζες παραιτούνται από ένα απειροελάχιστο μέρος των προσδοκώμενων κερδών για να μην «κοκκινίσουν» κι άλλα δάνεια και μπουν σε χειρότερες περιπέτειες. Αυτό το ονομάζουν με θράσος «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να βγει κι από πάνω (!) κοροϊδεύοντας τον λαό ότι οι τράπεζες συμβιβάστηκαν μετά τα ...μπινελίκια της. Οσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βλέπουν μπροστά το βουνό των υποχρεώσεων να ψηλώνει κι άλλο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια, επιβεβαιώνοντας ότι στην «οικονομία της αγοράς» οι όποιες συμφωνίες και ρυθμίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ομίλους έχουν πάντα για αφετηρία τη δική τους «ανακούφιση» και όχι του λαού.

Πουλάνε και κουτόχορτο με …food pass;

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με τη γνωστή «συνταγή» των voucher και pass επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση να διασκεδάσει την αγανάκτηση του λαού από την μεγάλη ακρίβεια, την ώρα που απορρίπτει προκλητικά και στο όνομα των «δημοσιονομικών αντοχών» το δίκαιο αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Το food pass των ...52 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι «μια από τα ίδια» και καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν πρόκειται να προσφέρει στο λαό, ο οποίος έχει μειώσει ως και 50% τις αγορές του από τα σούπερ μάρκετ.