Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Με ένα κλικ η σύνταξη πείνας...


  Πηγή: Eurokinissi

Ψηφιακή σύνταξη με ένα κλικ από τον Ιούνιο, η είδηση που «έτρεξε» το υπουργείο Εργασίας με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» για την απονομή κύριας σύνταξης.

Το επικοινωνιακό σκηνικό στήθηκε εύκολα. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης, περιχαρής έκανε δηλώσεις περί «ιστορικής μέρας», δόθηκαν δυο - τρία παραδείγματα, και στη μικρή οθόνη εμφανίσθηκε το μήνυμα πως η κυβέρνηση δουλεύει για το καλό του ασφαλισμένου που «μένει σπίτι».

Ξεπερνάμε το γεγονός ότι η άμεση απονομή της σύνταξης είναι υποχρέωση του κράτους και ρωτάμε:

-Με ένα κλικ, η 13η και 14η σύνταξη που θάφτηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση θα επανέλθουν;

-Με ένα κλικ, τι σύνταξη θα δει ο μερικά απασχολούμενος που με 16 μέρες ασφάλισης το μήνα θα πρέπει να δουλέψει 62 χρόνια για πλήρη σύνταξη;

-Με ένα κλικ, τα 455 ευρώ το μήνα για 4.500 μέρες ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 600 ευρώ, φτάνουν για να ζήσει ο συνταξιούχος;

-Με ένα κλικ, το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης θα είναι στα 67 ή θα το φτάσουν στα 72 χρόνια;

Και στις ψηφιακές παραπλανήσεις οι απαντήσεις δίνονται στους δρόμους...

902gr

Ημερολόγιο μιας δασκάλας σε καραντίνα - 29η Ημέρα



«Αγάπες μου, πόσο μου λείπετε»! Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε χτες η φιλόλογος του γιου μου τους μαθητές της, στο πρώτο μάθημα σύγχρονης εκπαίδευσης.

«Αγάπες μου, πόσο μου λείπετε», αυτό σκέφτεται, λέει ή θα ήθελε να πει ο κάθε δάσκαλος.

Ναι, μας λείπουν τα παιδιά μας.

Το πρωινό κουδούνι και συγκέντρωση στην αυλή, οι καλημέρες τους, οι φωνές τους, η ζωντάνια τους, η δυναμική τους. Αλήθεια, πόσες καλημέρες προλαβαίνουμε να πούμε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Η πρώτη ώρα, που πριν καν την ανοίξουμε την αίθουσα, μας έχουν κυκλώσει μιλώντας όλα μαζί, λέγοντας ξανά καλημέρα για να αρχίσουν να λένε τα νέα τους. Δεν έχει σημασία που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι λένε γιατί μιλούν όλα μαζί. Καθώς η πόρτα κλείνει με έναν μαγικό τρόπο όλα τα προβλήματα μένουν απ' έξω. Δεν υπάρχει άλλωστε χρόνος να σκεφτείς οτιδήποτε δικό σου. Η πόρτα κλείνει και ένας άλλος κόσμος ανοίγει, πέρα για πέρα αληθινός και καθάριος.

Το Πάσχα και η ταξική του διάσταση



Είναι προφανές ότι, αν ξαναρχόταν ο Χριστός, το χριστιανικό ιερατείο θα τον ξανασταύρωνε, και το κάνει άλλωστε κάθε μέρα…


Ένα επίκαιρο λόγω των ημερών άρθρο του Γ. Μ. Σαρηγιάννη, που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 26-27 του Απρίλη 1997:

Στον πασχαλιάτικο Τύπο εμφανίζεται κάθε χρόνο πληθώρα άρθρων, σχετικά με την ιστορική, θεολογική και άλλες πλευρές του Πάσχα. Το έθιμο δεν αποφεύγει ούτε ο “Ριζοσπάστης”. Πέρσι, για παράδειγμα, είχε δημοσιεύσει ένα λαογραφικού περιεχομένου άρθρο (“πέρασμα”, άνοιγμα και Ανάσταση, του Τ. Δ. ) και ένα αναφερόμενο στην Τέχνη (Πάθη θεϊκά και ανθρώπινα, της Ηλ. Μόρτογλου).

Καλογραμμένα άρθρα, αλλά από το “Ριζοσπάστη” περιμένουμε και άλλα.