Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Τα δύο Εικοσιένα


 
ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση, μοιάζει με τ' αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λίμνης. Είναι βέβαια η ίδια η εικόνα, μα δοσμένη από την ανάποδη. Για να γνωρίσει κανείς τ' αληθινό Εικοσιένα, πρέπει να σκύψει πάνω σ' άλλα κείμενα· σ' εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ' αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καριοφίλι κι άστραφτε το γιαταγάνι και στ' απομνημονεύματα των αγωνιστών - του Μακρυγιάννη, του Κασομούλη, του Κολοκοτρώνη, του Φωτάκου, του Σπυρομήλιου, του Περραιβού, του Σπηλιάδη και τόσων άλλων.
  Δύο ήταν τα Εικοσιένα· το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσησδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα "Δίκαια του ανθρώπου" του Ρήγα Βελεστινλή· πάνω στ' άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της "Πατρικής διδασκαλίας" του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ κυρ - Ανθίμου - ή πιο σωστά του Γρηγορίου.

ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ¨ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ ΣΤΟ "ΤΙΤΑΝ" ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ





Στις 29-10-2019 η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα, σαν συμπληρωματικό αλλά και με ιδιαίτερες επισημάνσεις για το θέμα, του προηγηθέντος ψηφίσματος του συνδυασμού "ΑΝΑΣΑ" που και αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα. Από κει και πέρα, το ψήφισμά μας "χάθηκε", τόσο από το Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και από τα παριστάμενα "μέσα ενημέρωσης".  
     
    Εισηγούμενος το ψήφισμα της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ", ανέφερα ότι βασική μας θέση για την καύση απορριμμάτων είναι ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΓΕΝΙΚΑ. Οτι υπάρχει επιστημονικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτός έχει τεθεί αναλυτικά και επανειλημένα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από τεχνικούς, επιστημονικούς και άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς: Καμία καύση, ούτε ανατολικά, ούτε δυτικά, ούτε βόρεια, ούτε νότια, διδασκόμενοι και από το παράδειγμα του Βόλου. Επί πλέον, η περιοχή μας η οποία έχει και τον ΧΥΤΑ, τη μονάδα μεταφόρτωσης, που σχεδιάζεται και μονάδα επεξεργασίας, που έχει τα ΕΛΠΕ, δεν σηκώνει άλλες επιβαρύνσεις ....

Από πότε υπάρχουν οπλαρχηγοί χωρίς όπλα κ. Μητσοτάκη;



“Η δύναμη σου πέλαγο, η θέλησή μου βράχος”. – Τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο.
“Η δύναμη σου πέλαγο, η θέλησή μου βράχος”. – Τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο.

Έχετε πέντε λεπτά να σας μιλήσει ο Μητσοτάκης για τη σύνδεση του 1821 με τον κορονοϊό;

Αν ο πρωθυπουργός δεν ήταν προκλητικός και επικίνδυνος, το διάγγελμά του θα ήταν σχεδόν κωμικό. Με φόντο την Ακρόπολη κι αναφορές που έμοιαζαν σχεδόν ειρωνικές: στον αγώνα για την ελευθερία και τα πολεμοφόδια με τα οποία οφείλουμε να εξοπλίσουμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, μένοντας σπίτι.

Ομοψυχία του ελληνικού λαού απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του (VIDEO)





Για την επέτειο της 25ης Μάρτη 1821, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια "εθνική ομοψυχία" εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί, τίποτα δεν αλλάζει την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, εάν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές».

Ο Δ. Κουτσούμπας, νωρίτερα παραβρέθηκε στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο λιτής τελετής για την τιμή της 25ης Μάρτη 1821, που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Βουλής. 

902gr

Πληρωμένη απάντηση στον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών από εργάτρια καθαριότητας


Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα, όταν
διεκδικούσαν το δικαίωμα της εργασίας τους.

Περίσσεψαν οι “επιβραβεύσεις” και τα “μπράβο” αυτή την περίοδο.
Από τη μια η κυβέρνηση – που έχει απογυμνώσει το Δημόσιο σύστημα υγείας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από αναλώσιμα υλικά και προστατευτικά μέσα, με κλειστά χιλιάδες κρεβάτια Μ.Ε.Θ. – ζητά υποκριτικά να χειροκροτήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που πράγματι σηκώνουν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους όλο το βάρος της περίθαλψης, και
από την άλλη η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών – που έχει απογυμνώσει από μόνιμο προσωπικό την υπηρεσία καθαριότητας, απολύοντας ακόμη και εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια – στέλνει τώρα “φιλοφρονήσεις” στους εργαζόμενους για το σκληρό καθημερινό τους έργο.

Σχέδιο Αλισίβα



ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Σ’ αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο του μ.Κ (μετά Κορονοϊό, όπως λέμε μ.Χ.) δεν υπογράφω. Κι όταν θα βγάλουμε τις μάσκες, θα έχουμε ελπίζω τόσο οργιστεί για το πώς φτάσαμε ως εδώ, που δεν θα μας αναγνωρίζει καμιά βάση δεδομένων σας. Γιατί δεν θα είμαστε πια δεδομένοι.

Ψάχνω να βρω πού ακριβώς και τι ακριβώς είναι αυτό το καινοτομικό κρεματόριο με υποκαταστήματα φραντσάϊζ παντού, εκεί όπου φτιάχνεται το καινούργιο σαπούνι, από ανθρώπινη σάρκα, αυτό που λένε ότι σε σώζει, και πρέπει να υπάρχει σε αφθονία. Μου λείπουν βασικές γνώσεις οικιακής παραγωγής και με μπερδεύουν οι αμέτρητες συμβουλές κι εξυπνακίστικες προτάσεις στο διαδίκτυο. Άμα ξεφύγω όμως λίγο απλά τα ιντερνετικά κουτάκια, ξέρω κι αυτά που νομίζω ότι δεν ξέρω.

Θυμάμαι λοιπόν στο Λόγγο του Αιγίου, δεκαετία του ’60, όταν νοικιάζαμε για πενταροδεκάρες δωμάτιο στο σπίτι του καφετζή, στην πλατεία, πάνω απ’ τη βουή των θαμώνων, και με τη στοιχειώδη προστασία των κλαδιών ενός γιγάντιου γεροπλάτανου, πως στο απέναντι σπίτι- το αρχοντικό ιατρού παρακαλώ- κάθε τόσο έφτιαχναν αλισίβα! Κι ύστερα άρχιζε η μπουγάδα. Κι απλώνονταν σεντόνια κι ασπρόρουχα αστραφτερά στον κήπο τους, που τον χάζευα απ’ το μπαλκονάκι. Σταχτόνερο. Το καλύτερο λευκαντικό υγρό σαπούνι. Με φρίκαρε μονάχα εκείνο το θεόρατο καζάνι, που άχνιζε και ακούσια παρέπεμπε σε κόλαση, στρογγυλοκαθισμένο πάνω σε μαινόμενη πυρά ξύλων που έδινε την πρώτη ύλη. Τη στάχτη φτυαρισμένη να ρίχνεται στο κοχλάζον νερό. Γυναικεία εργασία της εποχής παρακαλώ. Ώσπου ερχόταν ο γιατρός, με το επίθετο της καλύτερης ποικιλίας βερίκοκων στη χώρα, κι έδινε οδηγίες για κατασκευή, με παραφίνη, πλακών πράσινου σαπουνιού σε ξύλινα τελάρα.

Ευθύνη αλά καρτ...



Της Κάλι Καρά

Αποδείχτηκε πολύ βολική η μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη. Η αλά καρτ απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις, την ώρα που αποκαλύπτεται πλήρως το αναξιόπιστο και γυμνό μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία υπηρετούν οι υπάλληλοι της άρχουσας τάξης.

Ο  επικίνδυνος κορονοϊός σίγουρα  απαιτεί σχολαστικά μέτρα προφύλαξης από όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, παίρνοντας, όμως, το μεράδι τους σε αυτή την περιβόητη ατομική ευθύνη.

Οι κυβερνώντες, όμως, αυτό τον τόπο δεν έχουν καμιά ευθύνη όταν:

 - Δεν προσλαμβάνουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσουν το 25% των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα (120 κλίνες) που είναι κενές, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι τεράστιες.