Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Απέρριψαν τα «συνεργεία υπεραπόδοσης» βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια των πτήσεων

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

«Ναι» στην ασφάλεια των πτήσεων και την προστασία της ζωής είπαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απορρίπτοντας τα «συνεργεία υπεραπόδοσης», δηλαδή το πρόγραμμα πιο εντατικής εργασίας το οποίο σχετίζεται με την κάλυψη των στόχων για την μείωση των καθυστερήσεων στις πτήσεις!

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) που έγινε σήμερα απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι βάζουν πάνω από όλα την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή. Μαζικά και οργανωμένα οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τα «συνεργεία υπεραπόδοσης». 

Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές…»

 

Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει. Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.

Τίποτα απ’ όλα όσα κατακτήθηκαν εδώ και ενάμιση αιώνα και που σήμερα ο καπιταλισμός τα παίρνει πίσω με «τόκο», δεν χαρίστηκε. Είναι ποτισμένο με αμέτρητο μόχθο, ιδρώτα και αίμα. Τίποτα δεν θα επιστραφεί από μόνο του. Ο,τι κερδήθηκε κι ό,τι χάθηκε, ό,τι κλάπηκε κι ό,τι «επιστραφεί», θα έχει πάνω του την ίδια σφραγίδα: Τη σφραγίδα της θυσίας, της αγωνίας, της ενότητας των εκατομμυρίων εργαζομένων.

Τίποτα απ’ όλα όσα έμειναν ανεκπλήρωτα και που σήμερα οι «δουλοκτήτες» τα παρουσιάζουν σαν «αδύνατα», δεν θα χαριστεί. Θα είναι ο καρπός μιας αδιάκοπης σποράς αγώνων. Των αγώνων ώστε το νόμιμο και το ηθικό να συμπορευτεί με το δίκιο του εργάτη. Αυτή είναι η μόνη προοπτική που πάνω της μπορεί να φυτρώσει η ελπίδα για τον λαό – εργάτη.

Θεσσαλονίκη: Τοποθέτηση πλακετών προς τιμήν των εργατών που σκοτώθηκαν σε εργοδοτικά εγκλήματα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Στη διάρκεια της πορείας, εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν δύο πλακέτες, σε δύο σημεία της οδού Αγίας Σοφίας, προς τιμήν των εργατών που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα, σε εργατικά δυστυχήματα.  

Η πρώτη πλακέτα τοποθετήθηκε στο εργοτάξιο του Μετρό στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγία Σοφία, καθώς στο συγκεκριμένο έργο έχασαν τη ζωή τους 4 εργάτες και η δεύτερη, λίγα μέτρα παρακάτω στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας κι Ερμού (δείτε εδώ βίντεο). 

Με την κίνηση αυτή, καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, επιτρέποντας την ασυδοσία στην εργοδοσία και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και αντιμετωπίζοντας ως κόστος τη ζωή των εργαζομένων στη λογική κόστους - οφέλους. Οι συγκεντρωμένοι την ίδια ώρα, φωνάζουν το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».