Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Η ΓΣΕΕ παρουσιάζει τους μακελάρηδες των μισθών ως «σωτήρες»

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 

 

«Η ΓΣΕΕ έρχεται να μας πουλήσει νέα φύκια για μεταξωτές κορδέλες παρουσιάζοντας την ΕΕ, τους μακελάρηδες των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ως σωτήρες» σημειώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή την τοποθέτηση της Συνομοσπονδίας για τη νέα οδηγία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη νέα Οδηγία σχετικά με τον κατώτατο μισθό, στην οποία κατέληξαν η προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εξαφανισμένη για μήνες ηγεσία της ΓΣΕΕ επανεμφανίστηκε για να μιλήσει για:

"Δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνδικάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική δικαιοσύνη ... για τη διαμόρφωση επαρκών κατώτατων μισθών και με παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.... την προώθηση της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τη νομοθεσία περί κατώτατου μισθού, την αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και τον περιορισμό των άτυπων μορφών εργασίας".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Καταργεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης - Η ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή τονίζει το ΚΚΕ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Με μια αντιδραστική ρύθμιση που έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που είναι στην διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

«Καταργείται η δυνατότητα πρότασης - εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος, το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση απαιτεί το Τμήμα Τοπικής Διοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: 

Η αφρόκρεμα του ΝΑΤΟ παρούσα στο κρεσέντο προκλήσεων της Τουρκικής κυβέρνησης!

 

Από την πολυεθνική άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 2022» (πηγή: turkishdefencenews.com) 
Από την πολυεθνική άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 2022» (πηγή: turkishdefencenews.com)

 

Η είδηση πλέον είναι γνωστή εδώ και πολλές ώρες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στην λήξη της πολυεθνικής άσκησης των Τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων EFES 2022 αναβάθμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο μία σημαντικότατη λεπτομέρεια της είδησης για την τουρκική άσκηση είτε αποσιωπάται, είτε γίνεται προσπάθεια να περάσει «στα ψιλά» στα εγχώρια ΜΜΕ.

Στη συγκεκριμένη πολυεθνική άσκηση συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών και με το αποβατικό «USS Arlington», το οποίο πριν μεταβεί στην Τουρκία, ελλιμενιζόταν στην Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Που δηλαδή; Στην βάση που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανανέωσε εις το διηνεκές την λειτουργία της μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ με την ελεεινή ελληνοαμερικάνικη συμφωνία. Τι έλεγαν όλοι τους στον ελληνικό λαό; Ότι «η βάση θα αποτελεί ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα». Τελικά αντί για ανάχωμα η βάση αποτελεί μία προσωρινή στάση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ για να συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - και σε ασκήσεις της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ «ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ» Μια ακόμα απόφαση - κρίκος για την επίθεση διαρκείας στο εισόδημα των εργαζομένων

 

ΚΚΕ: «Μοχλός συμπίεσης του κατώτατου και του μέσου μισθού στο επίπεδο των κρατών με τους χειρότερους μισθούς»

 

Eurokinissi

Μόνο ως συμφωνία καλύτερης «θεμελίωσης» όλων των εργαλείων που σφαγιάζουν τους μισθούς στην ΕΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί η συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα, «σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών». Η συγκεκριμένη συμφωνία μάλιστα, που θωρακίζει ακόμα καλύτερα το αντεργατικό νομικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και στην Ελλάδα, για τη διαρκή συμπίεση του μέσου μισθού και την πιο εύκολη προσαρμογή του με κριτήριο την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης παρουσιάστηκε ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με διθυραμβικούς τόνους.

Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα και σε μια ακόμα προσπάθεια να «ξεπλυθούν» οι ευθύνες της ΕΕ για την άθλια κατάσταση στους χώρους δουλειάς, πλασάρουν ως «φιλεργατική» την ευρωπαϊκή εκδοχή του αντεργατικού μνημονιακού εκτρώματος Βρούτση - Αχτσιόγλου, σύμφωνα με το οποίο ο καθορισμός του κατώτατου μισθού γίνεται με κυβερνητική απόφαση, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κόλαφος


«Κόλαφος για την Τουρκία». Με αυτήν την προπαγανδιστική «κασέτα» υποδέχτηκαν «με ένα στόμα - μια φωνή» τα αστικά επιτελεία την ετήσια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την «ενταξιακή πρόοδο» της Τουρκίας. Ας δούμε όμως μερικά από όσα συνιστούν «κόλαφο»: Το Ευρωκοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την ακλόνητη πεποίθησή του ότι η Τουρκία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την πολιτική, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, εταίρος καίριας σημασίας για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και σημαντικός σύμμαχος, μεταξύ άλλων εντός του ΝΑΤΟ (...) και στρατηγικός εταίρος με τον οποίο μας ενώνουν σημαντικά συμφέροντα», «εκφράζει την αληθινή εκτίμησή του για τη σαφή υποστήριξη των τουρκικών αρχών (...) της Ουκρανίας», «επισημαίνει μια μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το τελευταίο διάστημα», αλλά γνωρίζει - όπως λέει - ότι αυτή «θα μπορούσε να αντιστραφεί ανά πάσα στιγμή, ενόσω τα υποκείμενα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα», «εκφράζει (...) αποδοκιμασία για τις πρόσφατες δηλώσεις των τουρκικών αρχών που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της και οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές», «επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο», «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο». Με δυο λόγια, το ιμπεριαλιστικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το «αγκίστρωμα» της Τουρκίας με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με «μενού» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Πραγματικά κόλαφος λοιπόν η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Οχι όμως για την Τουρκία, αλλά για τα αστικά κόμματα και όσους διακινούν τα ευρωατλαντικά παραμύθια.

ΝΑΤΟικές δίνες στα Βαλκάνια


 

Την εικόνα της Ελλάδας ως ευρωατλαντικού σημαιοφόρου στα Βαλκάνια επιχειρεί να τονώσει η κυβέρνηση, με την περιοδεία του ΥΠΕΞ η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και τη Διάσκεψη που θα φιλοξενήσει αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σ' αυτήν θα παρευρεθούν οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών, αντιπροσωπεία της Τουρκίας, ο Γερμανός καγκελάριος και η επικεφαλής της Κομισιόν.

Τι τους φέρνει όλους αυτούς στη Θεσσαλονίκη και τι ρόλο αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση; Επίσημα η Διάσκεψη αφορά το «ευρωπαϊκό μέλλον» των Δυτικών Βαλκανίων, ή αλλιώς τη διαδικασία της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που αναθερμαίνεται στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα ο πόλεμος είναι που θέτει την ατζέντα της διάσκεψης, στην οποία αποτυπώνεται η μεγάλη όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από τη μια και στη Ρωσία από την άλλη.

Ποιοι και σε ποιους τα λένε;

 

  Πηγή: Associated Press

 

Σε διθυραμβικούς τόνους ήταν η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων του και του Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα, «σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η συμφωνηθείσα νομοθεσία έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι κατώτατοι μισθοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα εγγυώνται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους».

Η είδηση αναπαράχθηκε με πηχυαίους τίτλους και στην Ελλάδα, κυρίως από Μέσα που δεν χάνουν ευκαιρία να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της ΕΕ και τις ευθύνες της για το σημερινό χάλι των μισθών, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και την κατάργηση επί της ουσίας των Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Διαφημίζουν ταυτόχρονα ως «απάντηση» στην ακρίβεια και στα χαμηλά εισοδήματα την πολιτική διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας από την ΕΕ και όλα τα κράτη - μέλη, για να ενσωματώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει.