Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ο Πατάκης, το… “Πατακιστάν” και η λύσσα των αστών ενάντια στους αγρότες


Σε πλήρη αντίθεση με το σεμνό και σχετικά χαμηλών τόνων χαρακτήρα του Πατάκη ήταν οι σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα κατά μήκος της Εθνικής Οδού, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90′. 


Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή μια σεμνή και σπουδαία συνάμα μορφή του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ο Γιάννης Πατάκης, που συνέδεσε το όνομά του με κάποιους από τους σημαντικότερους σταθμούς των αγροτικών κινητοποιήσεων στη μεταπολίτευση, ενώ από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στρατεύτηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, αρχικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, και στη συνέχεια στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Μερικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί πριν την επίθεση των χημικών όπλων στη Συρία



Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την “αποχώρηση” του στρατού τους από τη Συρία, αλλά τώρα είναι έτοιμες να εμπλακούν ακόμα πιο ενεργά, άσχετα από την απόφαση του ΟΗΕ. Ο πόλεμος φέρνει πολύ χρήμα, για να τον τερματίσουν.


Λίγες μέρες μετά τη δυσαρέσκεια της πρέσβειρας της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι (την θυμόμαστε όλοι μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά των μελών του ΣΑ στον ΟΗΕ για την απόρριψη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ) είπε: «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη» και οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ» της συνθηκολόγησης και αποχώρησής τους από την ανατολική Γκούτα, των δύο από τις τρεις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Λίγο πριν την αναγγελθείσα συνεδρίαση από τα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Μόσχα, ένας στενός σύμμαχος της κυβέρνησης του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ, δεν είχε κάνει αρκετά για να επιτρέψει τις προσπάθειες ανακούφισης στο προάστιο της ανατολικής Γκούτα. Προειδοποιεί ότι «η Γαλλία θα βομβαρδίσει στοχευόμενες επιθέσεις» αν αποδειχθεί χρήση χημικών όπλων σε αμάχους στο συριακό πόλεμο, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει δει ακόμα καμία απόδειξη επ’ αυτού.

Το ΠΑΜΕ Καταγγέλλει την ITUC που στηρίζει τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ




Την ITUC που στηρίζει τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι, «πρέπει να καταδικαστούν και να απομονωθούν οι δυνάμεις που κάνουν τέτοιες τοποθετήσεις ως εχθροί του λαού της Παλαιστίνης. Ως εχθροί κάθε εργαζόμενου, κάθε συνδικάτου που αγωνίζεται ενάντια στην αδικία και τον ιμπεριαλισμό. Τα χέρια τους είναι βουτηγμένα στο αίμα!».

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος εις βάρος του ηρωικού παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται για τη ζωή και το μέλλον του. Η κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ στηρίζεται στην απροκάλυπτη στήριξη που του δίνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις χωρών όπως της Ελλάδας.

Μάργκαρετ Θάτσερ: Ορκισμένη εχθρός της εργατικής τάξης, σύμβολο καπιταλιστικής βαρβαρότητας






Από atexnos

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Στις 8 Απρίλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο της «Σιδηράς Κυρίας» της βρετανικής πολιτικής, της Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι αυθόρμητοι πανηγυρισμοί σε λαϊκές γειτονιές βρετανικών πόλεων την ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου της, στις 8 Απρίλη 2013, δεν ήταν διόλου τυχαίοι – στο διάβα της πολιτικής της πορείας η «βαρώνη» Θάτσερ πολέμησε όσο λίγοι την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Πρωθυπουργός της Βρετανίας απ’ το 1979 ως το 1990, έμεινε στην ιστορία για την σταθερή προσήλωση της στην πολιτική γραμμή των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, την άγρια καταστολή των απεργιών και του εργατικού κινήματος και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνας) το 1982. 

Για να αντιληφθούμε το φαινόμενο Μάργκαρετ Θάτσερ, πρέπει πρώτα να δούμε το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Η άνοδος της «Σιδηράς Κυρίας» στην εξουσία ήλθε ως απότοκο των ενδοκαπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1970 στη Βρετανία και ευρύτερα στην Ευρώπη. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ 2018


Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών
Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Κάλεσμα στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε όλη τη χώρα απευθύνει το ΠΑΜΕ. Ο φετινός ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» και η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
 
***
 
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,
Η 1η Μάη είναι Απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεών μας και εφαλτήριο νέων αγώνων. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του '36, τους διακόσιους της Καισαριανής της Πρωτομαγιάς του '44. Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, Κοινωνική Ασφάλιση, για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Η 1η Μάη του 2018 μάς βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις.
Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα.