Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΕΧΟΥΣΙ ΓΝΩΣΙΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ


 
 
Με το 20ο συνέδριο του ΚΚΕ οι κριτικές, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο αναλόγως οπτικής και σκοπιμοτήτων, ένθεν κακείθεν επικεντρώνονται στη συστημικότητά του και το ρόλο του στο αστικό καθεστώς. Είναι το κομβικό σημείο όπου συναντώνται αστοί και υπερεπαναστάτες, οι μεν για να επαινέσουν τη σύνεση του κόμματος ( π.χ. άρθρο του Μ. Κοττάκη στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Συστήνω σε συντηρητικούς πολίτες να μελετήσουν την ομιλία Κουτσούμπα στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Θα εντυπωσιαστείτε, αγαπητοί, με τη συμφωνία σας σε βασικές θέσεις του ΚΚΕ),  οι δε για να το κατηγορήσουν για την έλλειψη επαναστατικότητας (π.χ από τον Εργατικό Αγώνα,Η μεγάλη τραγωδία είναι, πως ένα τέτοιο κόμμα, με τη γνωστή ηρωική ιστορία του, διασύρεται με αυτήν την πρακτική της ηγετικής ομάδας του, ευνουχίζεται και διαρκώς συρρικνώνεται και με τις ανεδαφικές και αδιέξοδες θέσεις του, όπως για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να έρθει ο σοσιαλισμός!!! κλπ, δεν μπορεί να παίξει τον ιστορικό του ρόλο υπέρ του λαού»).  

Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες


 
«Τα έργα αυτά ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στον οποίο σήμερα τα παραδίδουμε...», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών και γέλασαν μέχρι και οι πέτρες του τούνελ. Κι αυτό γιατί ο «μοναδικός ιδιοκτήτης», δηλαδή ο λαός (κατά τον πρωθυπουργό), πρέπει να πληρώσει κοντά 60 ευρώ για να πάει Θεσσαλονίκη και να επιστρέψει Αθήνα, μόνο για τα διόδια! Την ίδια στιγμή, από την κατασκευή και τη διαχείριση των αυτοκινητόδρομων, όπως και πολλών ακόμα στρατηγικών υποδομών, οι κατασκευαστικές εταιρείες βγάζουν αμύθητα κέρδη. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό: Οτι οι εργαζόμενοι, παρόλο που είναι οι πραγματικοί «κατασκευαστές» όλων αυτών των σημαντικών έργων, δεν είναι και «ιδιοκτήτες» τους. Και για να γίνουν απαιτείται οργάνωση, αγώνας και σύγκρουση με αυτούς που τους κλέβουν τον πλούτο που παράγουν.

Θέλουν εγκλωβισμένο το λαό



Οσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων και φανερώνεται η σύγκλιση όλων των αστικών κομμάτων στην κατεύθυνση και τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής που διευθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου, τόσο ενισχύεται η προσπάθεια των αστικών επιτελείων να εγκλωβίσουν το λαό σε ψευτοδιλήμματα και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό έχουν αναμφίβολα η κυβέρνηση και η ΝΔ, με εναλλασσόμενους και αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους. Για παράδειγμα, ο καβγάς τους για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και το εύρος των ανατροπών καταλήγει στον εκβιασμό του λαού να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να υπάρξει γρήγορα συμφωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάσχεσης των προϋποθέσεων για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.