Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

«Δίδυμες» οι προτάσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας


Προβλέπουν «ευελιξία» για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου και μόνιμα μνημόνια για τον λαό

 

INTIME NEWS

Με ζητούμενο τη στήριξη του κεφαλαίου για το λεγόμενο «Πράσινο New Deal», που θα πληρώσουν με βαριές θυσίες οι λαοί, και φόντο τους σκληρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ για το πώς θα μοιραστούν τα οφέλη και η χασούρα για τους ομίλους, εξελίσσεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, του υπό διαμόρφωση δημοσιονομικού πλαισίου.

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί και στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, που επικεντρώνει στον εμπλουτισμό του Συμφώνου με νέα «εργαλεία», όπως η χρηματοδοτική συνδρομή (για τυχόν προγράμματα διάσωσης στο μέλλον) και η εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ουσιαστικά τους νέους τρόπους παρακολούθησης των αντιλαϊκών μέτρων και τους μόνιμους «κόφτες» σε κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Αλλωστε, όποια κι αν είναι η κατάληξη του παζαριού στο εσωτερικό της ΕΕ, το μόνο σίγουρο είναι ότι το «κουστούμι» ράβεται για τους λαούς: Με νέα αντιλαϊκά μέτρα, «πράσινα» χαράτσια που γενικεύονται και ακόμα πιο στενό «δημοσιονομικό συντονισμό» σε όλη την ΕΕ, που σημαίνει μόνιμη μέγγενη ακόμα και στις παραμικρές δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική»

 


Δήλωση προάγγελος εμπλοκής σε στρατιωτικές επεμβάσεις

 

 

Μία ακόμα επιβεβαίωση της εμπλοκής της Ελλάδας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μακριά από τα σύνορα της χώρας έδωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης με τους πρέσβεις, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία για το τρέχον πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στη γαλλική δραστηριότητα στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή την περιοχή του Σαχέλ, σημειώνοντας το «μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια».

Με νέα πείρα και με οδηγό τις Αποφάσεις μας στη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος

 

Του Γιώργου Κρητικού*

 
Το προηγούμενο διάστημα συγκεντρώθηκε πλούσια πείρα από τη δουλειά μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με βάση την τελευταία Απόφαση της ΚΕ, τον Σεπτέμβρη. Από την προσπάθεια που κάναμε ώστε οι κομμουνιστές να ηγηθούν στη διαμόρφωση ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου συνδικάτων και συνδικαλιστών, που θα βάλει στο επίκεντρο την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την επιδίωξη να διαμορφωθεί κλίμα απειθαρχίας, να δυναμώσει ο αγώνας για να μείνουν ανενεργοί και να καταργηθούν οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, όπως ο νόμος Χατζηδάκη.

Κάναμε προσπάθεια να επεξεργαστούμε αυτήν την πείρα, να βγάλουμε συμπεράσματα για να τα εντάξουμε στη δουλειά των καθοδηγητικών οργάνων, των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης και των Κομματικών Ομάδων.

Η περίοδος αυτή ανέδειξε δυνατότητες για να ενισχυθεί η συμπόρευση εργαζομένων με το Κόμμα. Εκφράστηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων στην κεντρική εκδήλωση του Κόμματος για την παρουσίαση του Καλέσματος της ΚΕ, που στην πλειοψηφία τους μετακινούνται από άλλα κόμματα. Επίσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων σε συσκέψεις κλαδικών και εδαφικών Κομματικών Οργανώσεων. Ανθρωποι που πιστεύουν ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ δεν θα γινόταν τίποτα.

Στην ουρά...



Οταν γύρισα απ' τη Ρουάντα μετά τη σφαγή, από την ίδια την κόλαση δηλαδή, μου έμειναν δυο αθεράπευτες ουλές, η μία έχει να κάνει με την οσμή της αποσύνθεσης του νεκρού σώματος, κι η άλλη μια κρίση οργής ανάμεικτης με θυμό στα όρια του μίσους για όποιον επιβάλλει, για καλό ή κακό σκοπό μου είναι αδιάφορο, ουρές από όρθιους ανθρώπους. Αυτό το δεύτερο μου γεννά, χρόνια τώρα και δη τα δύο τελευταία τα πανδημικά, ακριβώς τα ίδια συναισθήματα εδώ στην... ευρωΕλλάδα. Στο μυαλό μου οι ατέλειωτες ουρές με καύσωνα ή παγωνιά, και δη ηλικιωμένων για τη σύνταξη, για τα κάπιταλ κοντρόλς, για μια συνταγογράφηση, για ένα εμβόλιο, για έναν έλεγχο στα σύνορα, ή ακόμα και στο αεροδρόμιο, το τρένο, το λεωφορείο, είναι βασανισμός και ειρηνική σφαγή. Ναι, δεν υπερβάλλω. Είναι σφαγή της αντοχής, της αξιοπρέπειας, είναι εξευτελισμός του φορτωμένου με χρόνια στην πλάτη αδύναμου σώματος. Εκεί στην Αφρική, εξαθλιωμένοι από την πείνα και τη χολέρα άνθρωποι σ' ένα στρατόπεδο 350.000 ψυχών, περίμεναν ατελείωτες ώρες για ένα πιάτο φαΐ και μια κούπα νερό, από ένα σημείο διανομής. Κι όποιος μου πει ότι εδώ οι ουρές είναι πολυτελείας, σχεδόν VIP, επειδή είναι για μια ψωροσύνταξη ή ένα δωρεάν φορογδαρμένο όμως εμβόλιο, και άρα οι ουρές αυτές είναι πιο πολιτισμένες, δεν γίνεται λιγότερο εχθρός μου από κείνους τους ένστολους ιμπεριαλιστές φιλάνθρωπους της «επιχείρησης σμαράγδι», στην κατασφαγμένη Ρουάντα.

«ΟΤΑΝ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΝΟΧΛΕΙ...»

 

Στον «αέρα» το Podcast της ΚΝΕ με καλεσμένους τον Χρ. Ζαραλίκο, την Χρ. Κατσαρίνη και τον Π. Ζάχαρη (VIDEO)

 


Με αφορμή τις συνεχείς προσπάθειες φίμωσης του Χριστόφορου Ζαραλίκου, με τη διακοπή της παράστασής του στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», την αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του στο twitter, την παρουσία Αστυνομίας σε παράστασή του στη Θεσσαλονίκη, κ.λπ. το Podcast της ΚΝΕ δίνει τον λόγο στον ίδιο τον πρωταγωνιστή αυτών των γεγονότων, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την αλληλεγγύη του, σε ένα επεισόδιο που μπαίνει στο επίκεντρο η λογοκρισία στην τέχνη, ποιους πρέπει να στοχεύει η σάτιρα, αν πρέπει να παίρνει θέση ένας καλλιτέχνης, κ.ά.

Σχόλιο των ΚΟΒ του Δήμου Νεάπολης-Συκεών του ΚΚΕ σχετικά με το μειοδοτικό διαγωνισμό για την εξασφάλιση φθηνότερων pcr τεστ από τη δημοτική αρχή.


Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες της πολυδιαφημιζόμενης προσπάθειας της δημοτικής αρχής του Δήμου Νεάπολης-Συκεών να εξασφαλίσει, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, τεστ pcr στην τιμή των 27-29 ευρώ.

Παρότι, στις συνθήκες που ζούμε, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να μοιάζει μια μικρή ανακούφιση, ωστόσο στην ουσία είναι «σταγόνα στον ωκεανό» όσων προβλημάτων καλούνται να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αρχικά, το ίδιο το ζήτημα της πληρωμής των test από την τσέπη του λαού είναι απαράδεκτο. Με την έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πλήρη ανυπαρξία μέτρων σε χώρους μετάδοσης του ιού (Σχολεία, ΜΜΜ, μεγάλους χώρους δουλειάς κλπ), η ανάγκη εξέτασης είναι πολλαπλάσια και προκύπτει συνεχώς. Επομένως, ακόμα και σε χαμηλότερη τιμή, είναι δυσβάσταχτο για μια οικογένεια να δίνει π.χ. 100 ευρώ για να εξεταστούν όλα τα μέλη της κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με κρούσμα ή εμφανίζουν συμπτώματα.

Επομένως, όταν δε χτυπιέται η ρίζα των προβλημάτων, η οποία οδηγεί στο να μεταφέρεται το κόστος και της υγείας στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού για να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.

 

Ας σκεφτούμε: