Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Δραστικά μέτρα

 

Σε μία ακόμα ...δραστική πρωτοβουλία προχωράει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο φόντο των ρεκόρ που σπάει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, κι ενώ η τιμή της μεγαβατώρας έπιασε άλλη μια «κορυφή», στα 340 ευρώ, η ΡΑΕ διαφημίζει τα νέα έντυπα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία θα υιοθετήσουν όλοι οι πάροχοι. Ετσι, η λαϊκή οικογένεια θα μπορεί κάθε μήνα να μαζεύεται γύρω από το ...μαγκάλι και να διαβάζει με κάθε λεπτομέρεια το πού πάνε τα «μαλλιά της κεφαλής» της. Οπως αναφέρει η ΡΑΕ, σκοπός της «τυποποίησης των εντύπων» είναι η «κατανόηση του τρόπου διαμόρφωσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας», «η κατανόηση του κόστους» και άλλες τέτοιες μπούρδες. Στους λογαριασμούς θα καταγράφονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ρήτρες αναπροσαρμογής», «πρόσθετοι όροι σύμβασης», «πάγιο», «βασική χρέωση προμήθειας», «όριο αυξομείωσης», «λοιπές χρεώσεις», «λοιπές πιστώσεις», «διακανονισμοί», «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης», «πάγιο», «τιμολόγηση κατανάλωσης», «προσαύξηση λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής», «άλλες χρεώσεις βάσει όρων συμβολαίου» κ.λπ. Πρόκειται για τα «εργαλεία» που αξιοποιούν οι κυβερνήσεις και οι ενεργειακοί όμιλοι στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», για να γδέρνουν το λαϊκό εισόδημα, βυθίζοντας τους εργαζόμενους στην ενεργειακή φτώχεια. Η πρόκληση σπάει κόκαλα: Ο λαός στραγγίζεται για να μπορεί να ζεστάνει το σπιτικό του και η κυβέρνηση του σερβίρει «έντυπα» για τη ...διαφάνεια, με την οποία θα «μετράει» τη φτώχεια του.

22/12/1933 Η υπέροχη απολογία του σ. Ντιμιτρώφ: «Βρίσκομαι μπροστά στο δικαστήριο αθώος και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου σαν κομμουνιστής»

 


ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, Δεκέμβρης (Εκτακτη υπηρεσία του «Ριζοσπάστη»).-

Οταν ο σ. Ντιμιτρώφ παίρνει το λόγο για να υπερασπιστεί, δημιουργείται μια απόλυτη σιγή σ' όλη την αίθουσα. Πρώτ' απ' όλα πιστοποιεί ο σ. Ντιμιτρώφ ότι στους επαναστάτες κατηγορούμενους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να υπερασπιστούν. Ο ίδιος όμως χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητες για να υπερασπιστεί. Οσον αφορά το ότι δεν δέχτηκε να τον υπερασπίσει ο Ταϊχέρτ, τονίζει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σ' ένα συνήγορο μέσα στις σημερινές συνθήκες της Γερμανίας. (...) Συνεχίζοντας λέγει: «Βρίσκομαι μπροστά στο δικαστήριο αθώος και υπερασπίζομαι σαν προλετάριος επαναστάτης, σαν κομμουνιστής. Γι' αυτό η γλώσσα που χρησιμοποίησα ήταν σκληρή. Αν δε με κατηγόρησαν γι' αυτό ότι τα λεγόμενά μου επέδρασαν προπαγανδιστικά δεν έχω παρά ν' απαντήσω ότι: Ο σκοπός μου ήταν να αποδείξω, ότι ούτε εμείς οι τρεις οι Βούλγαροι ούτε ο Τόργκλερ έχουμε καμμιά σχέση με τον εμπρησμό και ότι οι κομμουνιστές γενικά δεν έχουν καμμιά σχέση με το έγκλημα αυτό. Παρακάτω λέγει ότι ούτε στη Βουλγαρία ούτε στις άλλες χώρες δεν πιστεύουν στην ενοχή τους (...)

Οσον αφορά την κατηγορία ότι οι κομμουνιστές, επειδή ήξεραν ότι θα τεθούν εκτός νόμου προσπάθησαν να παίξουν το τελευταίο τους παιχνίδι, λέγει ότι δεν είναι λογικό. Σε άλλες χώρες όπου τα ΚΚ είναι απαγορευμένα δουλεύουν παράνομα όπως στην Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία κλπ. Επίσης και στην πρώην Ρωσσία αναγκάζονταν οι επαναστατικές Οργανώσεις να δουλεύουν παράνομα. Μα το 1917 κάμαν εκεί οι εργάτες την επανάσταση. Οταν δε ο σ. Ντιμιτρώφ παρατήρησε ότι το ΚΚΓ είναι ένα τμήμα του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κόμματος, που κυριαρχεί κιόλας σ' ένα έκτο του κόσμου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε ότι κάνει πάλι κομμουνιστική προπαγάνδα. Κι ο σ. Ντιμιτρώφ απάντησε: «Οχι, πιστοποιώ μόνο γεγονότα» (...)

Τελικά ζητεί ο Ντιμιτρώφ όχι αθώωση εξ αιτίας έλλειψης αποδείξεων - όπως ζήτησε ο εισαγγελέας - μα ρητή πιστοποίηση της αθωότητας τους (...)

Γ. Λαμπρούλης: Νέα «δωράκια» στο κεφάλαιο και στην υγεία ...ατομική ευθύνη (VIDEO)

 

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


 
 

Τις ευθύνες της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που προωθούν χρόνια την εμπορευματοποίηση της Υγείας σε βάρος των υπηρεσιών προς τον λαό και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, κατήγγειλε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου του υπ. Υγείας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που συνεχίζουν τα μπαλώματα, τις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διατήρηση των κλειστών νοσοκομείων και τη βάφτιση των ΜΑΦ σε ΜΕΘ, παρότι βρισκόμαστε μπροστά στο 5ο κύμα της πανδημίας. 

Κατήγγειλε πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για την υγεία του λαού, γιατί αποτελούν κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο, έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να κάνει ένα ακόμα «δωράκι» εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να μειωθούν τα ποσά που υποχρεωτικά πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ως υπέρβαση δαπάνης. 

Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού συνοψίζεται στη φράση «κανένα νέο μέτρο προστασίας»

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την πανδημία:

«Τη στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση και μια νέα μεταδοτική μετάλλαξη βρίσκεται "προ των πυλών", το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ουσιαστικά συνοψίζεται στη φράση "κανένα νέο μέτρο προστασίας". Ούτε δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ παντού και για όλους, ούτε μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, ούτε μέτρα αραίωσης σε κρίσιμους χώρους συγχρωτισμού, όπως τα σχολεία όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Απελευθέρωση» στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και της ανθρώπινης ζωής

 

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
 
 

Eurokinissi
Δεν έχουν σταματημό οι αυξήσεις της ηλεκτρικής Ενέργειας στο χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς χτες η τιμή της Mwh στην προημερήσια αγορά ξεπέρασε ακόμη και τα 400 ευρώ, για να «κλειδώσει» τελικά στα 420 ευρώ, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τους ενεργειακούς ομίλους θα ενταθεί, όπως επίσης θα ενταθεί σε πρωτοφανή επίπεδα η ενεργειακή φτώχεια.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού έρχονται σε μια περίοδο όπου ήδη εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα ζούσαν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Στην Ελλάδα χτες, η τιμή της Mwh έφτασε τα 342,35 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Δεκέμβρη του 2020 ήταν ...36 ευρώ, δεκαπλασιάστηκε δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο!

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου - που οι σχεδιασμοί της «πράσινης» μετάβασης έχουν ανάγει στο βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο - έσπαγαν χτες και νέα ρεκόρ, φτάνοντας στα 176 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), κάνοντας άλμα 20% σε μια μόλις μέρα! Συνολικά η τιμή του μέσα στο 2021 έχει εκτιναχτεί κατά 760%...