Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

“Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας” – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Αναδημοσίευση απο:  antigoldgreece

poreia2412
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013
Είμαστε κάτοικοι της Χαλκιδικής, μέλη της τοπικής κοινωνίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με διαφορετικές απόψεις και ιδιαιτερότητες, που μας έχει ενώσει το κοινό μας πρόβλημα και ο κοινός μας αγώνας εδώ και χρόνια και δεν δεχόμαστε να γίνουμε μέρος οποιασδήποτε κομματικής αντιπαράθεσης.
Στον τόπο μας, στην Χαλκιδική, συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Παρά τις γνωματεύσεις των επιστημονικών φορέων που κρίνουν την συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) καταστροφική, και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των κατοίκων, η εταιρία Eldorado Gold – ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει την καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής – και όχι μόνο – τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί πρόσκαιρες θέσεις εργασίας ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομεία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση.
Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά μέσα από πορείες χιλιάδων πολιτών, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παρόλο που είμαστε σκοπίμως αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Παρότι έχουμε βιώσει την αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε όλο της το μεγαλείο, το κίνημα μας παραμένει φιλειρηνικό και δεν υιοθετεί πρακτικές βίας.
Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης μας. Ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες βιάζεται η καθημερινότητα μας. Αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής, λήψη αποτυπωμάτων, ακόμα και DNA, χωρίς καν να υπάρχουν κατηγορίες, πολύωρη και αδικαιολόγητη κράτηση στην Ασφάλεια.
Εξελίσσεται ραγδαία μία προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε διαμαρτυρίας, κάθε απλής δημόσιας δήλωσης αντίθεσης στην καταστροφή του τόπου μας. Μας παρουσίασαν ως εγκληματίες, ακόμα και ως τρομοκράτες, στην προσπάθεια τους να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα του 2013, είναι άραγε ποινικό αδίκημα το να εκφράζεσαι δημόσια και το να μην συναινείς στην καταστροφή του τόπου και της ζωής σου; Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας.
Τα γεγονότα της Κυριακής 17/2 στις Σκουριές, είναι αποτέλεσμα της βίαιης πρακτικής και διαχείρισης από πλευράς του κράτους, της αστυνομίας και των οικονομικών συμφερόντων και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα πρέπει να αναζητούνται ανάμεσα μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νομιμότητα είναι με το μέρος μας, και γι αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι να δικαιωθούμε.
Καλούμε όλους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής που υφίστανται την κρατική τρομοκρατία την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11.00 στην Μ. Παναγία Χαλκιδικής (προσυγκέντρωση 10.00 στην Ιερισσό). Θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 13.00 στην Μ. Παναγία.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ


  

Τη  Δευτέρα  18-2-2013  και  ώρα  18:30  στο  χώρο  του  Δημαρχείου  Ωραιοκάστρου  πραγματοποιήθηκε  ανοιχτή  συγκέντρωση-συζήτηση  του  Συντονιστικού  Ωραιοκάστρου  με  θέμα  την  οργάνωση  της  παραπέρα  δράσης  μας  μετά  την  πετυχημένη  παρέμβαση  μας  στην  Α΄ ΔΟΥ  Θεσσαλονίκης  στις  30-1-2013.

   Στη  συζήτηση  παραβρέθηκαν  περίπου  60  κάτοικοι  του  δήμου  Ωραιοκάστρου  και  μετά  από  συζήτηση  και  ανταλλαγή  απόψεων  κατέληξαν  στα  παρακάτω:

   α. Πραγματοποίηση  πορείας  και  διανομή  κειμένου  στο  Ωραιόκαστρο  το  Σάββατο  2  Μαρτίου  2013  με  στόχο  την  προετοιμασία  της  εκδήλωσης  που  θα  γίνει  στο  κέντρο  της  Θεσσαλονίκης  το  επόμενο  Σάββατο (9-3-2013).

   β. Συμμετοχή  στην  πορεία  διαμαρτυρίας  που  θα  γίνει  στο  κέντρο  της  Θεσσαλονίκης,  και  προτείνουμε  ημερομηνία  το  Σάββατο  9  Μαρτίου  2013,  σε  συνεργασία  και  με  άλλες  Πρωτοβουλίες  κατοίκων  της  πόλης  με  τις  οποίες  δύο  μέλη  του  συντονιστικού  είχαν  ήδη  μια  πρώτη  επαφή  και  ανταλλαγή  απόψεων.

γ. Τη  δημιουργία  ενός  κειμένου,  που  θα  μοιραστεί  στις  παραπάνω  πορείες,  και  θα  καλεί  όλους  τους  κατοίκους  της  πόλης  να  στηρίξουν  την  προσπάθειά  μας   ενάντια   στα   χαράτσια   και   τη   φορολεηλασία   του    λαϊκού   εισοδήματος.

δ. Την  προσπάθεια  μας  να  έρθουμε  σε  επαφή  και  με  άλλες  Πρωτοβουλίες  κατοίκων με  σκοπό  τη  συνεργασία  και  την  ανταλλαγή  εμπειριών.

ε. Την  ανάγκη  να  αναδείξουμε  το  θέμα  της  κατάργησης των χαρατσιών και  των  άδικων  φόρων,  που  η  κυβέρνηση  συνεχίζει  να  φορτώνει  στις  πλάτες  των  εργαζομένων  αλλά  και  των  άνεργων,  στους  χώρους  εργασίας  μας  και  στα  σωματεία –καθώς και σε κάθε συλλογικότητα - που  συμμετέχουμε.    

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ  ΠΙΟ  ΜΑΖΙΚΑ  ΠΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ  ΠΙΟ  ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ  ΘΑ  ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ  ΤΗΝ  ΑΔΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΠΟΥ  ΜΑΣ  ΟΔΗΓΕΙ  ΣΤΗΝ  ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.