Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Άνθρακες ο θησαυρός – Η πρώτη “εκκαθάριση” της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Εξάρχεια



Εντάξει, μπορεί κάποιοι μεγαλέμποροι να μένουν έξω, αλλά ως πότε θα διώκουμε πια με τις αγκυλώσεις μας την επιχειρηματικότητα σε αυτή την -τελευταία σοβιετική- χώρα;

-Σε ένα μήνα θα καθαρίσω τα Εξάρχεια…

Αυτό είχε δηλώσει ο Μητσοτάκης, ιεραρχώντας ψηλά -μαζί με το Πανεπιστημιακό Άσυλο- το περιβόητο “άβατο των Εξαρχείων”. Εξάλλου είχε προηγηθεί η προεκλογική καταδρομική επιχείρηση του Θάνου Πλεύρη στην πασίγνωστη πλατεία της περιοχής, όπου προχωρούσε ψιθυρίζοντας προσεκτικά -μα το Δία- σα ρωμαϊκή περίπολος στο δάσος, έξω από το γαλατικό χωριό του Αστερίξ.

Με τις άθλιες τροπολογίες η ΝΔ συνεχίζει το ξήλωμα των εργασιακών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ



Τις δύο άθλιες τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία στιγμή στο λεγόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «ο γνωστός Βρούτσης συνέχισε το ξήλωμα των εργασιακών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και το συνταξιουχικό κίνημα «να προετοιμαστούμε καλά και σχεδιασμένα στη νέα επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για τις ΣΣΕ, τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στα μεροκάματα, την κατάργηση όλων των άθλιων αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων που βάζουν εμπόδια και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

Ο Μπολσονάρο αποκαλεί «εθνικό ήρωα» τον αρχιβασανιστή της χούντας


  Πηγή: Associated Press

Ο Βραζιλιάνος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ένας αξιωματικός του στρατού, που είχε καταδικαστεί για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985), ήταν «εθνικός ήρωας».

Ο συνταγματάρχης Κάρλος Αλμπέρτο Ούστρα, που πέθανε το 2015, ήταν επικεφαλής της διαβόητης βραζιλιάνικης Υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών (DOI-CODI), η οποία πρωτοστάτησε στην καταστολή της βραζιλιάνικης αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2008, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι επέβλεπε προσωπικά τους βασανισμούς υπόπτων και αντιφρονούντων.

Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών




Σε περίπου 20 μέρες, ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί για να φιλοξενήσουν τα παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε όλη τη χώρα. Και για ακόμα μια χρονιά, χιλιάδες παιδιά νέων ζευγαριών έχουν ήδη αποκλειστεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πριν από μερικές μέρες, για τους δικαιούχους των voucher έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο, τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Προσχολική Αγωγή. Συγκεκριμένα, 17.250 παιδιά από αυτά για τα οποία έγινε αίτηση, μένουν και φέτος εκτός προγράμματος (αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι). Και δυστυχώς, αυτός ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος...

Η σπασμένη «ομερτά» και οι εφιάλτες στις κουζίνες



Αν η δουλειά δεν είναι κάτι σαν προαυλισμός στο Άμπου Γκράιμπ ή στο Γκουαντάναμο είναι μάλλον για φλώρους.

«Είπες θα γίνεις μάγειρας μα κάνεις και την λάντζα / Κοιμάσαι με άλλους 4 σε ράντζα / 7μηνα και άρεπος τελειώνουν τα ρομάντζα».

Με λίγους μόνο στίχους, οι δυο ράπερ, Σφάλμα και Φρανκ (σε συνεργασία με τον επίσης εξαιρετικό Drugitiz) αποδεικνύουν, αφενός ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα και αφετέρου, ότι τα μεμονωμένα περιστατικά, δεν είναι και τόσο… μεμονωμένα.

Και τελικά σε τι ποσότητα τα περιστατικά παύουν να είναι μεμονωμένα; Χρειάστηκαν, άλλωστε, μόλις δυο μέρες για να μετρήσουμε ισάριθμες περιπτώσεις. Καταγγελία για… εφιάλτη στην κουζίνα γνωστού εστιατορίου στην Κέρκυρα και απειλή με όπλο κατά εργαζομένου που ζήτησε ένσημα από τον εργοδότη του στην Κρήτη.

Αθλια μεθόδευση με αισχρές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής


Το ΚΚΕ αποκάλυψε το αντιασφαλιστικό και αντεργατικό τους περιεχόμενο, κατήγγειλε τη διαδικασία και αποχώρησε από τη συζήτησή τους

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις τροπολογίες και αποχώρησε από τη διαδικασία της συζήτησής τους
Eurokinissi
Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις τροπολογίες και αποχώρησε από τη διαδικασία της συζήτησής τους
Στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίωξε να περάσει χτες από την Ολομέλεια της Βουλής δύο αντεργατικές τροπολογίες. Η μία προετοιμάζει ένα ακόμα πλήγμα στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και η δεύτερη αίρει ακόμα και τα ελάχιστα προσχηματικά μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και για την προστασία των εργαζομένων από την απόλυση.
 Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Χρ. Βρούτση στο λεγόμενο διυπουργικό πολυνομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, λίγα λεπτά πριν λήξουν οι εργασίες της Ολομέλειας και ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, προκειμένου οι βουλευτές να βρεθούν προ τετελεσμένων, πρακτική που ακολουθούσε συχνά πυκνά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεθόδευση εντόπισε και αποκάλυψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα και δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση των τροπολογιών. Επέστρεψε μόνο για την ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου για το άσυλο και την καταψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τις δύο επίμαχες τροπολογίες. Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση των δύο τροπολογιών, το ΚΙΝΑΛ.

Οχι σε μισοδουλειά - μισοζωή



Για έναν ακόμα μήνα, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» επιβεβαίωσαν την παγιωμένη κυριαρχία της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης στις νέες συμβάσεις εργασίας, σε βάρος των θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον Ιούλη του 2019 δείχνουν ότι το 55% των προσλήψεων αφορά σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ μόνο το 45% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, που και από αυτές μεγάλο τμήμα είναι προσωρινές, με ημερομηνία λήξης.

Ολα αυτά μάλιστα καταγράφονται ακριβώς στο μήνα που η περιβόητη «ατμομηχανή» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ο Τουρισμός, βρίσκεται στα πάνω του, με τον μεγαλύτερο αριθμό των νέων συμβάσεων. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα «ρεκόρ κερδών» του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.