![](https://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-grid-8/public/MediaV2/20250213/nisi-santorini-2.jpg?itok=NKIAKOUe)
Εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, που «έλαμψαν» αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη, η ανασφάλεια που νιώθουν κάτοικοι και εργαζόμενοι - τόσο αυτοί που μένουν πίσω όσο και εκείνοι που εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες το νησί - είναι η άλλη όψη του τουριστικού θαύματος, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Αυτού που διαφημίζουν τα ιλουστρασιόν φυλλάδια κυβέρνησης και μεγαλοξενοδόχων.
Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά είναι ανοχύρωτα απέναντι στον σεισμό, όπως και η υπόλοιπη χώρα. Ο κίνδυνος μάλιστα εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού υπάρχει ενεργό ηφαίστειο, που όπως όλα δείχνουν συνδέεται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες σοβαρές ελλείψεις ακόμα και στην παρακολούθηση της ηφαιστειακής - σεισμικής δραστηριότητας, που θυσιάζουν στον βωμό του κόστους - οφέλους την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης.
Υπάρχει όμως και μια άλλη, εξίσου σοβαρή πλευρά: Τι μέτρα πρόληψης και προστασίας κατοίκων και επισκεπτών να σχεδιαστούν σε έναν τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου τα πάντα γυρνάνε γύρω από το κέρδος μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρήσεων; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.