Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ξέρεις εσύ...




Ντριιιιιιν

-- Παρακαλώ;

-- Ελα Alexis...

-- Ελα Τζέφρι! Σε τι οφείλω την τιμή;

-- Κοίτα Alexis, έχει παραγίνει το κακό... Τι θα γίνει μ' αυτό το ΚΚΕ; Τη μια έξω από την πρεσβεία, την άλλη «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», τώρα ξανά στην Ακρόπολη με πανό πρωινιάτικα και το βράδυ θα τους έχω πάλι να διαδηλώνουν έξω από την πρεσβεία και να μου καίνε τη σημαία... It's enough! Πρέπει κάτι να κάνεις Alexis. Business is business. Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε, αλλά φως δεν βλέπω... Κοίτα και εγώ δίνω λόγο παραπάνω. Είδες τι γράφει το State Department στην έκθεση για την πρεσβεία μου στην Ελλάδα. Πώς να στο εξηγήσω... Είμαι κι εγώ «ανοιχτός». Πρέπει κάτι να κάνεις!

-- Μα τι άλλο να κάνω; Βάζω τον Καρτερό, τον Βίτσα, τον Δραγασάκη να τους λένε εθνικιστές. Βάζω τα τρολς στο διαδίκτυο να γράφουν βρωμιές σε βάρος τους. Βάζω τους δικούς μας στις εφημερίδες να κάνουν το ίδιο. Από την ΕΡΤ τους έχω «κόψει»... Πάω να τους στριμώξω στα «προοδευτικά μέτωπα» και δεν στριμώχνονται. Τι άλλο να κάνω ο κακομοίρης;

-- Δεν ξέρω Alexis... Κάτι πρέπει να γίνει. Να αναλάβεις κι ο ίδιος να πεις δυο κουβέντες. Ξέρεις εσύ. Ψεματάκια, λάσπη, διαστρέβλωση, ταύτιση με τους εθνικιστές... Απόψε στη Βουλή. Είναι ευκαιρία...

-- Τζέφρι, μου βάζεις δύσκολα. Θα με ξεφτιλίσουν... Να βάλω καλύτερα τον Φλαμπουράρη να τους τα πει;

-- Οχι Alexis, εσύ. Σφίξε τα δόντια και προχώρα. Θα τα καταφέρεις. Σου 'χουμε εμπιστοσύνη. Ξέρεις εσύ...

  Ριζοσπάστης     Παρασκευή 25 Γενάρη 2019

Όταν ο Τσίπρας έπαθε Παπαγγελή – Σκληρό τρολάρισμα της ΚΝΕ στον πρωθυπουργό



Τα μεγάλα μαρξιστικά πνεύματα συναντώνται, όπως αποδεικνύει το νέο βίντεο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.



Η επίδειξη “λενινομάθειας” του Τσίπρα στη βουλή χθες δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την ΚΝΕ, που σε νέο της βιντεάκι παρομοιάζει τη δήλωση του πρωθυπουργού με τις αλήστου μνήμης αναφορές της Έλλης Παπαγγελή.

Μας θυμίζει λοιπόν μια συνέντευξη του μοντέλου – φιλελέ μαχήτριας την εποχή των διαβόητων αναφορών της στο “Κεφάλαιο”, όπου εκείνη μας ενημέρωνε ότι “τα διάβαζε όλα” και Σούπερ Κατερίνα, και Αφισόραμα, αλλά και τον Μαρξ και τους αρχαίους. Ακολουθεί στο καπάκι η αποστροφή Τσίπρα που “διάβαζε Λένιν μικρός” και διερωτάται μήπως δεν κατάλαβε κάτι καλά.

Στη συνέχεια, το βίντεο δίνει τη δική του απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα του “τι άλλο συμβαίνει”, φέρνοντας εμμέσως πλην σαφώς στην επιφάνεια μια άγνωστη λέσχη μαρξιστικής μελέτης με μέλη τον Τσίπρα και την πρώην δαπίτισα. Το κλασικό meme με την προσωποπαλάμη (facepalm) του Λένιν κλείνει απολαυστικά το βίντεο:

Τοτέμ


Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διήμερο στη Βουλή, ήταν και το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης, ούτε αξιοποίησε όλα τα νομικά και διπλωματικά «κεκτημένα» προηγούμενων φάσεων, ώστε να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η κριτική αυτή στην κυβέρνηση αφορά στην πραγματικότητα το αν έπρεπε τώρα να υπογράψει τη συμφωνία ή κάποια στιγμή αργότερα («ο χρόνος έτρεχε υπέρ μας μετά το Βουκουρέστι», είπε βουλευτής της ΝΔ), αν θα μπορούσε να πετύχει καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για τα λεγόμενα «εθνικά συμφέροντα», αν θα μπορούσε να πάρει περισσότερα για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία ούτως ή άλλως είχε το «πάνω χέρι», ως το παλιότερο κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τέτοιες τοποθετήσεις, που έχουν «αποχρώσεις» σε σχέση με την επίσημη κριτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία και στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν ότι για όλα τα αστικά κόμματα είναι δεδομένο το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο της συμφωνίας καθώς και οι επιδιώξεις της αστικής τάξης και ότι η αντιπαράθεση αφορά πολιτικές εκτιμήσεις για το αν και πώς θα μπορούσε αυτή να είναι καλύτερη για τα συμφέροντά της. Πάνω εκεί συγκρούεται η άποψη της κυβέρνησης ότι «πήραμε το 110% αυτών που θα μπορούσαμε να πάρουμε» και η άποψη στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι μια λιγότερο βιαστική και περισσότερο διεκδικητική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερα από μια τέτοια συμφωνία. Κατά τ' άλλα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα άλλα αστικά κόμματα, ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια είναι «τοτέμ» που δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση...

Παλιά τους τέχνη κόσκινο...



Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τολμάνε να κάνουν μαθήματα διεθνισμού στο ΚΚΕ, φτάνοντας να χαρακτηρίσουν έως και «αντιιμπεριαλιστική» (!) τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, ξέρουν καλά ότι το κόμμα τους έχει πλούσιο παρελθόν στο ξέπλυμα του ιμπεριαλισμού και των προσχημάτων που χρησιμοποιεί διαχρονικά για να μακελέψει λαούς, να αλλάξει σύνορα, να προωθήσει τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα σε βάρος ανταγωνιστικών δυνάμεων. Κι όποτε δεν το έκανε ανοιχτά, το έκανε επιτήδεια, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα, με επιχειρηματολογία που τελικά κατέληγε να δικαιολογεί τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, να τα ξεπλένει στα μάτια του λαού. Απ' αυτή την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι προκάτοχοί του στο χώρο της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» υπήρξαν πάντα χρήσιμοι στο σύστημα. 

Για τις υπηρεσίες του αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σε κυβέρνηση, αποσπώντας σήμερα τα εύσημα για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

* * *

Οι κομμουνιστές και η… «βεβήλωση» της Ακρόπολης


Η κίνηση των μελών του ΚΚΕ να αναρτήσουν πανό κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών με το σύνθημα «Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, Όχι στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, Οχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, Ναι στη φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών», γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενόχλησε.
 
     
Έγινε λόγος για χαμηλού επιπέδου «εικαστική παρέμβαση», για «αφισορύπανση» του ναού, ακόμα και για «βεβήλωση» (!) της Ακρόπολης από το ΚΚΕ…
   
 Στο σημείωμα που ακολουθεί δεν θα αναφερθούμε στις αιτιάσεις περί αισθητικής που μπορεί να διατυπώνονται και με καλόπιστη διάθεση, αφού αλίμονο αν η δική μας αισθητική είχε την απαίτηση να επιβληθεί στην αισθητική των άλλων. Αλλά και αντιστρόφως…
     
Θα σταθούμε αποκλειστικά στους φέροντες πολιτική ιδιότητα επικριτές του ΚΚΕ και στα παρακολουθήματα αυτών.
    
Από όσο, λοιπόν, μπορούμε να θυμηθούμε, κανείς από τους αντιδρώντες για την «βεβήλωση» της Ακρόπολης από το ΚΚΕ δεν ένιωσαν βεβηλωμένοι όταν

Μαζικό και μαχητικό «Όχι» στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τον εθνικισμό (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τον εθνικισμό διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τόσο μέσα από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου όσο και στη μεγάλη και μαχητική πορεία που ακολούθησε με προορισμό το αμερικανικό προξενείο, λαός και νεολαία βροντοφώναξαν «Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και έδειξαν την προοπτική σαλπίζοντας «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα».

Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Εκεί οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ και έγραψαν με σπρέι στο πεζοδρόμιο «Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. ΚΚΕ». Η πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα αντίστασης, ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους.

Διαχρονική στάση



Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ αποτελεί συνέχεια της διαχρονικής του στάσης και του αγώνα ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, στην εμπλοκή της χώρας για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Διαχρονικά αυτή η στάση του Κόμματος έχει συμβάλει, ώστε ο ελληνικός λαός να μην υιοθετήσει μαζικά τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, επεμβάσεων και πολέμων, έχει συμβάλει να διατηρούνται ζωντανά αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝΑΤΟικά αισθήματα σε σημαντικά τμήματα του λαού μας.

Αυτά, άλλωστε, αναγνωρίζονται ως «προβλήματα» από την πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλεί την Πρεσβεία, την κυβέρνηση, ΜΚΟ, ΜΜΕ, φορείς σε δράση προκειμένου να λυθούν. Η στάση αυτή του ΚΚΕ είναι απάντηση στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό, στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν υπαρκτά και ανύπαρκτα ζητήματα για να διχάζουν λαούς και να υποδαυλίζουν συγκρούσεις, στην τακτική του «διαίρει και βασίλευε».