Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πιέσεις για συμμόρφωση και σταθερότητα

Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο με την Ευρωζώνη υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών για συμμόρφωση της Ελλάδας και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, όσο η πολιτική αβεβαιότητα επιμηκύνεται και ενώ αύριο αναμένεται να εκταμιευτεί ένα μέρος της βοήθειας, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο με την Ευρωζώνη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα.
Μιλώντας στη εκδήλωση Europa Forum, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι «στην Ελλάδα απαιτείται πειθαρχία και σύγκλιση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».
Είπε ακόμη ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος.

Ερευνούν εμπλοκή Μπαρόζο σε σκάνδαλο με μίζες



Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της Πορτογαλίας έχει βρεθεί ο Ζοζέ Μπαρόζο για το σκάνδαλο με τις μίζες που φέρεται να έδωσε η Ferrostaal στη χώρα για την υπογραφή της αγοράς δύο υποβρυχίων στις 21 Απριλίου του 2004.
Όπως δημοσιεύει το Crash, το πορτογαλικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει το φάκελο της υπόθεσης από την εισαγγελία του Μονάχου, προκειμένου να ερευνήσει τις κινήσεις των κεφαλαίων από την γερμανική εταιρεία σε άλλες off shore εταιρείες και τη διαδρομή που ακολούθησαν οι μίζες.

Την επίμαχη περίοδο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος όπως υποστηρίζει το περιοδικό, ανταμείφθηκε από τη Γερμανία μετά την αγορά των υποβρυχίων, με τη θέση του προέδρου της Κομισίον.

Οι πιέσεις των ανακριτών οδήγησαν τον πρώην πρόξενο της Πορτογαλίας στο Μόναχαο, Γιούργκεν Αντόλφ, να παραδεχτεί ότι για την αγορά των υποβρυχίων είχε διαδοχικές επαφές με τον τότε υπουργό Άμυνας, Πάουλο Πόρτας και τον Ζοζέ Μπαρόζο.
πηγή: sofokleousin.gr

Τα μνημόνια πέφτουνε αλλά το Μάαστριχτ μένει !

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το μεγάλο νικητή ΣΥΡΙΖΑ




Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου.

Σε μια κίνηση – έκπληξη προχώρησε σήμερα ο ΣΕΒ την επομένη των εκλογών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ελλάδας τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή ενός κόμματος της Αριστεράς και μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αντιμνημονιακή ψήφο του λαού, ο οποίος καταδίκασε «τη διαχειριστική, ηθική και ιδεολογική ελλειμματικότητα που επέδειξαν απέναντι στην κρίση».

Παράλληλα, εκτιμά ως εφικτό τη διαμόρφωση «μίας κυβέρνησης πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και τον μεγάλο νικητή των εκλογών –τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση».

Πάντως, σε διαφορετική περίπτωση - και καθώς δεν φαίνεται αυτό εφικτό - ο κ. Δασκαλόπουλος θεωρεί ως διέξοδο την προσφυγή στις κάλπες.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Δ. Δασκαλόπουλου:

Ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστρέψει την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Ούτε ο Μινχάουζεν δεν θα το έγραφε .

Σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη στα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Ανησυχίες για τις μετεκλογικές

πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις


Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου τροφοδοτούν νέα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι υπάρχει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για το κοινό νόμισμα, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά χρειάσθηκαν μόλις 12 ώρες εκλογικής διαδικασίας για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα, επαναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες περιόρισαν την επιρροή των δύο κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές προσβλέπουν στην αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης και στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο. Οι ξένοι ηγέτες ωστόσο δεν άφησαν χθες πολλά περιθώρια αλλαγής του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την εμμονή της στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, επανέφερε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.