Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Έτσι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο…




Έτσι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο… -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 



Με «σφαγή» των συντάξεων, δραστική μείωση του αφορολογήτου, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περικοπές στην υγεία, κατάργηση επί της ουσίας των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την ψήφιση ενός νέου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για την περίοδο 2018 – 2022 που θα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα μας …βγάλει από το μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! 

Το πρόσφατο βίντεο του Αλέξη Τσίπρα, με σύνθημα ήταν «δίκαιο και έγινε πράξη», το οποίο αναφέρεται στην δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μόνο ως μια χιουμοριστική προσέγγιση του επιτελείου προπαγάνδας του Μαξίμου, μπορεί να εκληφθεί, μπροστά στη νέα «συμφωνία» που κατέληξε ο Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των δανειστών, τις προηγούμενες μέρες στο Χίλτον   
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, προβλέπει νέα μέτρα «λαιμητόμο» για τον ελληνικό λαό.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, όπως αναμένει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Πέμπτης 24 Μαΐου, θα ακολουθήσει η ψήφιση πλήθος αντιλαϊκών μέτρων.
Ενός νέου μεσόπροθεσμου προγράμματος με ισχύ μέχρι το 2022 που θα καθορίσει την (μετά)μνημονιακή εποπτεία της χώρας. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι μέσα σε αυτό θα ενταχθεί και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για την οποία ήδη ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές ακονίζουν μαχαίρια, με το Ταμείο να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα!

Αντοχή και Τσίπα


Η ελληνική κοινωνία, ευδιάκριτα πια, και ενίοτε και κραυγαλέα, δείχνει ότι έφτασε στα όρια της συνοχής της. Κι ενώ μοιάζει να έχουμε ήδη περάσει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, που παραμένει μακρά είτε είναι διαρκείας μερικών μηνών είτε ξεπεράσει το χρόνο, ακριβώς λόγω των ορίων αντοχής που εξαντλούνται, η κοινωνία κάμπτεται στο επίπεδο των αξιακών πυλώνων της.
 
Πέρα και ανεξάρτητα από αυτό που ονομάζουμε απλουστευτικά κρίση, σ' έναν τόπο που 'χει γνωρίσει εμφύλιο, χούντες, πείνα και κατοχή, υπάρχουν δύο, ας πούμε, «σημεία» της κοινωνίας που έμεναν έως τώρα άθικτα, ηθικά και έμπρακτα. Αυτό που θα λέγαμε κοινωνικές ζώνες στις οποίες και η παραμικρή μορφή της βίας γεννούσε, αυτόματα, καθολικό αποτροπιασμό. Αυτά ήταν τα παιδιά και οι γέροι. Προσοχή, όχι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, που εσχάτως χρησιμοποιούνται ως όροι στη θέση των παραπάνω για να ελαφρύνουν ένα αίσθημα ενοχής.

Εξ ορισμού τα παιδιά και οι γέροι ενέπνεαν ανέκαθεν αίσθημα καθήκοντος προστασίας ως αναγνώριση της φυσικής αδυναμίας που συνεπάγονται. Κι όμως, αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, λίγο μακρύτερα από το τυχόν τυχαίο κι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο μάνες να πνίγουν τα νεογέννητα παιδιά τους και γέροι να αλληλοσκοτώνονται λόγω έλλειψης επαρκούς ιατρικής περίθαλψης και βυθισμένοι στη φτώχεια και την πείνα, είναι η στάση μας απέναντι σ' αυτά τα γεγονότα που δείχνει κουρέλιασμα του κοινωνικού ιστού πάνω στον πανικό της επιβίωσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ «Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα, με φόντο τα μνημόνια της επόμενης περιόδου


Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι «καθαρή έξοδος» για το λαό είναι μόνο η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, με ανάκτηση των απωλειών
Στιγμιότυπο από το Γιούρογκρουπ του Απρίλη στη Σόφια
Eurokinissi
Στιγμιότυπο από το Γιούρογκρουπ του Απρίλη στη Σόφια
Το νέο «κούρεμα» των συντάξεων από την 1η Γενάρη 2019 και βέβαια η παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο χρονοδιάγραμμα με τα προψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας».
 
Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω της «προόδου» που καταγράφεται σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, το Σάββατο 19 Μάη οι «θεσμοί» προγραμμάτιζαν την ολοκλήρωση του προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη.

Η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού «εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή, που θα επισφραγίζει τη συμφωνία κυβέρνησης - «θεσμών», αναμένεται στις αρχές Ιούνη. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων για την 4ετία 2019 - 2022.

Οι "Ρουβίτσες" του Βούτση


Με τον Ρουβίκωνα δεν είχε τύχει να ασχοληθώ σε αρθρο  μου, άλλωστε σπανίως ασχολούμαι με επαναστάτες της πλάκας, αλλά τούτη εδώ η είδηση μου κέντρισε το ενδιαφέρον. 
Με βαριοπούλες λέει επεδραμαν μέλη του Ρουβίκωνα εναντίον συμβολαιογραφείου, ως συμπαράσταση στον αγώνα κατά των πλειστηριασμων. Με μια λεπτομέρεια όμως :
Το συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε πλειστηριασμους πρώτης κατοικίας. 
 
Είναι γνωστά τα προβοκατόρικα χτυπήματα του Ρουβίκωνα και η ασυλία που απολαμβάνει από το καθεστώς τζίφριζα. Μέχρι και στο προαύλιο της Βουλής έχουν διαδηλώσει με άδεια του ταβερνιαρη Βουτση.

Η λογική των ομάδων αυτών, που έχουν ως το απόλυτο φετίχ τους, την ατομική βία, είναι η εξής :αν κάψουμε το υπουργείο παιδείας θα φτιαχτεί η παιδεία, αν κάψουμε το υπουργείο δικαιοσύνης θα επέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη. Για τέτοια τρομερή πολιτική σκέψη μιλάμε, και μερικοί τους θαυμάζουν κιόλας. Συν βέβαια της δημοσιότητας που έχουν από τα ΜΜΕ, όταν όμως κατεβάζει το ΚΚΕ ή το ΠΆΜΕ χιλιάδες κόσμο στον δρόμο ή εμποδίζει νατοϊκα στρατεύματα είναι αόρατα όλα αυτά για τα καθεστωτικα μμε.


ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ


Μια έκθεση ντοκουμέντο - απάντηση για τη δράση των δοσίλογων και άλλων αστικών μηχανισμών την περίοδο της Κατοχής


Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική έκθεση, που βρέθηκε σε φάκελο της Ελληνικής Χωροφυλακής της κατοχικής περιόδου

Από την εισαγωγή, ακόμα, της έκθεσης εκφράζονται οι ανησυχίες για τις μετά την Κατοχή εξελίξεις...
Από την εισαγωγή, ακόμα, της έκθεσης εκφράζονται οι ανησυχίες για τις μετά την Κατοχή εξελίξεις...
Ολο και πιο συχνά, τελευταία, σε μια σειρά έντυπα, από την προεξάρχουσα στον τομέα αυτόν εφημερίδα «Δημοκρατία», αλλά και φασιστικές φυλλάδες όπως ο «Στόχος», η «Ελεύθερη Ωρα», με ειδικά αφιερώματα και προσφορές επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία και να επαναθεμελιώσουν τα γνωστά επιχειρήματα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου περί «κομμουνιστικών εγκλημάτων» την περίοδο της Κατοχής.

Την ίδια στιγμή ηρωοποιούν τους αστικούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που έδρασαν σε συνεργασία με τους ναζί αλλά και σε σύνδεση με την αστική κυβέρνηση του Καΐρου, ενάντια στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, συνολικά ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μηχανισμούς υπεύθυνους για εγκλήματα ενάντια συνολικά στο λαό.

Ο βίος και η πολιτεία τους είναι λίγο - πολύ γνωστά. Κι όμως, πολλά δεν έχουν ακόμα ειπωθεί, ακόμα περισσότερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Πρόσφατα, έφτασε στον «Ριζοσπάστη» ένας ογκώδης φάκελος, «ξεχασμένος» για δεκαετίες στο σπίτι ενός ανώτατου αστυνομικού υπαλλήλου, ένας φάκελος με καταγραφές από αυτήν ακριβώς τη δεκαετία του '40.

Απ' αυτόν τον φάκελο, που στο εξώφυλλό του φιγουράρει ο τίτλος «Ελληνική Χωροφυλακή», ανασύρουμε σήμερα ένα πολυσέλιδο έγγραφο, που μέσα από τις 3.500 περίπου λέξεις του, ο συγγραφέας του παρουσιάζει με στεγνή υπηρεσιακή γλώσσα τον βίο και την πολιτεία όλων εκείνων που στα κατοπινά χρόνια ονομάστηκαν «εθνικός κορμός»: Τα Τάγματα Ασφαλείας, η «Χ», ο ΕΔΕΣ, η «Ειδική Ασφάλεια», η «Μπουντ» κ.ά.