Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Με αλληλεγγύη και διεκδίκηση υψώνουν τείχος στις ομαδικές απολύσεις

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση χτες στα δικαστήρια όπου ξεκίνησε η εκδίκαση προσφυγής του Σωματείου της ΒΦΛ ενάντια στις απολύσεις

 

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για να παρθούν πίσω οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα (ΒΦΛ) και στα Πετρέλαια Καβάλας έστειλαν οι εργαζόμενοι της πόλης με τη μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες έξω από τα δικαστήρια της πόλη, όπου εκδικάστηκε η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ενάντια στις παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, τις πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη. Η δίκη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Στη διαδικασία κατέρρευσε η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας, που επικαλείται ότι δεν έχει παραγωγική δραστηριότητα, ενώ η επιχείρηση δουλεύει εντατικά με εργολαβικούς εργαζόμενους και παρένθετες εταιρείες.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Καβάλας παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

ΖΑΝ ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ Οι Κάννες είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας, όπως όλα τα άλλα


 

Την παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών σχολίασε σκωπτικά ο μεγάλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Ο Ζελένσκι είπε μεταξύ άλλων ότι «Ο κόσμος χρειάζεται έναν νέο Τσάπλιν που θα αποδείξει σε εμάς ότι το σινεμά δεν είναι σιωπηλό. Χρειαζόμαστε ένα σινεμά που θα δείξει ότι κάθε φορά το τέλος θα είναι με την πλευρά της ελευθερίας», προκαλώντας την αντίδραση του Γκοντάρ, ο οποίος δήλωσε:

«Η παρέμβαση του Ζελένσκι στο φεστιβάλ των Καννών είναι προφανής, αν την εξετάσουμε από την άποψη αυτού που ονομάζεται "σκηνοθεσία": ένας κακός ηθοποιός, ένας επαγγελματίας κωμικός υπό το βλέμμα άλλων επαγγελματιών οικείων επαγγελμάτων. Νομίζω ότι έχω πει κάτι ανάλογο πριν από πολύ καιρό. Χρειάστηκε έτσι η σκηνοθεσία του νιοστού παγκόσμιου πολέμου και η απειλή μιας ακόμη καταστροφής για να μάθει ο κόσμος ότι οι Κάννες είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας, όπως όλα τα άλλα. Προπαγανδίζουν τη δυτική αισθητική...

ΗΠΑ-οπλοκατοχή: Ακήρυχτος πόλεμος

 

Οι νεκροί Αμερικανοί από οπλοκατοχή από το 1968 είναι περισσότεροι από τους νεκρούς όλων των πολέμων που συμμετείχαν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους 

 

 

Πριν από το μακελειό στο Τέξας με τους 21 νεκρούς είχαν προηγηθεί οι σφαγές σε Μίσιγκαν, Καλιφόρνια και πάλι στο Τέξας με 26 νεκρούς. Και πριν από αυτές είχε προηγηθεί το μακελειό στο Λας Βέγκας με τους 59 νεκρούς. Πιο πριν το μακελειό στο Ορλάντο με τους 50 νεκρούς. Και πριν από αυτό, είχε προηγηθεί το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ με τους 26 νεκρούς. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Iain Overton, τον συγγραφέα του Gun Baby Gun, τις διεθνείς εκθέσεις και τα στατιστικά στοιχεία, στις ΗΠΑ:

Η τραμπάλα... και οι «κάτω»

 

Τα νούμερα ζαλίζουν: Σύμφωνα με στοιχεία της Oxfam, μέσα σε ένα χρόνο οι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 537. Συνολικά η περιουσία τους φτάνει τα 12,7 τρισ. δολάρια, όσο το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Κάθε 30 ώρες ένας δισεκατομμυριούχος εμφανιζόταν και στην άλλη άκρη της «τραμπάλας», κάθε 33 ώρες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι βυθίζονταν στην απόλυτη φτώχεια. Τα κοντέρ έσπασαν οι δισεκατομμυριούχοι που οι όμιλοί τους δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας και των Τροφίμων: Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, οι περιουσίες τους αυξήθηκαν κατά 453 δισ. δολάρια. Μαζί με το βάθεμα όμως των αντιθέσεων, αυξάνει και η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού που υποφέρει, για να κρατιέται η λαϊκή δυσαρέσκεια κάτω από το «σημείο βρασμού»...

Εκεί αποσκοπούν τα «κροκοδείλια δάκρυα» των αστικών επιτελείων και οι «συστάσεις» για μεγαλύτερη φορολόγηση των «υπερκερδών», για «να μπει τέλος στην καπηλεία των κρίσεων» (!) Εκεί αποσκοπεί και το «προμοτάρισμα» - ιδιαίτερα από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις - των λεγόμενων «εκατομμυριούχων πατριωτών», που παρελαύνουν αυτές τις μέρες στο Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν για να «γεφυρωθεί» τάχα η «άβυσσος» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς! Τόσο φρέσκες είναι αυτές οι ιδέες, που τις σχολίαζε ο Μπ. Μπρεχτ ήδη από το 1930, γράφοντας: «Υπάρχουν αυτοί οι λίγοι επάνω και οι πολλοί άλλοι κάτω, και οι επάνω φωνάζουν στους κάτω: Ελάτε επάνω για να είμαστε όλοι επάνω, αλλά όταν κοιτάξεις προσεκτικά βλέπεις κάτι κρυμμένο ανάμεσα σε αυτούς επάνω και στους άλλους κάτω (...) Είναι η σανίδα μιας τραμπάλας. Ολο αυτό το σύστημα είναι μια κούνια με δύο άκρες που εξαρτώνται η μία από την άλλη. Και αυτοί επάνω κάθονται επάνω, επειδή οι άλλοι κάθονται κάτω και μόνο όσο θα κάθονται οι άλλοι κάτω. Οι επάνω δεν θα κάθονταν πια επάνω, αν οι κάτω άφηναν τη θέση τους κι ανέβαιναν».

Ενισχυμένη ... κοροϊδία

 

  Πηγή: Associated Press

 

Έως και το «τέλος της υπερδεκάχρονης κρίσης» βλέπουν τα αστικά επιτελεία στην έκθεση της Κομισιόν για την «ενισχυμένη εποπτεία», η οποία - όπως ανακοινώθηκε - θα ολοκληρωθεί τυπικά τον ερχόμενο Αύγουστο.

Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπροσαρμόζονται προς το χειρότερο, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι έρχονται «καλύτερες μέρες» και ότι η οικονομία απαλλάσσεται από τα «απομεινάρια» των μνημονίων επειδή βαδίζει πλέον στον «σωστό δρόμο».

Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη εικόνα.

Η «ενισχυμένη εποπτεία», το καθεστώς δηλαδή που αποφάσισαν το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «θεσμοί» ως προέκταση των τριών μνημονίων, δίνει τη θέση της στα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

25/5/1946 Ο Πωλ Ελυάρ στην Καισαριανή

 

Από την επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στον Γράμμο
Από την επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στον Γράμμο
Προχθές το απόγευμα ο Πωλ Ελυάρ επισκέφτηκε την Καισαριανή. Στα γραφεία της Κομμουνιστικής Οργάνωσης της Καισαριανής ομάδες από κατοίκους του συνοικισμού χειροκρότησαν θερμά τον εκλεκτό Γάλλο ποιητή. Μια επονίτισσα του πρόσφερε λουλούδια, οι χαροκαμένες από τους καταχτητές γυναίκες με δάκρυα στα μάτια τον καλωσόρισαν και ο συνταγματάρχης του ΕΛΑΣ Μαρκολόπουλος τον προσφώνησε. Οι σ. της Καισαριανής δώρησαν στον Ελυάρ λεύκωμα για τους αγώνες του λαού της Καισαριανής και άλλες εκδόσεις της Αντίστασης.

Ο Πωλ Ελυάρ απαντώντας στις εκδηλώσεις του λαού της Καισαριανής διαβίβασε το χαιρετισμό της συνοικίας του στο Παρίσι, που πάλαιψε εξ ίσου τον καταχτητή και εκ μέρους ολόκληρου του γαλλικού λαού. Ο γαλλικός λαός, συνέχισε, εκτίμησε και θαύμασε τον ελληνικό λαό, που μόνος του αντιστάθηκε στους εισβολείς. Τώρα εύχομαι να απελευθερωθείτε από τη σημερινή καταπίεση και είμαι βέβαιος που θα δημιουργήσετε μιαν Ελλάδα δημοκρατική, ελεύθερη και ευτυχισμένη. Στο τέλος ζητωκραύγασε υπέρ της Ελλάδας.

Υστερα ο σ. Ελυάρ επισκέφθηκε το θυσιαστήριο της Καισαριανής και κατασυγκινημένος χαιρέτισε το πρόχειρο κενοτάφιο και τον τόπο του μαρτυρίου εκατοντάδων αγωνιστών.

Από κει πήγε και επισκέφθηκε το κάστρο του Υμηττού. Ακουσε με θαυμασμό, που δεν τον έκρυβε, τη διήγηση του ηρωισμού των τριών επονιτών και ζήτησε να του μεταφράσουν τα λόγια που είνε γραμμένα στους έρημους τοίχους του κάστρου. Ζήτησε, επίσης, μια φωτογραφία του κάστρου για ανάμνηση.

Η... γυμνή αλήθεια

 

Αμερικανός ναύτης επιδεικνύει το εσώρουχο του 
Αμερικανός ναύτης επιδεικνύει το εσώρουχο του

 

Ένας κάτοικος της Αλεξανδρούπολης «απαθανάτισε» μερικούς από τους Αμερικανούς ναύτες του «USS Arlington» που έδεσε στο λιμάνι της πόλης το πρωί του Σαββάτου. Τόσο άνετος νιώθει μέσα στη μέθη του ο Αμερικανός ναύτης, που επιδεικνύει το εσώρουχό του στους έκπληκτους περαστικούς, μέρα μεσημέρι στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, έξω από το δημαρχείο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ξεβράκωτος ναύτης δεν ήταν ο μοναδικός που προκάλεσε αναστάτωση σε ανυποψίαστους περαστικούς. Την Κυριακή, σε κεντρικό κατάστημα εστίασης της Αλεξανδρούπολης, άλλος ένας Αμερικανός ναύτης υπό την επήρεια αλκοόλ βγήκε από την καφετέρια και ανέβηκε στην πολυκατοικία που βρίσκεται από πάνω. Αφού έκανε εμετό στην είσοδό της, επιτέθηκε σε ένοικο και μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών για να απομακρυνθούν από το σημείο ο ίδιος και η παρέα του.