Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες

 

Η πολιτική ευθύνη Παππά και ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την ενίσχυση του ελέγχου των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα

 

 

Σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με την δικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά αναφέρει:

«Το ΚΚΕ επιμένει ότι η βασική πολιτική ευθύνη του κύριου Παππά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι διατήρησαν κι ενίσχυσαν τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, απ’ τον οποίο απορρέουν και οι σχέσεις διαπλοκής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Από κει και πέρα η σημερινή δήλωση του κυρίου Τσίπρα ότι “πολιτικοί οφείλουν να διώκονται απ’ τον φυσικό τους δικαστή κι όχι απ’ τις εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες”, συνιστά απίστευτο θράσος και υποκρισία. Γιατί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- που στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε, όπως κάνει συνήθως, την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες και αυτή η δίωξη να μην εξαρτάται απ’ την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς, γιατί όλοι τους θέλουν να αξιοποιούν τέτοιου είδους διατάξεις για πολιτικές σκοπιμότητες.»

 

902gr

Επένδυση


Επί μέρες ο Τύπος γράφει για τα νέα ρεκόρ των ξένων επενδύσεων το 2022 κι αυτά που αναμένονται τη νέα χρονιά. Ο στόχος να πάρει η οικονομία «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές με την «επενδυτική βαθμίδα» είναι κοινός για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς. Αν βέβαια διαβάσει κανείς λίγο περισσότερα από τους τίτλους, θα καταλάβει πού πραγματικά δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» όλοι αυτοί: Από τις μεγάλες επενδύσεις, πάνω από τις μισές - σχεδόν 3,5 δισ. - αφορούν «αγορές κατοικιών» ή παρεμφερείς κινήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους που «ακονίζουν μαχαίρια» για τα 700.000 ακίνητα, τα οποία θα βρεθούν το επόμενο διάστημα υπό την απειλή του πλειστηριασμού. Οι άλλες μισές αφορούν κλάδους όπως η Ενέργεια και τα τρόφιμα, όπου οι όμιλοι κάνουν «πάρτι κερδοφορίας», την ώρα που ο λαός πάει στο σούπερ μάρκετ με το δελτίο! Οσο για τις «μεγάλες επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα» από αμερικανικές κατά βάση εταιρείες; Θέσεις εργασίας μετρημένες στα δάχτυλα, εντατικοποίηση που χτυπάει «κόκκινο», ανταγωνισμοί στο ...ταβάνι με θύμα τον λαό, αστικό κράτος ακόμα πιο επιθετικό στο φακέλωμα και τον χαφιεδισμό, είναι μερικά μόνο απ' τα «καλά» που βλέπουν οι εργαζόμενοι. Με δυο λόγια: Οπου ακούνε για καπιταλιστική ανάπτυξη τα λαϊκά στρώματα, να ανασκουμπώνονται και να παίρνουν τα μέτρα τους. Με ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη σίγουρη «επένδυση» για να δυναμώσει ο αγώνας για τις δικές μας ανάγκες!

Και τι είναι δηλαδή αυτή η συμπόρευση;

 

 

Και τι είναι δηλαδή αυτή η συμπόρευση; Ποιο είναι άραγε εκείνο το σημείο στην οργανωμένη πολιτική ζωή κάποιου/ας όπου καλείται να κάνει μικρό ή μεγάλο απολογισμό; Παράγουν πολιτικά συμπεράσματα οι απολογισμοί; Κυρίως, παράγουν αποτελέσματα;

Η υπέρβαση, που είπε και ο Ξαρχάκος, θέλει δύο. Κι αν από τη μία πλευρά υπάρχει μια εμβληματική, οργανωμένη, πολιτικά και ιστορικά οριοθετημένη, συλλογική οντότητα που λέγεται ΚΚΕ, η οποία δείχνει να κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας ειλικρινούς, ταξικής συζήτησης, από την άλλη υπάρχουν πολιτικές διαδρομές ανθρώπων/αγωνιστών που ανήκουν σε αυτό που ορίζεται ως «η από δω πλευρά».

Μία κρίσιμη μάζα αγωνιστών και αγωνιστριών, προερχόμενη από διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς, που δεν ξεπούλησε και δεν ξεπουλήθηκε, δεν εξαργύρωσε, δεν υποχώρησε μπροστά στο ιδεολογικό και κινηματικό νεκροταφείο του κυβερνητισμού του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την απογοήτευση και τις ματαιώσεις δεν πήγε σπίτι του. Οι άνθρωποι που «δεν παραδέχτηκαν την ήττα».

Χωρίς ταμπού

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο «λύνεται η γλώσσα» πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων, που πίσω από τη σκόνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης επιβεβαιώνουν αυτό που «ο κόσμος έχει τούμπανο»: Οτι οι διαχωριστικές γραμμές τους είναι γραμμένες στο χιόνι.

Ενα απάνθισμα δηλώσεων των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικό...

Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας».

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ: «Και εδώ πρέπει να πω ότι μπορεί να λένε ό,τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ (...) επί της ουσίας όμως, όταν κάνεις κουβέντα μαζί τους, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές».

Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στενός συνεργάτης πλέον του Αλέξη Τσίπρα (ερωτηθείς αν βλέπει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ): «Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα στην πολιτική. Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα θεωρήσεως, συζήτησης. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρά τα θέματα, πάνε στην άκρη και αυτό που πρέπει να προκύπτει είναι ποιο είναι το καλό του τόπου. Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».

Τύφλα να 'χουν...

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι «η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη». Ο κρίσιμος αυτός ρόλος της αποκαλούμενης «Σούδας του Βορρά» βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μια μέρα μετά, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ανάμεσα σε όσους πήραν τον λόγο ήταν ο «παλιός γνώριμος», πρώην πρέσβης και νυν υφυπουργός Ενέργειας, Τζ. Πάιατ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπ. Μενέντεζ. Ο τελευταίος μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ήδη «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο, με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

* * *

Ο Πάιατ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υποδομές που λειτουργούν ή κατασκευάζονται στην περιοχή, από τη σκοπιά της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπου η Ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Ο αγωγός ΤΑΡ, είπε, μαζί με άλλες υποδομές και συνδετήριους, συνέβαλε ώστε την κρίσιμη στιγμή «να μην επιτρέψουν στο Κρεμλίνο» να χρησιμοποιήσει την «Ενέργεια ως όπλο για να διασπάσει τη διατλαντική κοινότητα και να μειώσει την αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς».