Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Κι αν διατηρούσαμε τα sms και μετά το τέλος της πανδημίας;

 



Αν οι περιορισμοί έχουν υψηλό συμβολισμό και παιδαγωγική αξία, γιατί να μην τους διατηρήσουμε μετά το τέλος της πανδημίας, προς γνώση και συμμόρφωση των ανεκπαίδευτων;

Η συνέντευξη του Γεραπετρίτη στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ξεκίνησε φαιδρά, με τη χώρα μας που γίνεται πόλος έλξης για τον Eric Burdon των Animals και μεγάλες προσωπικότητες χάρη στις μεταρρυθμίσεις του… αγίου Πιερρακάκη και συνέχισε εξίσου δυνατά, την ψηφιακή Ελλάδα που θριαμβεύει και τρομερά δύσκολες ερωτήσεις που κόλλησαν στον τοίχο τον υπουργό.

Το καλύτερο σημείο ήταν όμως όταν ο Γεραπετρίτης κλήθηκε να σχολιάσει την παρωδία με τα sms.

«Υπάρχει πάντα στα SMS ένας υψηλός συμβολισμός και μια παιδαγωγική λειτουργία, πέρα από το ζήτημα του ελέγχου της κίνησης και του περιορισμού. Ποιος είναι ο συμβολισμός; Ότι καταρχήν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας. Επειδή λοιπόν  είναι υψηλός ο συμβολισμός, φοβούμαι ότι με την τυχόν κατάργηση των sms, θα δημιουργείτο ένα ρεύμα ότι πλέον μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα, να ξεκινήσει το πάρτι, να πάμε να διασκεδάσουμε. Ανοίγουμε σταδιακά, μετρημένα, όπως πρέπει, αλλά πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε. Φοβάμαι ότι ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν υψηλό συμβολισμό είναι και το γραπτό μήνυμα. Ένα άλλο είναι το πέρας της κυκλοφορίας κάποια ώρα το βράδυ. Αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν και μια λειτουργία -θα μου επιτρέψετε να πω- παιδαγωγική».

Ασταμάτητα δουλεύουν τα ρολόγια... και η μνήμη

 

 

Του Νίκου Ρεμπάπη*

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με το εγκληματικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά ένα άλμα προς τα μπρος για τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Με τον πιο εμβληματικό τρόπο αποδεικνύεται ότι η ανάκαμψη, η «επόμενη μέρα» από την καπιταλιστική κρίση, αφορά μόνο τους λίγους και τα κέρδη τους και όχι το εισόδημα και τα δικαιώματα των πολλών.

Η επιβολή της ατομικής διαπραγμάτευσης εργοδότη-εργαζόμενου για τη διαμόρφωση των όρων δουλειάς δεν αποτελεί τίποτα άλλα παρά η νομιμοποίηση και μονομερής επιβολή των όρων που κάθε φορά επιθυμεί η εργοδοσία. Τις «τρολιές» ότι «μόνο αν θέλει ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10ωρο» η κυβέρνηση μάλλον τις απευθύνει σε κατοίκους άλλου πλανήτη, γιατί εδώ δεν την πιστεύει κανένας.

Ήδη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις προκηρύσσουν απεργία για τις 6 Μάη, τιμώντας το αγωνιστικό-ταξικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς και αφήνοντας την ηγεσία της ΓΣΕΕ στο θλιβερό ρόλο του κομπάρσου της κυβέρνησης.

Επόμενη στάση: 13 ώρες δουλειά τη μέρα, 78 ώρες τη βδομάδα!

 

ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, «τεντώνει» ακόμα περισσότερο τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας, αξιοποιώντας τα όρια - λάστιχο της ευρωενωσιακής Οδηγίας, που ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις

 

Στα κράτη - μέλη της ΕΕ το νομικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας οριοθετείται από την ευρωενωσιακή Οδηγία 88 του 2003 (2003/88/ΕΚ). Η Οδηγία αυτή υποτίθεται ότι ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο...

Από το προοίμιο κιόλας της Οδηγίας γίνεται καθαρό πως τα όρια στον εργάσιμο χρόνο τα θέτει μόνο η ανάγκη θωράκισης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, στο έδαφος της καπιταλιστικής παραγωγής.

Οπως σημειώνεται, «στις Οδηγίες που εκδίδονται βάσει του άρθρου αυτού (σ.σ. 137 της συνθήκης ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), αποφεύγεται η επιβολή διοικητικών, οικονομικών και νομικών εξαναγκασμών, οι οποίοι θα παρεμπόδιζαν τη δημιουργία και την ανάπτυξη των (...) επιχειρήσεων».

Επομένως, κάθε διατύπωση περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην Οδηγία είναι παραπλανητική. Στόχος της Οδηγίας είναι να γενικεύσει την εφαρμογή της διευθέτησης ως ενός από τα βασικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η εργοδοσία για να επεκτείνει τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας, το χρόνο δηλαδή που αντλεί υπεραξία, εξουθενώνοντας σωματικά και πνευματικά τον εργαζόμενο, απορρυθμίζοντας πλήρως την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Τα παραπάνω ομολογεί και η Ερμηνευτική Ανακοίνωση (2017) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την αποσαφήνιση και εφαρμογή της Οδηγίας»:

«Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στις παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες με μεθόδους παραγωγής "τη στιγμή που χρειάζεται" (just-in-time) απαιτούν αυξημένη ευελιξία και συνεπάγονται, ενίοτε, εντατικοποίηση της εργασίας. Ως εκ τούτου, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας και οι ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις αναγνωρίζονται ως ο κύριος μοχλός αλλαγής στον κόσμο της εργασίας (...) Ταυτόχρονα, η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο σε νέες δυνατότητες παρακολούθησης του χρόνου εργασίας».

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2021 Τώρα είναι η ώρα μαχητικής εργατικής - λαϊκής απάντησης

 

 

Σε μήνυμα της η ΚΕ του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά του 2021 σημειώνει:

«Στο δρόμο των εργατών του Σικάγο του 1886.

Στο δρόμο των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936.

Στο δρόμο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.

Το ΚΚΕ δίνει το χέρι του στους εργάτες και τις εργάτριες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους ανέργους.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο, στην πάλη για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Τώρα περισσότερο από ποτέ!

Ο καπιταλισμός είναι ο ορατός, αλλά όχι ανίκητος εχθρός

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Δουλειά Κυριακές και αργίες με ...βασιλικό διάταγμα!

 

Καταγγελία από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
 
 
Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Κυριακές και αργίες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, καθώς οι εργοδότες αξιοποιούν βασιλικό διάταγμα του 1966, τροποποιημένο με νόμο του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, για τα κέντρα διανομής.

Το γεγονός καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ο οποίος έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης ΑΒ DARK STORES την αργία της Τρίτης 4 Μάη.

Ο Σύλλογος ανάρτησε στο twitter την απάντηση της Επιθεώρησης  Εργασίας, η οποία επιβεβαιώνει ότι «θα απασχοληθούν εργαζόμενοι στο πλαίσιο του άρθρου 7 του ΒΔ 748/66 (εξαιρέσεις από υποχρεωτική ανάπαυση Κυριακές και ημέρες αργίας) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 147 του ν.4682/20 (4. στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ΒΔ 748/1966 (Ά 790) προστίθεται εδάφιο ως εξής: "Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) ως κέντρο διανομής θεωρείται το φυσικό κατάστημα"». (Δείτε φωτό παρακάτω)

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Οχι στις πατέντες για τα εμβόλια


Οι εργαζόμενοι σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες σε Ινδία, Τουρκία, Βραζιλία, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη «κύμα» της πανδημίας, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τα εμβόλια και τα φάρμακα. Στο «βωμό» του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται η λαϊκή ανάγκη για το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής.

Σε αυτές τις συνθήκες, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον πλανήτη απαιτούν να καταργηθούν τώρα οι πατέντες για τα εμβόλια και να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα Υγείας.

Η Κοινή Ανακοίνωση, που συνυπογράφεται και από το ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μια μεγάλη τραγωδία για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Σε αυτήν την περίοδο, σε πολλές χώρες, εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, χάνοντας την υγεία τους, τη δουλειά τους ή ακόμα και τη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ορισμένες εταιρείες που έχουν πουλήσει τα απαραίτητα τρόφιμα, υγειονομικά υλικά, μάσκες και, τέλος, εμβόλια ως εμπορεύματα έχουν καταστεί από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Η αστική τάξη έχει μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών, για να βγάλει περισσότερα κέρδη.