Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Ο Νίκος Ζαχαριάδης παιδαγωγεί με το παράδειγμα της θυσίας του Νίκου Μπελογιάννη τους ΕΠΟΝίτες και τις ΕΠΟΝοπούλες

 

«Αξιος κουκουές, αητός, πραγματικός μπολσεβίκος, οδηγητής και μπροστάρης»

 

«Η δολοφονία του Μπελογιάννη», Πίτερ ντε Φράντσια, 1953

(c) Estate of Peter de Francia

«Η δολοφονία του Μπελογιάννη», Πίτερ ντε Φράντσια, 1953
Αξημέρωτα, αχάραγα, μακριά ακόμη το αυγινό φως με την ρόδινη ανταύγειά του, κατάσαρκα σκεπάζει το σώμα σαν πέπλο αγωνίας η υγρασία του αφανέρωτου πρωινού. Ο προαποφασισθέντας και προαναγγελθέντας θάνατος του λαϊκού αγωνιστή επιβεβαιώνεται φρικτά από τον ξερό κρότο που «ξερνούν» οι δολοφονικές σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Τα πουλιά ξυπνούν από την εκπυρσοκρότηση των προτεταμένων όπλων στα χέρια των αμίλητων αγουροξυπνημένων ανδρείκελων. Ξαφνιασμένα και ταραγμένα, αφήνουν τον ύπνο τους, φτεροκοπούν στα κλαδιά των δέντρων, κάνουν κύκλους πάνω από τα κεφάλια των αποτρόπαιων θυτών και των αθώων θυμάτων.

Πριν από εβδομήντα χρόνια, την Κυριακή στις 4.12 π.μ. της 30ής Μάρτη 1952, η 37χρονη καρδιά του Νίκου Μπελογιάννη (γεν. 1915) σταματάει να χτυπάει: διάτρητη, κομματιασμένη, ένα καταματωμένο σφουγγάρι που μ' αυτό θα βαφτούν όλες οι σημαίες των μελλοντικών προλεταριακών επαναστάσεων.

Λίγες μέρες μετά, ο επί είκοσι πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης (1903-1973) ως παιδαγωγός, στηριζόμενος στο φωτεινό παράδειγμα του δολοφονημένου κομμουνιστή με το γαρίφαλο, απευθύνεται στους νέους και στις νέες της ΕΠΟΝ. Αυτή η ανοιχτή επιστολή κυκλοφορεί σε φωτοτυπημένη έκδοση του «Ριζοσπάστη», με ημερολογιακή ένδειξη 9 Απρίλη 1952.

Δρόμοι

 

Στην πόλη Ιβανο-Φρανκίβσκ της δυτικής Ουκρανίας, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλάζει τις σημάνσεις όλων των δρόμων που φέρουν ονόματα επιστημόνων, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και πολύ περισσότερο από την ΕΣΣΔ. Η αντιρωσική παράνοια φτάνει μέχρι τη χυδαία «αποκαθήλωση» της ιστορίας του Πολιτισμού και των Επιστημών. Πόσο μάλλον που οι λαοί σε Ρωσία και Ουκρανία μοιράζονται το ίδιο ιστορικό παρελθόν, όπως και τα τεράστια επιτεύγματα σε όλους τους τομείς, κάτω από τη στέγη της κοινής σοβιετικής πατρίδας. Κι αυτό δεν σβήνει, όσες ταμπέλες κι αν κατεβάσουν. Δεν είναι όμως μόνο εκεί το πρόβλημα, αλλά και τι ταμπέλες ανεβάζουν στη θέση των παλιών. Οι δρόμοι λοιπόν παίρνουν τα ονόματα εγκληματιών και συνεργατών των ναζί, που πολέμησαν ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Οπως ο Στεπάν Μπαντέρα και άλλοι από τις ταξιαρχίες που εντάχτηκαν στα SS, από τη λεγόμενη Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον «απελευθερωτικό» στρατό της (UPA), που σήμερα τιμώνται ως ήρωες από το ουκρανικό αστικό κράτος. Για παράδειγμα, η οδός Τσαϊκόφσκι μετονομάζεται σε οδό Βασίλι Σλιπάκ, Ουκρανού ναζί τραγουδιστή της Οπερας του Παρισιού, ο οποίος εντάχθηκε στους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και σκοτώθηκε στο Ντονμπάς το 2016. Η οδός Γκαγκάριν σε οδό Ρομάν Σουχέβιτς, στελέχους της OUN. Η οδός Ρούντεβ, του ηγέτη των Ουκρανών παρτιζάνων εναντίον των ναζί, σε οδό του αρχιναζί Στεπάν Μπαντέρα. Η οδός Ντοστογιέφσκι σε «Ηρώων του Τσερνίκιφ». Η οδός Μακάρενκο, του Σοβιετικού παιδαγωγού, σε Ιβάν Φέντικ, ναζιστή σκοπευτή του UPA. Φανταζόμαστε ότι σ' έναν επόμενο γύρο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν θα αδικήσει άλλες «σπουδαίες» προσωπικότητες που συμπληρώνουν το «καρέ» και δικαιούνται τουλάχιστον έναν ουκρανικό δρόμο: «Οδός Νούλαντ», «οδός Μπλίνκεν», «οδός ΕΕ», «οδός Μπάιντεν», «οδός ΝΑΤΟ» κ.ο.κ.

Το σωτήριον 33 μ.Χ.

 


 

 

Όλα αρχίζουν με την Σταύρωση!

Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Δύση, ξεκίνησε όταν ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου και υπό το βάρος του ικριώματος που κουβαλούσε ως το Γολγοθά, κατέρχεται, αργοπεθαίνοντας, με ή χωρίς την βοήθεια του Χάρωντα πορθμέα του Άδη, στο βασίλειο του θανάτου…Και ο θάνατος στους Χριστιανούς βιώνεται ως χαρά, γιατί οδηγεί στη δόξα της αιωνιότητας και στην Ανάσταση, εφόσον έχουν ζήσει μια ζωή με νηστεία, προσευχή, φόβο, τιμωρίες…

Ο χριστιανισμός για τον γράφοντα είναι, όπως κάθε μύθος, μια παραποίηση της πραγματικότητας και αυτός που κυρίως τον διέδωσε, μυστηριακά και αποκαλυπτικά, ήταν ο Απόστολος Παύλος. Βέβαια, στο πέρασμα των αιώνων, η εκκλησία πρόσθεσε το λούστρο που βόλευε την εξουσία, όμως το πρόσωπο του Ιησού τόσο από την ιστορική όσο και από την πνευματική του διάσταση αποτέλεσε το μοναδικό θεμέλιο λίθο της θρησκείας που κατέκτησε τον Δυτικό κόσμο.        

Αλλά καθώς ζούμε σε μια εποχή που το έδαφος γλιστράει κάτω από τις πεποιθήσεις μας, εσύ αναγνώστη, πέρα από την θρησκευτική λαϊκή παράδοση και την πίστη σου στην έλευση του χαρισματικού, ένιωσες ποτέ την ανάγκη να απαντήσεις στην ερώτηση: Ποιος ήταν αυτός που απορρίφτηκε, εκδιώχθηκε, βασανίστηκε, σταυρώθηκε και…αναστήθηκε;

«Αυτή είναι η λεγόμενη “πράσινη” ανάπτυξη που δεν θα αφήσει πράσινο ούτε για δείγμα!»


 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, στο λιμάνι των Ν. Στύρων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς της περιοχής (ΦΩΤΟ)

Κοινό Δελτίο Τύπου των Συλλόγων Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α) και του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού- ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απρίλη η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, στο λιμάνι των Ν. Στύρων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς της περιοχής.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ και μια σειρά από φορείς και κατοίκους της Εύβοιας, ενώ την στήριξαν ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί όρθιος (VIDEO - ΦΩΤΟ)



 
 

Μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμός, καθώς και κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συνεστίαση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο «Μίθριο», στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε ειδικά επιλεγμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αποψινή βραδιά με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Δέσποινα Παγιούλα, τραγούδι, Λάμπρος Καφκούλας, τραγούδι και κιθάρα, Νίκος Ταλέας, τραγούδι και ακορντεόν, Γιώργος Αετόπουλος, τραγούδι και κιθάρα, Μιχάλης Καλαϊτζής, μπουζούκι, Κώστας Γκούβας, μπουζούκι, Μίλτος Τσαλιγόπουλος, κοντραμπάσο. Στα παραδοσιακά τραγούδια ο Βασίλης Κασούρας και ο Γιάννης Μπαλιάκας στο κλαρίνο.


Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από δω από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που πριν από 23 χρόνια έγινε η πόλη - σύμβολο της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δυναμώνουμε τον αγώνα για να σταματήσει η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Από δω από τη Θεσσαλονίκη, που τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπήκαν στην πρώτη γραμμή για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον γειτονικό λαό, που με χίλιους δύο τρόπους, αψηφώντας τον κίνδυνο, δυσκόλεψαν το πέρασμα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ προς τη γειτονική μας χώρα, ρεζίλεψαν τους ΝΑΤΟικούς επικεφαλής στέλνοντάς τους στη λαχαναγορά αντί για τα σύνορα, απαντάμε: