Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Οκτώ ώρες είναι πολλές για να περιμένεις να φας.

ΗΠΑ: Στην ουρά για μια κονσέρβα

 
ΗΠΑ: Στην ουρά για μια κονσέρβα
Οκτώ ώρες είναι πολλές για να περιμένεις να φας. Η ουρά των αυτοκινήτων όμως σε ένα ερειπωμένο πάρκινγκ στο Χέρτφορντ της Βόρειας Καρολίνα είναι γεμάτη από ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν μια κονσέρβα με φασόλια και μερικά μακαρόνια από την τοπική τράπεζα τροφίμων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Κάθε πρωί υπάρχει μια ουρά σαν κι αυτήν κάπου στη Βόρεια Καρολίνα.
Αυτή η ουρά των αυτοκινήτων, γράφει ο Πολ Λιούις στoν Γκάρντιαν, είναι ένα σύμβολο της απελπισίας που κυριαρχεί στη Βόρεια Καρολίνα από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Από τότε, η Βόρεια Καρολίνα έχει γίνει η χειρότερη αμερικανική πολιτεία για να μείνει κανείς χωρίς δουλειά.
«Υπήρχε κάποιος τις προάλλες που ήθελε μόνο μια πλάκα σαπούνι», λέει η Λόρα Ουίλιαμς, μια εθελόντρια στο Ελίζαμπεθ Σίτι. «Ενας άλλος μου ζήτησε χαρτί υγείας, λέγοντας ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιεί φίλτρα του καφέ. Μας ζητούν πολλοί χαρτί υγείας, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλα αποθέματα γιατί δίνουμε έμφαση στις κονσέρβες».
Η μάχη που δίνεται αυτόν τον μήνα στην Ουάσινγκτον έχει αντικείμενο το κατά πόσον πρέπει να αποκατασταθούν τα ομοσπονδιακά επιδόματα για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι άνεργοι και για τους οποίους τα επιδόματα στην πολιτεία τους έχουν εξαντληθεί. Τα ομοσπονδιακά αυτά επιδόματα κόπηκαν στις 28 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί να έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί θέλουν την αποκατάστασή τους, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αντιστέκονται.
Αυτό που ζει σήμερα η Βόρεια Καρολίνα ενδέχεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Οι άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά στο Χέρτφορντ ανήκαν σε όλες τις ηλικίες, από 19 ως 77 ετών. Περιλάμβαναν συνταξιούχους, φοιτητές, πρόσφατα απολυμένους και ανθρώπους που αμείβονται με τον ελάχιστο μισθό. Ο λόγος που περίμεναν τόσες ώρες είναι ότι ήλπιζαν να πάρουν και μερικά φρέσκα τρόφιμα εκτός από κονσέρβες.
Στις τέσσερις το απόγευμα, γράφει ο δημοσιογράφος τoυ Γκάρντιαν, υπήρχαν στο πάρκινγκ πάνω από 100 αυτοκίνητα. Μπροστά μπροστά βρίσκονταν ο 59χρονος Φλόιντ Λίστον και ο 65χρονος φίλος του Μπόμπι Μπας. Η ιστορία τους είναι χαρακτηριστική.
Ο Μπας συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από χρόνια εργασίας σε ένα εργοστάσιο βάμβακος. Ο Λίστον είναι διαβητικός και αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά το 2011 όταν επιδεινώθηκε μια φουσκάλα στο πόδι του. Παντρεμένος με δύο παιδιά, δεν είχε ασφάλιση και πήγε στον γιατρό όταν ήταν πια πολύ αργά. «Η μόλυνση είχε προχωρήσει πολύ. Πήγα στο νοσοκομείο και μου έκοψαν το πόδι».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ένα χρέος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Βόρεια Καρολίνα ψήφισε ένα νόμο που μειώνει τόσο τον αριθμό των εβδομάδων που δικαιούται ένας άνεργος να εισπράττει επιδόματα, όσο και το ύψος των τελευταίων (από 535 σε 350 δολάρια την εβδομάδα).
Η Βόρεια Καρολίνα παραβίασε έτσι μια συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σταματήσει αυτομάτως η ομοσπονδιακή ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων. «Αυτό που συνέβη στην πολιτεία αυτή είναι μια από τις σκληρότερες περικοπές που έχουμε δει στην ιστορία της χώρας», λέει ο Μάικ Εβάντζελιστ, υπεύθυνος πολιτικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Απασχόλησης.
Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα, η μείωση της εργατικής δύναμης στη Βόρεια Καρολίνα είναι η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, το 1977. Ο αριθμός των πολιτών που σταμάτησαν να δουλεύουν υπολογίζεται σε 50.452.
Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η απόφαση των Ρεπουμπλικανών να μπλοκάρουν τα μέτρα κατά της φτώχειας θα στραφεί εναντίον τους στις εκλογές του 2014 για την ανανέωση του Κονγκρέσου, ιδιαίτερα σε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα. Η αύξηση της ζήτησης στις τράπεζες τροφίμων κατά το τρίμηνο που ακολούθησε τις περικοπές επιδομάτων ήταν 10%, ενώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο η συμμετοχή στα συσσίτια αυξήθηκε κατά 10% ακόμη.
Στα 19 χρόνια που εργάζεται στην τράπεζα τροφίμων, η Λιζ Ρίζονερ λέει ότι έχει δει πολλούς ανθρώπους να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο λεγόμενο αμερικανικό όνειρο. «Αυτό που οι περισσότεροι ονειρεύονται εδώ είναι αυτάρκεια», σημειώνει. «Θέλουν να έχουν μια δουλειά, περίθαλψη και φαγητό. Γι'αυτό αγωνίζονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω enikos.gr

ΕΡΕΥΝΑ Βόμβα! Οι ειρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δισ. ευρώ

Οι ειρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δισ.
Βόμβα! Οι ειρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δισ. ευρώ
 
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δις ευρώ, ώστε να αναγνωρίζονται ως «ασφαλείς» σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση. Το αναφέρει η Deutsche Welle, που αναδημοσιεύει τα στοιχεία από την έρευνα που συνυπογράφουν ο Γερμανός Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν.Υόρκης.

Οι δύο οικονομολόγοι εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία 109 από τις 124 τράπεζες της ευρωζώνης που θα υποβληθούν μέσα στο 2014 «τεστ αντοχής». Από την έρευνά τους προκύπτει ότι συνολικά οι 109 τράπεζες παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 770 δις ευρώ, ώστε να αναγνωρίζονται ως «ασφαλείς» σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση.

Μόνο οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με την Deutsche Welle, χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση 285 δις ευρώ. Το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό καταγράφεται στις γερμανικές τράπεζες και ιδιαίτερα στις Landesbanken.

«Πρόκειται για πρώην κρατικές, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αντικειμένου και στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία (ιδιαίτερα στη ναυτιλία) με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες», εξηγεί η Deutsche Welle.

«Αν υπάρχει σήμερα μία (ωρολογιακή) βόμβα στην ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία», σημειώνουν οι δύο ερευνητές Στέφεν και Αχαρύα, ωστόσο αναφέρουν πως προβλήματα εντοπίζονται και στην Κύπρο, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Παράλληλα επισημαίνουν πως σε περίπτωση που οι τράπεζες ζητήσουν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση τότε δεν αποκλείεται η αναζωπύρωση μιας νέας κρίσης και ιδιαίτερα στην Ιταλία.

Η Süddeutsche Zeitung στο δημοσίευμά της υπενθυμίζεται πως εκτίμηση για επιπλέον χρηματοδότηση γερμανικών τραπεζών είχε κάνει πρόσφατα και ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν, ο οποίος ωστόσο είχε υποστηρίξει, όπως αναφέρεται στην Deutsche Welle, ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν άνετη πρόσβαση και μπορούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια από τις αγορές.

πηγή: imerisia.

Ο Άδωνις παραδέχτηκε την παράδοση της ΠΦΥ στην Task Force

Ο Άδωνις παραδέχτηκε την παράδοση της ΠΦΥ στην Task Force      
Ενώ ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε παραδώσει ήδη τα κλειδιά του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Γερμανούς της Task Force, με συμβόλαιο αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, συνέχιζε να προσποιείται πως κάνει διάλογο με τους γιατρούς για να ενσωματώσει –υποτίθεται- τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Οργανισμό.    
Ο εμπαιγμός του υπουργού Υγείας προς τον ελληνικό λαό, τους γιατρούς και τους χιλιάδες εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που θα μπουν στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα κρατάει εδώ και μήνες.  Για τα μάτια του κόσμου, ο κ. Γεωργιάδης ανέθεσε τη σύνταξη μελέτης για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ σε ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κ. Σουλιώτη. Πόρισμα-πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ παρέδωσε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός. Παράλληλα ξεκίνησε ο προσχηματικός διάλογος με τους γιατρούς, που γρήγορα έφτασε σε αδιέξοδο, παρενέβη ο πρωθυπουργός και τώρα βρίσκεται ξανά σε τέλμα, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται ακόμα σε απεργία.
Όλα αυτά γίνονταν, ενώ ο υπουργός Υγείας είχε από καιρό παραδώσει μεγάλο μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας βορά στους Γερμανούς της Task Force. Όταν το θέμα είχε αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες καθημερινή εφημερίδα, ο κ. Γεωργιάδης έβγαινε στα τηλεοπτικά κανάλια μοιράζοντας διαψεύσεις, ισχυριζόμενος ότι θα εξεταστούν όλες οι μελέτες-πορίσματα πριν αποφασιστεί το τελικό σχέδιο για την ΠΦΥ.
Και ενώ το περίφημο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι γιατροί αποχώρησαν από το διάλογο καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «τερατούργημα».