Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15 Ιούνη στις 19.00, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με αφορμή την τριμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη. Στο σχετικό κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ τονίζεται:

«Έξω τώρα από τη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Εργαζόμενοι, Νέες και Νέοι,

Σε όλη την περιοχή μας, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά. Νέες απειλές ενάντια σε λαούς και κράτη απευθύνονται. Νέες εστίες ανάφλεξης εμφανίζονται.Τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα σε όλη την περιοχή και απειλούν να πνίξουν τους λαούς μέσα στο αίμα, για τα άνομα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ποιός την έκανε, ρε μάγκες, τη φτιάξη;


Στην καθημερινότητα της πολιτικής υπάρχει μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται αόκνως και καθημερινά από τους κρατούντες και τα τσιράκια τους. Δεν ξέρω πώς να την ονομάσω αλλά σκοπός της είναι να διαστρεβλώνει έννοιες ενώ παράλληλα, με κατάλληλη χρήση κοπτικής-ραπτικής, να ετοιμάζει και να σερβίρει βολικές εξηγήσεις για όλα τα στραβά και τα ανάποδα.

Ευθύνη των εργατικών σωματείων να αποτρέψουν την δήμευση της λαϊκής περιουσίας



Ο σχεδιασμός από την κυβέρνηση σε αγαστή σύμπνοια με τους δανειστές και το τραπεζικό σύστημα είναι να προχωρήσει άμεσα η δήμευση της περιουσίας του λαού και της εργατικής τάξης. Αστικό κράτος και τραπεζίτες σε πλήρη ταύτιση συνεχίζουν την αφαίμαξη του κόσμου της εργασίας, υπεξαιρώντας ακόμη και την πρώτη κατοικία των εργαζόμενων, έστω και αν η κυβέρνηση της “πρώτης φοράς αριστεράς” είχε υποσχεθεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Παράλληλα θεσμοθετούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε μια απόπειρα να αποτρέψουν τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων και αγωνιζόμενων ανθρώπων που κάθε εβδομάδα δίνουν στα ειρηνοδικεία την μάχη αποτροπής των πλειστηριασμών. Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει την δήμευση της λαϊκή περιουσίας είναι το ταξικό εργατικό κίνημα, η οργανωμένη εργατική τάξη μέσα από τα σωματεία της.

Αρειος Πάγος: Ε, όχι και νεοναζί... οι οπαδοί του εθνικοσοσιαλισμού



Η επίμαχη φράση «είναι κατά κοινή αντίληψη εξυβριστική»,
 αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει την αίτηση αναίρεσης της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα και να αποδεχτεί την αιτιολόγηση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, το οποίο είδε «εξύβριση» στην απόδοση του πολιτικού χαρακτηρισμού «νεοναζί» σε γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης, παρά τις αναρτήσεις εθνικοσοσιαλιστικού περιεχομένου στα προσωπικά του ιστολόγια.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 16 Νοεμβρίου 2013, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Βασίλειος Μακρυπούλιας, διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο pandidaktirio.blogspot.gr μια ανάρτηση με τον προκλητικό τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973».
Στην ανάρτηση αυτή υπήρχε ένα βίντεο το οποίο αναπαρήγαγε τη γνωστή ακροδεξιά προπαγάνδα που επιχειρεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι...



Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει το μελάνι» του 4ου μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το οποίο μεταξύ άλλων απελευθερώνονταν πλήρως οι ομαδικές απολύσεις, και το Μονομελές Εφετείο Χαλκίδας, ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση, αποφάσισε ότι οι ομαδικές απολύσεις στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» δεν ήταν τελικά άκυρες! Η Δικαιοσύνη δηλαδή αποφάνθηκε σε δεύτερο βαθμό ότι η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια των «Τσιμέντων Χαλκίδας», ήταν ελεύθερη να κάνει όσες απολύσεις ήθελε.

Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική είχε προσφύγει στο ΣτΕ και από εκεί στο Δικαστήριο της ΕΕ, αποσπώντας σχετική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβρη. Το πνεύμα και το γράμμα αυτής της απόφασης ενσωμάτωσε άμεσα η κυβέρνηση στις διατάξεις του 4ου μνημονίου, πάνω στα οποία ήρθε τώρα να «κουμπώσει» η απόφαση του Εφετείου της Χαλκίδας.

Η απόφαση του Εφετείου, πέρα από την επίδραση στη συγκεκριμένη υπόθεση των «Τσιμέντων», επιβεβαιώνει ότι με την ψήφιση της διάταξης για τις ομαδικές απολύσεις στο 4ο μνημόνιο διαμορφώνεται μια νέα νομική πραγματικότητα για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν «λυμένα τα χέρια» να απολύουν κατά βούληση. Φεύγει δηλαδή από τη μέση οποιοσδήποτε υποτυπώδης περιορισμός είχαν μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις να απολύουν όσους και όποτε ήθελαν.