Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Στις επάλξεις του αγώνα οι συνταξιούχοι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό (VIDEO)





Στις επάλξεις του αγώνα κάλεσε όλους τους συνταξιούχους ο Δήμος Κουμπούρης,  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, αμέσως μετά τη συνάντηση  που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ OAEE, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ και ΟΣΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Γενάρη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων στην τελευταία πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε τον προηγούμενο μήνα, με τη συμμετοχή χιλιάδων συνταξιούχων από όλη τη χώρα.

Μιλώντας εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων ο Δ. Κουμπούρης, είπε ότι εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις, παρά τα όσα τους είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, έχουμε μεγάλη ανησυχία γιατί οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και που προβλέπουν μειώσεις των συντάξεων, συνεχίζονται να εφαρμόζονται. Δεν μας πείθουν οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, αφού οι νόμοι είναι ψηφισμένοι και η εφαρμογή τους είναι καθημερινή, ενώ ο «επανυπολογισμός» των συντάξεων θα φέρει νέες μειώσεις.

93 χρόνια από το θάνατο του Λένιν


Η καρδιά του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης, παύει να χτυπά σαν σήμερα, το 1924. Ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη μαζί με αυτά των Μαρξ και Ενγκελς, είχε γεννηθεί στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ, στο Βόλγα.
 Ο Λένιν, ως θεωρητικός της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, μελετώντας τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς, ανέπτυξε παραπέρα τον μαρξισμό στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού. Αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Ετσι, δίκαια ο Λένιν καθιερώθηκε μαζί με τους Μαρξ - Ενγκελς ως ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού.

Ο Λένιν δεν ήταν μόνο θεωρητικός του μαρξισμού, αλλά συμμετείχε ο ίδιος άμεσα στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε, στις αρχές του Κόμματος Νέου Τύπου, στις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Ηταν επίμονος στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και την ενιαία πάλη των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, με αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919.
Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό. Ως ηγέτης του ΣΔΕΚΡ, επικεφαλής της Κεντρικής του Επιτροπής, καθοδήγησε την Οχτωβριανή Επανάσταση, τα 100 χρόνια της οποίας τιμάμε φέτος, και ήταν ο ηγέτης του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους.

Ριζοσπάστης

Θράσος απύθμενο


«Κατά 167 δισ. ευρώ μειώθηκε η περιουσία των Ελλήνων στη διάρκεια της κρίσης» γράφουν οι εφημερίδες, αναπαράγοντας τα στοιχεία έρευνας της Credit Suisse, την οποία αναδημοσίευσε ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με αυτά, η καθαρή περιουσία των Ελλήνων, μετά την αφαίρεση των δανείων, εκτιμάται στα 856 δισ. ευρώ, έναντι 1,023 τρισ. ευρώ το 2009, λίγο πριν την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η έκθεση, το 2009 η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα ήταν στα 114.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμορφωνόταν σε 93 χιλ. ευρώ. Τα «παιχνίδια» με τους «μέσους όρους», όπου σ' ένα τσουβάλι ανακατεύονται οι αποταμιεύσεις, τα κότερα και οι βίλες των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, με το χαμόσπιτο και το αμαξάκι της λαϊκής οικογένειας, το ξέρει καλά ο ΣΕΒ και το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Οχι όμως μόνο γι' αυτό. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτό που κατατάσσει την Ελλάδα σε διαφορετική κατηγορία από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο υπερδανεισμός και τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνει τώρα ο λαός, είναι να δεχτεί αγόγγυστα όλα τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, για να θεραπευτούν οι συνέπειες του υπερδανεισμού και να θυσιάσει τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, για να πάρουν σύνταξη και οι επόμενες γενιές. Το θράσος των βιομηχάνων δεν έχει όριο... Πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι τα δάνεια των νοικοκυριών είναι δικά τους κέρδη και ότι οι πρώτοι κλέφτες των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι ίδιοι.