Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Κάλεσμα αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ και την εμπλοκή της Ελλάδας (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα


Σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στο αμερικανικό προξενείο με συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που έχουν αιματοκυλήσει τα Βαλκάνια και τους λαούς της περιοχής.

Η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ έγινε -υπό βροχή- στο Άγαλμα Βενιζέλου και το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια» και εναντίωση στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που παίζει το ρόλου του πλασιέ στην προώθηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που και στο θέμα αυτό ακολουθεί την τακτική του εφησυχασμού κρύβοντας από το λαό την επικινδυνότητα των εξελίξεων στην περιοχή όπου συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

Πίτουρα


«Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους. Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική, ο άλλος την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα και μια πιο επιθετική και επεκτατική Ρωσία. Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντώνται είναι η Ελλάδα». Αυτά έλεγε σε συνέντευξή του το Νοέμβρη του 2016 ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, για να επισημάνει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Υπό το φως των εξελίξεων σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τι έλεγε και τι εννοούσε ο Αμερικανός πρέσβης. Το ανακάτεμα της τράπουλας σε όλη την περιοχή, το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πόρων και εμπορικών διαύλων, φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο επικίνδυνων ανταγωνισμών και σχεδιασμών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ένταση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, συνολικά από την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και τα παζάρια στο παρασκήνιο. Οσο για τον Πάιατ, με τον ίδιο κυνισμό που περιέγραφε τότε το ρόλο της Ελλάδας, επισημαίνει τώρα τις συνέπειες, θεωρώντας πιθανό ένα επεισόδιο εμπλοκής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και μπορεί η κυβέρνηση να συμφώνησε με τις ΗΠΑ να ανακατευτεί ακόμα περισσότερο με τα «πίτουρα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διευθετήσεων, προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη, ο λαός όμως δεν πρέπει επ' ουδενί να δεχτεί να γίνει τροφή για τις κότες...

Ι.Β.Στάλιν: 65 χρόνια μετά, τον τρέμουν ακόμη!








Από atexnos

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Πέρασαν 65 ολόκληρα χρόνια από την 5η Μάρτη 1953, κι’ όμως οι αστοί σε όλο τον κόσμο τρέμουν ακόμη τ’ όνομα του. Στους φασίστες και τους νεοναζί, η μορφή του προκαλεί εφιάλτες. Οι οπορτουνιστές-λαθρεπιβάτες του κομμουνιστικού κινήματος προσπαθούν ακόμη να τον ξορκίσουν με ψέματα και συκοφαντίες. 

Έξι και πλέον δεκαετίες από τότε που η καρδιά του Ι.Β.Στάλιν έπαψε να χτυπά, η εκστρατεία σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του συνεχίζεται αμείωτη. Και τι δεν χρησιμοποίησαν οι συκοφάντες του για να αμαυρώσουν την ιστορική προσωπικότητα του Ιωσήφ Βισσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι: από τα ανυπόληπτα παραμύθια του συνεργάτη των Ναζί Σολζενίτσιν μέχρι τις κατασκευασμένες και μαγειρεμένες ιστορίες του λεγόμενου «ουκρανικού λιμού», της ναζιστικής σφαγής στο Κατίν, τα υποτιθέμενα εκατομμύρια εκτελεσθέντων στα γκούλαγκ, κλπ. 

Δημ. Ψαρράς: Ο Μιχαλολιάκος έφτιαξε το πολιτικό κόμμα για να καλύψει την εγκληματική οργάνωση






Από atexnos

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Δημήτρης Ψαρράς ερευνά εδώ και δεκαετίες τη δράση της Χρυσής Αυγής. Σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, κατέθεσε στο δικαστήριο στοιχεία για την ιστορία της, τα οποία οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες σήμερα αρνούνται, μίλησε για τη δομή της και το ρόλο του Αρχηγού της και προπάντων προσπάθησε να ρίξει φως στην εγκληματική της δράση. Για όλα αυτά μίλησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη και την οποία αναδημοσιεύουμε. Τη συνέντευξη πήρε η Μαρία Φράγκου.

Η Χρυσή Αυγή θέλει να τρομοκρατήσει χώρους, όχι άτομα

— Δεκαετίες τώρα ασχολείστε με τη Χρυσή Αυγή. Από τότε φαντάζομαι που δύσκολα μπορούσε κάποιος να ορίσει την εγκληματική της δράση ή τη σύνδεσή της με τους Ναζί. Τι σας οδήγησε σ’ αυτή την ενασχόληση;

Οι στόχοι του κεφαλαίου «αγιάζουν» τα αντιλαϊκά μέσα



Τα χαρακτηριστικά της «επόμενης» μέρας - που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σηματοδοτούν ούτως ή άλλως ένταση της άγριας εκμετάλλευσης - βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε αστικά επιτελεία, όπως και της διαπραγμάτευσης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Τα ζητήματα που ξεχωρίζουν, λειτουργώντας και ως μοχλός αντιπαράθεσης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου αλλά και ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι μεταξύ άλλων αυτό της διαμόρφωσης του λεγόμενου «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου», των «διευκολύνσεων» στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων, με «προληπτική πιστοληπτική γραμμή» ή «αποθεματικά μαξιλάρια», που προέρχονται από τη φοροληστεία και το πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών και προϋποθέτουν εξίσου τη μόνιμη «εποπτεία» των λαϊκών αναγκών.
Πίσω από αυτήν την «ξένη» για τους ίδιους συζήτηση, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να δουν ότι το «αναπτυξιακό σχέδιο» κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι στο σύνολό του εχθρικό για τα συμφέροντά τους και ως τέτοιο πρέπει να το απορρίψουν.

Ούγο Τσάβες-Επιτεύγματα και περιορισμοί του “Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα”


05-03-2018

Στηριζόμενος στα έσοδα των κρατικών επιχειρήσεων πετρελαίου κυρίως και στις τότε αυξημένες διεθνείς τιμές, ο Τσάβες εφήρμοσε πολιτική ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, μειώνοντας τη φτώχεια τουλάχιστον κατά 20%. Από την άλλη, η ουσία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής επί Τσάβες αλλά και επί του διαδόχου του παρέμεινε άθικτη, υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα ακόμα και τα σημαντικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια σήμερα από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Ούγο Τσάβες, ένας από της σημαντικότερους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, παγκόσμιο σύμβολο αντιιμπεριαλισμού και αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των φτωχότερων στρωμάτων της χώρας του. Η διακυβέρνησή του άλλαξε το πρόσωπο της Βενεζουέλας, ταυτόχρονα ωστόσο κατέδειξε τα όρια της φιλολαϊκής διαχείρισης εντός καπιταλισμού, όρια ολοένα και πιο ασφυκτικά, ειδικότερα στις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος κατά κύριο λόγο ο διάδοχος του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο.

«Ηθικό πλεονέκτημα... »


Πηγή: Eurokinissi

Με αφορμή την παραίτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να κάνει «ρελάνς» για την υπόθεση της «Novartis», αναζωπυρώνοντας τον καβγά με την κυβέρνηση για το ποιος είναι περισσότερο «ηθικός», για το αν η κυβέρνηση διατηρεί το «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο διεκδικεί έναντι των άλλων αστικών κομμάτων, που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και κατηγορούνται ότι υπέθαλψαν τη ρεμούλα, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε τις προάλλες από το «Φόρουμ των Δελφών» ότι ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει και με την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς, αποδίδοντας σ' αυτά τα φαινόμενα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα μνημόνια που τη συνόδευσαν. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Αυγή» έγραφε πως «δεν είναι όλοι ίδιοι» και ότι «το πραγματικό ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι άτρωτο», βάζοντας στο στόμα της την «ασύγκριτη αγωνιστική ιστορία» και την «παραδειγματική αφοσίωση των απλών ανθρώπων».