Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ

 


Η εικόνα που καταγράφεται σε βίντεο, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του νεαρού Ααρών Μπασνέλ, Αμερικανού εν ενεργεία στρατιωτικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, να  αυτοπυρπολείται, μη θέλοντας  να είναι συνένοχος στη γενοκτονία, μπροστά από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη», μοιάζει να αναβιώνει τρόπους έσχατης διαμαρτυρίας, όπως τις αυτοπυρπολήσεις των βουδιστών μοναχών εξήντα χρόνια πριν. Τον Ιούνιο του 1963 η αυτοπυρπόληση ενός μοναχού στη Σαϊγκόν που καταγράφηκε με τον φωτογραφικό φακό και έγινε πρωτοσέλιδα στα έντυπα της εποχής επηρέασε την πολιτική,  αφού εκείνη η αυτοπυρπόληση ήταν η αρχή μιας εξέγερσης με διαμαρτυρίες και αυτοπυρπολήσεις κι άλλων βουδιστών μοναχών που οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης του Ντίεμ  με στρατιωτικό πραξικόπημα.
 
          Και ο ποιητής, ο Τ. Σινόπουλος, ως προφήτης χρόνια πριν αυτά συμβούν, στο ποίημά του «Ο καιόμενος», μέσα από τη φωτιά που αυτός παραδίδεται σε μια κορυφαία πράξη έσχατης διαμαρτυρίας, προβάλλει ένα αίτημα ηθικής ακεραιότητας. Σ’ αυτό το ποίημα ο ποιητής δηλώνει την απορία του και το θαυμασμό για τον «Καιόμενο». «Ποιος είναι τούτος που αναλίσκεται περήφανος;/το σώμα του το ανθρώπινο δεν τον πονά;» και βλέπει τον καιόμενο σαν κάποιο που εξαγιάζεται, που ντύνεται με το φωτοστέφανο της θυσίας του, «Κι όσο αφανίζονταν τόσο άστραφτε το πρόσωπο/γινόταν ήλιος». Για να καταλήξει ότι «στην εποχή μας όμως και σε προηγούμενες εποχές/άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε». Μόνο που πια φτάσαμε στη δική μας εποχή, όπου στη Δύση δεν βρίσκονται παρά ελάχιστοι, όχι να πέσουν στη φωτιά, αλλά και μόνο να χειροκροτήσουν. Και τέτοιες πράξεις μιας απελπισμένης διαμαρτυρίας, για να ταρακουνηθεί ο κόσμος, να ξυπνήσει για την πραγματικότητα αυτού που συμβαίνει, να στραφεί  το βλέμμα της Δύσης στο έγκλημα της Γάζας, φανερώνουν και τα αδιέξοδα των μεμονωμένων πράξεων θυσίας, όταν  δεν υπάρχει ή δεν κινητοποιεί ένα μαζικό κίνημα. Μπορεί  τέτοια εγχειρήματα να μην αλλάζουν τον κόσμο, μπορούν όμως να γίνουν θρυαλλίδα για ν’ αλλάξει μια κατάσταση πραγμάτων.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΘΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ Γ. Τσακλίδης: Οι μεγάλες διαδηλώσεις μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε για να τιμωρηθούν οι ένοχοι (AUDIO)


 
 

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη και την μεγάλη πανεργατική απεργία, το μήνυμα των συγγενών των 57 αδικοχαμένων ανθρώπων που παλεύουν για τη δικαίωση μετέφερε μέσα από την συχνότητα του «90,4 Αριστερά στα FM», ο Γιώργος Τσακλίδης, ο οποίος έχασε την μονάκριβη κόρη του Αγάπη, 22 χρονών. Ο Γ. Τσακλίδης φιλοξενήθηκε την Τρίτη στην εκπομπή «Το πεντάγραμμο του αγώνα».

Όπως είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του σταθμού Ευδοξία Γραβαλά και παίχθηκε στην εκπομπή, «οι μεγάλες διαδηλώσεις αποτέλεσαν και αποτελούν στήριγμα στον αγώνα των συγγενών. Γιατί ο αγώνας τους μας δυναμώνει για να συνεχίσουμε τον αγώνα να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι αλλά και για να υπάρξουν επιτέλους ασφαλείς μεταφορές».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δέκα χρόνια από τα γεγονότα στο «Εuromaidan» και το πραξικόπημα

 

Με την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οξύνθηκαν οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις που οδήγησαν στο σημερινό αιματοκύλισμα των δύο λαών

 

Φασιστικά τάγματα παίρνουν θέση στην «πλατεία της Ανεξαρτησίας» τις μέρες του Euromaidan
Φασιστικά τάγματα παίρνουν θέση στην «πλατεία της Ανεξαρτησίας» τις μέρες του Euromaidan
Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα του Φλεβάρη - Μάρτη 2014, που οδήγησαν στην πραξικοπηματική ανατροπή του τότε Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ανάδειξη στο τιμόνι της διακυβέρνησης δυνάμεων που βρίσκονταν σε άμεση διασύνδεση με τον ευρωατλαντικό παράγοντα, ενώ στηρίζονταν και από φασιστικά - ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις.

Τα γεγονότα αυτά, που παρουσιάζονταν ως «δημοκρατική επανάσταση» από τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σήμερα επιχειρείται να περάσουν στη λήθη. Στην πραγματικότητα, η ωμή επέμβαση των Ευρωατλαντικών στην Ουκρανία, οι διώξεις που ακολούθησαν και οι εκκαθαριστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Ανατολικά επιτάχυναν τις εξελίξεις προς τη μετέπειτα προσάρτηση της Κριμαίας από την καπιταλιστική Ρωσία και τον πόλεμο που κλιμακώθηκε, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία πληρώνουν οι δύο λαοί και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δεν ξεκίνησε στις 24 Φλεβάρη 2022, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Υπόβαθρό της είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και βέβαια ο σχεδιασμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να περικυκλώσουν στρατιωτικά τη Ρωσία και να περιορίσουν την επιρροή της στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Να μιλάτε κύριε Καραμανλή, να μιλάτε…

 


 

Ο Κ. Καραμανλής σήμερα το πρωί, ετούτη την πικρή μέρα, αλλά και ετούτη την ημέρα αγώνα, αυτός ο κύριος, λοιπόν, έκανε δήλωση. Για το έγκλημα στα Τέμπη! 

Ο Κ. Καραμανλής είναι εκείνος ο πολιτικός που ασκούσε τα χρέη του Υπουργού Μεταφορών όταν συνέβη η δολοφονία των 57 ανθρώπων.

Είναι εκείνος που θεώρησε πως η παραίτησή του από τον υπουργικό θώκο ήταν αρκετή για να ξεπλύνει από πάνω του την πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό λίγους μήνες αργότερα έθεσε εαυτόν υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές! Τέτοια και τόση συναίσθηση του τι συνέβη διαθέτει, όπου θεώρησε ότι από τον Φεβρουάριου ως το Ιούνιο οι ευθύνες του μπήκαν στο πλυντήριο και βγήκαν πεντακάθαρες. 

Όλοι στην απεργία!

 




ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ H EE «δεν ξέρει τίποτα» για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των αυξήσεων στα διόδια

 

Πραγματικό εμπαιγμό αποτελεί η επιχείρηση αποποίησης των ευθυνών της ΕΕ για την αύξηση του χαρατσιού των διοδίων, όπως αποτυπώνεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης για τις νέες αυξήσεις στα διόδια από την αρχή του έτους, που προστίθενται στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα. Η αρμόδια επίτροπος, A. Valean, αναφέρει στην απάντησή της ότι «δεν υπάρχουν κανόνες της ΕΕ που να απαιτούν την επιβολή διοδίων ή βινιετών για τη χρήση των οδικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοδρόμων». Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «πρόκειται για προκλητική διαστρέβλωση της αλήθειας, καθώς η Οδηγία 2022/362 που τροποποιεί τις προηγούμενες 1999/62/ΕΚ, 1999/37/ΕΚ και 2019/520, είναι που έχει διαμορφώσει το έδαφος πάνω στο οποίο οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιβάλλουν διόδια και συστηματικά αυξάνουν τις τιμές τους για τη χρήση των οδικών δικτύων που ο λαός έχει πληρώσει πολλαπλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη Οδηγία πέρα από το ότι καθιερώνει "τα τέλη χρήσης ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης της υποδομής" αναφέρει ρητά ότι η "εξασφάλιση χρηματοδότησης για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών" θα γίνεται στη βάση της ευρωενωσιακής αρχής "ο χρήστης πληρώνει".

Απεργία - Σταθμός


 

Σήμερα απεργούμε! Πλημμυρίζουμε τους δρόμους σε όλη τη χώρα, στις πάνω από 75 απεργιακές συγκεντρώσεις, από τον Εβρο έως την Κρήτη.

Η μεγάλη μέρα έφτασε! Μια απεργία που οργανώνεται από δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, γίνεται πράξη, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης από την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τους εκπροσώπους τους στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σήμερα «νεκρώνουν» μεγάλοι χώροι δουλειάς. Δεν κινούνται Μέσα Μεταφοράς στην Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις. «Παγώνουν» εργοτάξια, ναυπηγεία, βιομηχανίες, γραφεία, σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

Η απεργία αυτή δεν παίρνει απλά τη «σκυτάλη», αλλά έρχεται με την ορμή από μεγάλους αγώνες που είναι σε εξέλιξη κι άλλους που κορυφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δείχνοντας τις δυνατότητες να βγουν νέες δυνάμεις στο προσκήνιο της διεκδίκησης.