Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ



Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί που την εκπροσωπούν και εξυπηρετούν τα συμφέροντά της με την πολιτική που εφαρμόζουν, σε αναζήτηση ιδεολογίας και θεωρίας, που θα πείθει και θα εξασφαλίζει τη συναίνεση πλειοψηφίας των εργαζομένων, σκοντάφτουν πάντα σε διαστρεβλώσεις τσιτάτων που αποδίδονται σε Μαρξ και Λένιν. Με άλλοθι λοιπόν παραποιημένες φράσεις τους προσπαθούν να καταξιώσουν την πολιτική τους από τη μια, αλλά κυρίως φιλοδοξούν να τους αχρηστεύσουν παρουσιάζοντάς τους να δικαιολογούν το κυρίαρχο σύστημα και τους κομμουνιστές ανίδεους που δεν τους κατανοούν.  Και ενδεικτικό παράδειγμα  δεν είναι μόνο  ο αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης που  με την «αθλιότητα» της δικής του φιλοσοφίας θέλει να παραπλανά, ανάλογα σε ποιο ακροατήριο ή σε ποιο τμήμα του εκλογικού σώματος απευθύνεται, αλλά και οι οπορτουνιστές «αριστεροί» και ένα μεγάλο μέρος μιας διανόησης συγχωνευμένης στην κυρίαρχη εξουσία που επιμένουν να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους με μια διαστρεβλωμένη ανάγνωση όχι μόνο της ιστορίας αλλά και των κλασικών του  επιστημονικού σοσιαλισμού. Πέρα από την όποια άγνοια μπορεί να τους καταλογιστεί, το βασικό είναι ο στόχος τους  να  τους μετατρέψουν σε ιδεολογικά στοιχεία αναπαραγωγής του καπιταλισμού, που φανερώνει τον καλυμμένο φόβο τους γι’ αυτούς, αφοπλίζοντας ιδεολογικά και πολιτικά το εργατικό κίνημα.   

Χωρίς πολλά λόγια


Με Ελληνοαμερικανούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ συναντήθηκε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, οικονομίας, Παιδείας αλλά και «ευρύτερα κοινωνικά θέματα». Στη συζήτηση μαζί τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε την «αρμονική σχέση μεταξύ των δύο χωρών» και τη «γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης σε ένα ταραχώδες περιβάλλον», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως ως προς την Τουρκία και το Κυπριακό, το μέτωπο της ελληνικής πλευράς είναι ενιαίο». Δεν χρειάζονταν βέβαια τόσα πολλά λόγια για να κατανοήσουν οι φοιτητές την «αρμονική» σύμπραξη Ελλάδας - ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε για να αντιληφθούν την πλήρη ταύτιση των ελληνικών αστικών κομμάτων πάνω σ' αυτές τις στρατηγικές και τους στόχους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος φρόντισαν να τους ξεναγήσουν πρώτα στη Σούδα, δίνοντας παραστατικά και από πρώτο χέρι όλο το βάθος των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων...

Βλέποντας τα ΑΕΙ σαν επιχειρήσεις...



Κάτω από τον τίτλο «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις», το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έκανε τις προηγούμενες μέρες μια στοχευμένη παρέμβαση για τη στενότερη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη λειτουργία των ίδιων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ακόμα περισσότερο σαν επιχειρήσεις.

***
 
Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ διαρθρώνονται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος από αυτούς αφορά στη «βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας δαπάνης στην ανώτατη εκπαίδευση με εξορθολογισμό του μεγέθους και της περιφερειακής διάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης». Είναι φανερό ότι βλέπουν σαν κόστος τα ιδρύματα και τους φοιτητές.