Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τραπεζώματα

 


Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα εκεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που έγραφε στο προχτεσινό της φύλλο: «Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η Πάτρα, όπου εκεί στηρίζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Βασίλη Αϊβαλή, με στόχο να τελειώσει η "δυναστεία" Πελετίδη, που κρατάει εδώ και δύο θητείες». Μάλιστα, ο τίτλος της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «Πάτρα σπουδαία και πάλι». Να λοιπόν που έπιασαν τόπο τα τραπεζώματα των κομματαρχών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πριν από μερικούς μήνες, έστω κι αν δεν ικανοποιήθηκε (ακόμα) στο σύνολό της η δημόσια έκκληση του Νεοδημοκράτη για κοινό μέτωπο όλων απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν τότε ότι δεν συμμετέχει σε τέτοια σενάρια, αλλά η «ΕΦΣΥΝ» τον «κάρφωσε»: Στόχος της «προοδευτικής» κολιγιάς με το ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα είναι να τελειώνει η «δυναστεία Πελετίδη» και έτσι να γίνει η πόλη ...«σπουδαία ξανά»! Τους ενημερώνουμε πάντως ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο πατραϊκός λαός, βλέποντας τους κατά τ' άλλα «ορκισμένους εχθρούς» να τα βρίσκουν με αξιοσημείωτη άνεση απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, έχει τώρα ακόμα περισσότερους λόγους να εκλέξει ξανά δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη από τον πρώτο γύρο. Κι ας αφήσει τους ΣΥΡΙΖΑίους να αγωνιούν για την τύχη της ...«δυναστείας» Παχατουρίδη στο Περιστέρι (21 χρόνια θητεία), τον οποίο στηρίζουν από κοινού με τη ΝΔ.

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

 




Λητή, Μελισσοχώρι, Νεοχωρούδα, Δρυμός .... Ο κατάλογος των περιοχών που το νερό είναι ακατάλληλο και σε ανεπάρκεια, δεν έχει τέλος!

Καμμία από τις δικαιολογίες των τωρινών και χθεσινών διαχειριστών δεν
ισχύει. ΄Οφειλαν, τουλάχιστον μέσα στον αιώνα μας, να υπάρχει κανονικό δίκτυο ύδρευσης, επαρκείς γεωτρήσεις, ταμιευτήρες, ικανός μηχανολογικός μηχανισμός και το αναγκαίο προσωπικό στην ΔΕΥΑΩ, με πλήρη δικαιώματα.

Ο δήμαρχος πρόσφατα υποστήριξε ότι η έλλειψη νερού στον Δρυμό, μπορεί να οφείλεται σε δολιοφθορά!

Εκείνο που ο ίδιος και όλοι τους αποκρύβουν είναι ότι η κατάσταση αποτελεί συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων και των τοπικών εκπροσώπων τους, όπως είναι οι 3 δεξιοί υποψήφιοι για την δημαρχία. Γιατί είναι υπέρ μίας εμπορευματικής ΔΕΥΑΩ, υπέρ της ανταποδοτικότητας και των εργολαβιών.

Με «pass» και καλάθια - καπαμά δεν γεμίζει το τραπέζι της λαϊκής οικογένειας

 

Στα ύψη τα τρόφιμα και νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα
 

Eurokinissi

Η κούρσα των ανατιμήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αντέχουν πλέον ούτε την ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής, ούτε βέβαια την κοροϊδία των pass που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο κάποιες ανάγκες. Την ίδια στιγμή, οι καθηλωμένοι μισθοί αλλά και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης που ετοιμάζονται από Σεπτέμβρη, δημιουργούν μία τραγική κατάσταση.

Αυτήν την κατάσταση επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν χτες και δείχνουν ότι με 12,3% «έτρεχαν» οι αυξήσεις στα τρόφιμα τον Ιούλιο, ενώ και τον Ιούνιο ο δείκτης της διατροφής «έτρεχε» με 12,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε η τιμή: Στα φρούτα κατά 19,4%, στα φάρμακα κατά 18,7%, στα λαχανικά κατά 15,5% και σε γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,4%. Αναμένεται σε λίγες μέρες νέα αύξηση στο ψωμί, στο αλεύρι και το λάδι.

Ειδικότερα η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,5% τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να σημαίνει συναγερμός για κάθε εργαζόμενο - Αιτία πολέμου το νέο έκτρωμα (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Να σημαίνει συναγερμός για κάθε εργαζόμενο, επιστράτευση όλων των δυνάμεων για να δοθεί αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στον νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που αποτελεί αιτία πολέμου! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και φορείς με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για επέκταση της ευελιξίας και νέο χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

«Όχι στο 16ωρο, 7ωρο - 5νθήμερα - 35ωρο» έγραψαν στους τοίχους του υπουργείου εργασίας καταγγέλλοντας τις «Συμβάσεις μηδενικών ωρών» και τις ποινές φυλάκισης για την περιφρούρηση της απεργίας από την οργανωμένη απεργοσπασία της εργοδοσίας που προβλέπει το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Απαίτηση να μην το φέρει η κυβέρνηση το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Κανείς να μην αποδεχτεί τη δουλειά 16 ώρες την ημέρα, τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου και τη ζωή λάστιχο και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

ΟΠΑΔΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ Στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμών


Σε διασύνδεση με φασιστικές ομάδες, το οργανωμένο έγκλημα και «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού

 

«Αλκης, Μιχάλης, αύριο εσύ; - Σκοτώνουν οι ναζί με του κράτους την ανοχή!», σχολιάζει στο twitter του ο «Οδηγητής» για τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η διασύνδεση των οπαδικών στρατών - που αξιοποιούνται ως «ομάδες κρούσης» από επιχειρηματίες μετόχους των ομάδων για την υπεράσπιση πολυποίκιλων συμφερόντων απέναντι σε ανταγωνιστές τους - με φασιστικές και άλλες εγκληματικές ομάδες, αλλά και με «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, γύρω από το οποίο παίζονται πολλά δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτό που παρουσιάζουν ως «οπαδική βία» καταγράφει έξαρση σε περιόδους έντασης των επιχειρηματικών και άλλων ανταγωνισμών, που εκφράζονται πρωτίστως σε άλλα πεδία, πριν μεταφερθούν μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Ενδεικτικά στη χώρα μας, μια αναζήτηση μόνο στην ειδησεογραφία της τελευταίας χρονιάς που αφορά σε μεγαλοπαράγοντες των πιο «εμπορικών» ομάδων, είναι αρκετή για να αποκαλύψει την όξυνση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών, με αλληλοκαρφώματα για «ανομίες», χρέη και «ατασθαλίες». Δεν κρύβεται ούτε η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο άλλωστε «εκπροσωπείται» και στις κερκίδες των οργανωμένων οπαδών ή στα αποδυτήρια των ομάδων.

Αντίπαλο δέος

 

 

Η φετινή 78η επέτειος από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι συμπίπτει με την αναβίωση του πυρηνικού εφιάλτη, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, με κίνδυνο να γενικευτεί.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν αποδείξει πόσο αδίστακτοι είναι στην υπεράσπιση των οικονομικών - γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Πόσο μάλλον σήμερα, που η πρωτιά των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα απειλείται ανοιχτά από την Κίνα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ένταση σε παλιές και να ανάβουν νέες εστίες σύγκρουσης με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Το παράδειγμα του Νίγηρα είναι αποκαλυπτικό.

Η χώρα μας, ειδικά με τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μετά της ΝΔ, στο πλαίσιο του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο στη διάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές του, την Κίνα και τη Ρωσία. Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν επιτάχυνε μόνο τον σχεδιασμό, αλλά δημιούργησε το έδαφος αυτός να επεκταθεί.