Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Πικέρμι, 21 Ιούλη 1944: 54 αγχόνες για τους αγωνιστές της λευτεριάς



Γράφει ο Οικοδόμος //
pikermi1a     
«Διαβάτη στάσου προσοχή:
δω χάμω κείτονται νεκροί
που δεν επρόδωσαν ποτέ,
ποτέ δεν είπαν ψέματα,
τύραννο δεν προσκύνησαν




















   





 



«Διαβάτη στάσου προσοχή
και μ’ άξιον νου μελέτα τους,
τι αν χαίρεσαι τ’ ωραίο φως
κι αν όλο θάρρος περπατάς
κι αν σ’ αγαπάνε κι αγαπάς
κι ό,τι καλό ’χεις στη ζωή
στο χάρισαν τούτ’ οι νεκροί!»…


Βασίλης Ρώτας

…Κι αν πάρεις καμιά φορά το δρόμο για τον Μαραθώνα, διαβάτη, να σταθείς  στο Πικέρμι. Εδώ, από μια καταπράσινη χούφτα γης, δίπλα στην κεντρική λεωφόρο, ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα, τα λεβεντόκορμα κυπαρίσσια και τις ανθισμένες πικροδάφνες, ξεπροβάλλει, σαν φάρος, ένας σταυρός. Εδώ αναπαύονται 54 ήρωες πατριώτες που υπερασπίστηκαν τη λευτεριά και την τιμή του λαού.

 ***

Tο καλοκαίρι του 1944 το ναζιστικό θηρίο υποχωρεί και γίνεται όλο και πιο αιμοβόρο και επικίνδυνο. Οι χιτλερικές ορδές δέχονται σε όλα τα μέτωπα το ένα χτύπημα μετά το άλλο, από τον Κόκκινο Στρατό, τις δυνάμεις των συμμάχων και τα ένοπλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των χωρών της Ευρώπης.

pikermi3a
Ο ΕΛΑΣ που έχει ήδη εδραιώσει τη θέση του στην ελληνική ύπαιθρο, εντείνει τις επιχειρήσεις του στις πόλεις και στην Αττική, στις συνοικίες της Αθήνας.
Στις 15 Ιούλη του 1944 τμήμα του στήνει ενέδρα  έξω από το Πικέρμι, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Αθήνα με τη Ραφήνα και εξοντώνει τον αξιωματικό φρούραρχο της Ραφήνας και άλλους Γερμανούς που κατευθύνονταν στην Αθήνα. Ταυτόχρονα άλλο τμήμα του ΕΛΑΣ επιτίθεται και εξοντώνει όλη τη γερμανική φρουρά της Ραφήνας.

Πάντα ... επιτυχίες



Ηρθε με ατζέντα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων και μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια
Ηρθε με ατζέντα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων και μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια
Το γνωστό παραμύθι ότι από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε» επανέλαβε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Καταρχάς, μειωμένες σε σχέση με όσα απέδιδε το προηγούμενο σύστημα είναι οι κύριες συντάξεις, που προκύπτουν στο εξής με το νέο τρόπο υπολογισμού που θέσπισε η κυβέρνηση. Αλλά και οι ήδη αποδιδόμενες συντάξεις βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση, με δεδομένο ότι η «προσωπική διαφορά» που εφηύρε η κυβέρνηση για να μην κάνει τώρα ονομαστικές μειώσεις, θα είναι η πρώτη που θα περικοπεί μετά το 2018, πιθανότατα με εργαλείο τον λεγόμενο «αυτόματο κόφτη».
 
 Κατά τ' άλλα, είναι απολαυστικές οι ομολογίες του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, όπου παραδέχτηκε ότι και τα μερίσματα του Δημοσίου μειώθηκαν και νέα μείωση έρχεται στις επικουρικές και το ΕΚΑΣ καταργήθηκε. 
 
Επομένως, το «δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις» δεν είναι μισή αλήθεια, άλλα ένα ολόκληρο ψέμα, αφού το εισόδημα των συνταξιούχων μειώθηκε στο σύνολό του από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και έπεται (χειρότερη) συνέχεια. Αφήστε που ο υπουργός κομπάζει ότι στα Εργασιακά θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με το Ασφαλιστικό, υποσχόμενος και εκεί τέτοιες μεγάλες ...επιτυχίες.

Θανατική ποινή και «business as usual»…



ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ


 
    Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις δηλώσεις του Ερντογάν περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, ακούμε – με συγκίνηση – ότι ένα από τα θεμελιώδη κριτήρια που εφαρμόζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στις σχέσεις τους με άλλα κράτη είναι ακριβώς αυτό: Το αν, δηλαδή, τα κράτη αυτά διατηρούν ή όχι σε ισχύ την θανατική ποινή.
   
 Θέλουμε, λοιπόν, να ρωτήσουμε αυτούς τους ολοένα δακρυσμένους – σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου Γης – ευρωπαίους κροκόδειλους:
  
   α) Η σχέση τους με την Κίνα, εκεί που σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η ποινή του θανάτου εφαρμόστηκε το 2014 πάνω από 550 φορές, ποια ακριβώς είναι; Είναι καλές, κακές, μέτριες;…
   
 Επιπλέον: Η σε ισχύ θανατική ποινή στην Κίνα λήφθηκε υπόψη όταν ξεπουλήθηκε στην «Cosco» ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια, ο Πειραιάς;

   Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και από την πρόσφατη επίσκεψη του κ.Τσίπρα στο Πεκίνο, τέτοια θέματα – όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα – δεν αναιρούν στο ελάχιστο τον βασικό κανόνα που διέπει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο πλαίσιο της «ελευθέρας οικονομίας» και ο οποίος δεν είναι άλλος από τον γνωστό φιλάνθρωπο κανόνα: «Business as usual».          
  
  β) Η σχέση της ΕΕ με την χούντα της Αιγύπτου, εκεί που πέρσι η ποινή του θανάτου εφαρμόστηκε πάνω από 15 φορές, ποια είναι;