Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Ψήφισμα για την επιβολή τοπικού lockdown στον νομό Θεσσαλονίκης

 

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις χτες την επιβολή τοπικού lockdown στον νομό Θεσσαλονίκης. Για την έξαρση των κρουσμάτων στο νομό  και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν φταίμε εμείς. Ότι περνούσε από τα χέρια μας ως εργαζόμενοι στα πλαίσια ατομικής προστασίας το κάναμε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε στο ακέραιο τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο επίπεδο της υγείας, της ασφάλειας στη δουλειά.

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Τα παραδείγματα δεκάδων κρουσμάτων, η προσπάθεια απόκρυψης τους, η απουσία δωρεάν τεστ covid και τακτικών απολυμάνσεων στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και τα αστικά λεωφορεία, τον συνωστισμό στα σχολεία μας έχουν φέρει σε αυτή τη θέση. Φαίνεται λοιπόν ποιος είναι τελικά ο υπαίτιος.

«Το Τείχος του Βερολίνου... Κι όμως το σύστημα σου λέει ΞΑΝΑ ψέματα!»

 


9 Νοέμβρη 1989. Πέφτει το τείχος στο Βερολίνο. Οι υπερασπιστές του σημερινού άδικου συστήματος πανηγυρίζουν, παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια µε στόχο να υιοθετήσει και η νεολαία σαν "αλήθεια" τη δίκη τους επιδίωξη, το μεγάλο ψέμα: Ότι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα για την ανθρωπότητα και ότι ο σοσιαλισμός, όπως λένε, "απέτυχε". Η επίθεση ενάντια στον σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, ο αντικομμουνισμός εξακολουθούν να είναι πεδία στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Γιατί όμως τέτοια µανία ενάντια σε έναν “αποτυχημένο” εχθρό;

Πώς φτάσαμε στις δύο Γερμανίες;

Βρισκόμαστε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεµο που έληξε µε τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945) και την ήττα των ναζί χάρη στην καθοριστική συµβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού που προέλασε μέχρι το Βερολίνο.

Μαθητές καταγγέλλουν το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και απαιτούν από το υπ. Παιδείας άμεσα μέτρα

 

 

Την έντονη αντίδραση των μαθητών αρκετών σχολείων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση που σημειώθηκε σήμερα πρώτη μέρα του μέτρου, με την κατάρρευση της ψηφιακής πλατφόρμας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν μάθημα.

Συγκεκριμένα, μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης, 1ο Γυμνάσιο Κάτω Τούμπας, 27ο ΓΕΛ, 7ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, καταγγέλλουν την κοροϊδία της κυβέρνησης και απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα, για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών σε αυτήν. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Ως πότε θα συνεχίσει η κυβέρνηση να παίζει με τη μόρφωσή μας και την υγεία μας;

Πριν μια εβδομάδα μας έλεγαν ότι τα σχολεία είναι ασφαλείς χώροι και εκεί δεν μεταδίδεται ο ιός! Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν γενικό κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων μέχρι 30/11! Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μας έλεγε ότι δεν έχει λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τα ΜΜΜ, γιατί "δεν το αντέχει η οικονομία μας…". Αναρωτιόμαστε όμως……

  • Πού βρήκε τα λεφτά η κυβέρνηση για να προσλάβει 2.000 αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια;
  • Πού βρήκε τα χρήματα για να τα δώσει σε μεγαλοβιομήχανους και εφοπλιστές;

Τεχνοφασισμός !!!!





 Ο εκκωφαντικός κρότος που ακούμε μέσα μας δεν είναι μόνο ο ήχος του φόβου μας για τον κορωνοϊό, δεν είναι η αγωνία του θανάτου μας από ίωση, είναι κάτι πολύ πιο θλιβερό και ανήμερο, είναι τα συντρίμμια του παλιού γνωστού κόσμου μας που σωριάζει τα ερείπιά του και τις ζωές μας μέσα σ αυτόν, είναι το πένθος κι ο θρήνος μας πως τίποτε δε θα είναι πια το ίδιο .

Γιατί ζωή δεν είναι μόνο τα όσα ζούμε αλλά κυρίως και τα όσα θυμόμαστε .
Ζωή είναι οι κατά κράτος μνήμες μας, τα χαράγματά μας, τα σημάδια μας .
Και οι κάποιας ηλικίας, οι άνθρωποι του παλιού κόσμου, οι "παλιάνθρωποι" τρόπον τινά έχουμε μνήμες ασύμβατες με το νέο κόσμο που γεννιέται και επιβάλλεται από τη νέα τάξη πραγμάτων .
Δεν έχουμε παιδικά χρόνια με μνήμες σ ένα διαμέρισμα, εσώκλειστοι με το κινητό στο χέρι, με ηλεκτρονική επικοινωνία, με σέξτινγκ, με πληκτρολόγια, με φαστ φουντ, με οθόνες, κοντρόλς και κωδικούς .
Είμαστε παιδιά που παίξαμε στο χώμα, στην αλάνα, στην αυλή, που πήγαμε σχολείο και με 40 παιδιά στην τάξη και όχι με τηλεκπαίδευση, που ερωτευτήκαμε με οσμή και αφή και όχι με καρδούλες και λάικ, που σηκώσαμε μπαϊράκι και γροθιές σε πολιτικές και συστήματά εξουσίας, που έχουμε νιώσει τον παλμό στις φλέβες μας, το θυμό, την οργή για την αδικία, το όνειρο ενός ομορφότερου κόσμου .

Πανδημία: Πού το πάνε;

 

Γράφει στην «Μαρία Νεφέλη» ο Ελύτης: «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη».

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει σε συνθήκες… πανδημιοκρατίας (τα στοιχεία παρατίθενται αναλυτικά στην τελευταία έκδοση του βιβλίου «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» – https://kapsimi.gr/einai-o-kapitalismos-ilithie):

α) Το 2007, λίγο πριν την εκδήλωση της κρίσης, το παγκόσμιο χρέος ήταν 142 τρις δολάρια. Υπολογιζόταν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ.  Σήμερα (για την ακρίβεια: προ πανδημίας – Γενάρης 2020), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, το παγκόσμιο χρέος είχε ήδη εκτιναχτεί στα 257 τρις δολάρια και ήταν 3,2 φορές πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Μεγαλύτερο δηλαδή απ’ όταν ξέσπασε η προ δεκαετίας κρίση.

β) Το 2008 υπολογιζόταν ότι το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα μόνο όσον αφορά τους «άυλους τίτλους», δηλαδή η «φούσκα» των λεγόμενων «παραγώγων», ήταν μεγαλύτερο έως και 10 φορές από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Δέκα χρόνια μετά (και προ πανδημίας) σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η «φούσκα» των παραγώγων ανέρχετο στα 640 τρις (δηλαδή 800% πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 80 τρις). Δεδομένου, δε, ότι ακόμα και το ΔΝΤ έφτασε να διαπιστώσει ότι «οι συναλλαγές παραγώγων αυξάνονται και η διαφάνεια των σχετικών στοιχείων δεν είναι επαρκής», η εικόνα περιγράφεται ήδη από το 2017 ως εξής:«Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις υπολογίζουν την συνολική αξία των παραγώγων σε 542 τρις δολάρια, οι πιο απαισιόδοξες εκτιμούν ότι ανέρχεται σε 1.200 τρις δολάρια» (www.thepressproject.gr, «Οι τράπεζες «μαγειρεύουν» τα στοιχεία για να μικρύνουν τη φούσκα της παγκόσμιας οικονομίας», Μιχάλης Γιαννεσκής, 7/11/2017). Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, κι εφόσον δεχτούμε ότι τα ψέματα των τραπεζιτών δεν είναι ψέματα, και χωρίς να προσμετράμε τα συμβόλαια προεξόφλησης μελλοντικής απόδοσης, τον χρηματιστηριακό τζόγο, κτλ, τότε ο πλανήτης – που δεσμεύεται με ένα χρέος 3,2 φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ – θα πρέπει ό,τι παράγει για τα επόμενα 8-10 χρόνια να τα διαθέτει (χωρίς να ξοδεύεται ούτε μια δραχμή) μόνο και μόνο για να αποπληρωθεί η “φούσκα” των παραγώγων του σήμερα.

Αυτό που διεκδικούμε δεκαετίες τώρα, είναι η μοναδική λύση για το σήμερα

 

 

*Του Ηλία Π. Σιώρα

 

Τα λόγια περίσσεψαν. Τα χειροκροτήματα κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ οι οιμωγές των ασθενών όλων των κατηγοριών αυξάνουν. Τι είπε το συνεπές υγειονομικό κίνημα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας;

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. 30.000 τα κενά σε νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας, σε καιρό μη πανδημίας. Αυτό άφησε η λαίλαπα των τριών μνημονίων των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ.

Επαρκής χρηματοδότηση, που με στοιχεία δικά τους, όλο και μειωνόταν.

Άμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕΝεογνών που είναι αναγκαίες σε καιρό μη πανδημίας τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες τις είχαν καθηλώσει όλοι τους στις 500 - 600.

Επείγουσα ενίσχυση της δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με δεδομένη την υποστελέχωση τους μέχρι και 50% και όχι πεσκέσια στις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες.