Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινητοποίηση συνταξιούχων για τις συντάξεις και την υγεία, ενάντια στην ακρίβεια (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 


Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με αιχμή την ακρίβεια, τις συντάξεις και την υγεία πραγματοποίησαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που αντάμωσαν στο Άγαλμα Βενιζέλου μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη στο πλευρό των παιδιών και των εγγονιών τους με το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων και επίσης με νέα περιφερειακή συνταξιουχική συγκέντρωση στις 12 Απρίλη, στην Κατερίνη.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Κατήγγειλε την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη στους λαούς των δύο χωρών. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που εμπλέκει ενεργά τη χώρα μας στον πόλεμο. Εξέφρασε την αλληλεγγύη των συνταξιούχων στους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των «Πετρελαίων Καβάλας»  και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Βουλής όπου θα μιλήσει ο Ζελένσκι

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι σημειώνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Καθιστά σαφές πως «η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας».

Επισημαίνει μία προς μία τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση Ζελένσκι και υπογραμμίζει πως αυτή η στάση είναι «η μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος για να βγει πραγματικά νικητής θα πρέπει να απαλλαγεί τόσο από τη ρώσικη εισβολή όσο και από κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι που τον σέρνουν στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων». 

Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να μιλήσουν ξεκάθαρα για τα εργαστήρια βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία

 


Η Βικτόρια Νούλαντ, αρνούμενη τον έλεγχο των βιολογικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αποσπά την προσοχή επιδιώκοντας να διασπείρει τον φόβο για το τι θα συμβεί αν αυτές πέσουν στα χέρια του εχθρού και εκτοξεύει την απειλή ενός διευρυμένου πολέμου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, συνταράζοντας τους πάντες με το μήνυμα: «Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 είναι αδιάρρηκτη».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε, όπως κατ’ επανάληψη ακούγεται από τα ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή αλλού.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει να πέσουν στα χέρια των Ρώσων οι αποκαλούμενες δραστηριότητες «βιοάμυνας» που χρησιμοποιούν θανατηφόρα παθογόνα.

Είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς και το υπάρχον πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για να μπούμε στην ουσία του θέματος.

Ο θρήνος

 

 

Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον όχλο από εκείνο το μέρος της κοινωνίας που σήμερα αναλαμβάνει το πένθος και το κάνει δικό του. Οφείλουμε να επιτρέψουμε στο λαό να θρηνήσει γι’ αυτή την πέρα από κάθε φυσική και νοητή διαδικασία απώλεια. Να αφήσουμε το θρήνο και τον αποχαιρετισμό να συντροφέψει αυτά πλάσματα. Και την ίδια στιγμή, είμαστε υποχρεωμένοι να διακρίνουμε εκείνη τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το συλλογικό θρήνο από την παραληρηματική τελετουργία του όχλου που αναμοχλεύει ακραία και επικίνδυνα ένστικτα.

 


Σήμερα θρηνούμε…

Σήμερα αποδίδουμε το θρήνο που πρέπει και αρμόζει και που δεν αποδόθηκε (αν αποδειχθεί ότι είναι έτσι) από εκείνη που έπρεπε και άρμοζε.

Σήμερα, ετούτη η ασήκωτη, αδιανόητη και συντριπτική απώλεια, αυτό το τρομερό δράμα γίνεται δράμα ολόκληρης της κοινωνίας. Του λαού. Του λαού που καθημερινά σηκώνει το βάρος της επιβίωσης, της θρέψης, του μεγαλώματος των παιδιών, της αρρώστιας τους όταν αυτά πονάνε, του σχολείου τους, της ζωής τους, της αγωνίας για το μέλλον τους.

Του λαού που σηκώνει αυτό το βάρος ανυπεράσπιστος και απροστάτευτος, απογυμνωμένος από κάθε υποστηρικτικό πλαίσιο που θα όφειλε το κράτος να του παράσχει, αλλά δεν το κάνει.

Καύσιμη ύλη


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Τριάντα πέντε μέρες συμπληρώνει σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία και το διάστημα αυτό έτρεξε «πολύ νερό στο αυλάκι». Ο κίνδυνος για μια πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση παραμονεύει ακόμα και σ' ένα «λάθος», ή μια προβοκάτσια, αφού η καύσιμη ύλη υπάρχει και με το παραπάνω. Και δεν είναι άλλη από τις αντιθέσεις «όλων με όλους», που περνάνε σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση για τους λαούς...

Αυτό φανερώνουν μεταξύ άλλων:

Η ανάπτυξη 140.000 και πλέον στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Ευρώπη περιμετρικά της Ρωσίας και ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ να ενισχύσει περαιτέρω την περικύκλωσή της. Πέντε υποβρύχια, εκατοντάδες αεροσκάφη και πολεμικά πλοία σε Μεσόγειο και πάνω από την Ανατ. Ευρώπη σημαδεύουν αυτήν τη στιγμή τη Ρωσία.

Η μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των κρατών - μελών της ΕΕ, με τη «στρατηγική πυξίδα» και την αύξηση των πολεμικών προϋπολογισμών. Για πρώτη φορά η ΕΕ συγκροτεί δύναμη 5.000 στρατιωτών για «ταχεία αντίδραση». Στόχος είναι η προετοιμασία της ΕΕ για πιο αυτοτελή υπεράσπιση των μονοπωλίων της στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με νέες επεμβάσεις και πολέμους.

Οποια πέτρα των ευρωατλαντικών σχεδίων κι αν σηκώσεις...

 

«Πυρετός» συναντήσεων της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους για την προώθηση όλων των επικίνδυνων σχεδίων σε Ανατ. Ευρώπη, Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο

 

Σε πλήρη «συντονισμό» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ συνεχίζει η κυβέρνηση τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας βαθύτερα τον λαό σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει μπει ξεκάθαρα σε νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, για συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου έλεγε χτες ότι η συνάντηση θα αφορά ακριβώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιταχύνονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής», αλλά και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αλλωστε, η Νούλαντ ξέρει και με το παραπάνω για την Ουκρανία, αφού ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, από κοινού με τον Πάιατ (τότε πρέσβη στην Ουκρανία) πρωτοστάτησαν στο αμερικανοΝΑΤΟικό πραξικόπημα στη χώρα, το 2014.

Σημειωτέον, όπως λένε στο ΥΠΕΞ, είναι πάντα στο τραπέζι η πιθανότητα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, με μετάβαση στην Ουκρανία και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών (έχει δεχτεί «ανοικτή» πρόσκληση από τον Ουκρανό ομόλογό του), «αν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη αναμένεται επίσης στην Αθήνα και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων Γκ. Εσκομπάρ, για συνάντηση με τον υφυπουργό Κ. Φραγκογιάννη, με αντικείμενο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικοβαλκανικής και τις μπίζνες αμερικανικών και ευρωενωσιακών ομίλων στην περιοχή, όπου συγκρούονται με Κίνα και Ρωσία, εξ ου και σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέπουν την περιοχή ως το επόμενο πεδίο πιθανής ανάφλεξης.

Στις 6 Απρίλη πάλεψε μαζί με την Αννα...

 


Η Αννα είναι εργαζόμενη σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Παίρνει τον βασικό μισθό, 630 ευρώ πάνω - κάτω, δουλεύει σπαστά, της είπαν πως από εδώ και πέρα τις υπερωρίες της θα τις παίρνει σε ρεπό. Στην Αννα είπαν πως η πανδημία τελείωσε για φέτος, λόγω τουρισμού, πως τα μέτρα αναστέλλονται μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση της έταξε 13 ευρώ αύξηση τον μήνα από τον Μάη και μετά, της είπαν πως θα της δώσουν και 40 ευρώ επίδομα βενζίνης. Η Αννα αλλάζει τις τιμές στα ράφια των προϊόντων. 30 λεπτά πάνω το ρύζι, 1 ευρώ πάνω το λάδι, 50 λεπτά πάνω το κρέας. Ηθελε 100 ευρώ καύσιμα για να πάει στη δουλειά, και τώρα θέλει 170. Πλήρωνε 150 ευρώ στο φυσικό αέριο και τώρα 300.
 
* * *

Η Αννα βλέπει ανθρώπους σαν αυτήν στην Ουκρανία να χάνουν το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, να βλέπουν την πατρίδα τους να τσακίζεται και να καίγεται. Από τα social media και την τηλεόραση, της λένε πως για τον πόλεμο φταίει ένας τρελός δικτάτορας, πως παλεύουν οι δυνάμεις της ελευθερίας με τις δυνάμεις της απολυταρχίας. Ομως, η Αννα φοβάται πως ο πόλεμος μπορεί να φτάσει και στο δικό της σπίτι. Θυμάται όταν, πριν από 20 χρόνια, η Γιουγκοσλαβία καιγόταν, τότε από τις δυνάμεις της «δημοκρατίας».

Αλλάζει το τροπάρι;

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Η ΝΔ; «Αυτοδυναμία ή τίποτα» έλεγε, αλλά τώρα ο πρωθυπουργός μιλάει για κυβέρνηση συνεργασίας αφού είναι «υπεύθυνος και θεσμικός». Ο ΣΥΡΙΖΑ; Να του κοβόταν το χέρι για συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά τώρα αποκλείει απλά τη συνεργασία «με τη ΝΔ του Μητσοτάκη». Το ΚΙΝΑΛ; «Αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη πορεία» του, αλλά τώρα μιλάει κι αυτό για κυβέρνηση συνεργασίας και όρους για αυτήν.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Αλλάζει το τροπάρι της αντιλαϊκής ορχήστρας; Και ποιος είναι άραγε ο μαέστρος; Τα «σενάρια» και οι «χρησμοί του γέροντα» που διακινούνται επιβεβαιώνονται και διαψεύδονται, προφανώς έχουν ευρωατλαντικό άρωμα σε συνθήκες πολεμικές σαν αυτές που βρισκόμαστε τώρα!