Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Αίτημα για νέο τριετές πρόγραμμα στον ESM

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

 

Νέο τριετές πρόγραμμα ζητάει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για λογαριασμό της Ελλάδας απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και μέτρα για τις συντάξεις, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που αιτείται. Επίσης, μέχρι τις 9 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει το τελευταίο πακέτο λεπτομερειών των προτάσεών της για μία συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα αξιολογηθεί απο τους τρείς θεσμούς και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" εκπρόσωποι των τριών θεσμών θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά, ώστε να διαμορφωθεί άμεσα η έκθεσή τους και να σταλεί στο Eurogroup, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
 

Παράλληλα, στο αίτημα της Ελλάδος ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι μέρος της γενικότερης συζήτησης που θα διεξαχθεί είναι και το θέμα του χρέους, με την Ελλάδα να "καλωσορίζει την ευκαιρία αναζήτησης πιθανών μέτρων που θα υιοθετηθούν ώστε το ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας να γίνει βιώσιμο  σε μακροχρόνιο ορίζοντα".
 

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, "πλήρως και εγκαίρως". Μάλιστα, επισημαίνει το επείγον της κατάστασης και του αιτήματος "δεδομένου της εύθραυστης κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επερχόμενων υποχρεώσεων, της διόγκωσης των εσωτερικών χρεών και της εκφρασμένης επιθυμίας μας να αποπληρώσουμε τις εκκρεμότητες προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος".
 

Εξ ίσου σημαντική δήλωση στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου είναι ότι η Ελλάδα ανανεώνει τη δέσμευσή της στην παραμονή εντός της Ευρωζώνης και ότι σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς ενός κράτους-μέλους. Το αίτημα για το νέο πρόγραμμα ξεκαθαρίζει ότι το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της ως προς το Δημόσιο χρέος και για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο ότι μέρος των δανείων θα χρησιμοποιηθεί και για πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
 

Ο κ. Τσακαλώτος ολοκληρώνει την επιστολή του αναφέροντας ότι αναμένει την θετική και έγκαιρη αποτίμηση του αιτήματος και ξεκαθαρίζει, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρούσα επιστολή υπερισχύει έναντι του προηγούμενου αντίστοιχου αιτήματος της 30ης Ιουνίου.
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM