Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Η προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα


Τα φυσικά φαινόμενα που έχουν τη δυνατότητα να «απειλήσουν» τον άνθρωπο διακρίνονται σε γεωλογικά, υδρολογικά και σχετικά με την υγεία.

Το πρόβλημα του σεισμού είναι απ' τα σημαντικότερα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Ο σεισμός εκδηλώνεται συνήθως χωρίς προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί στην εκδήλωσή του και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια και περιοδικότητα, προκαλεί υλικές ζημιές σε υποδομές και κατασκευές, με επακόλουθο τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών, δηλαδή προκαλεί «βλάβες» σε ανθρώπους και κατασκευές.

Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στις κατασκευές.

Το προσδόκιμο ζωής, η «υγεία» και ο «θάνατος» ενός κτιρίου, εξαρτάται από τον τρόπο δόμησής του, τις καταχρήσεις, την περιποίηση, τη φροντίδα και συντήρηση, το ευ ζην του δηλαδή και κινείται σχεδόν παράλληλα με τη ζωή και λειτουργία του ανθρώπου.

Ετσι το ίδιο περιοδικό φαινόμενο μπορεί να παρέλθει χωρίς μεγάλες απώλειες ή να δημιουργήσει κατάσταση «επιδημίας - πανδημίας», με την εκ νέου αναβίωση, από τον κρατικό μηχανισμό, του τρίπτυχου «ατομική ευθύνη - ατομική ενοχή» και φυσικά την προτροπή του για «ατομικές λύσεις».

Αλλη μια «σπουδαία συνάντηση» για επικίνδυνα σχέδια

 

Αλλη μια «σπουδαία συνάντηση», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, σε άλλη μια από τις συχνές «επισκέψεις» του στο υπουργείο, προωθώντας νέα επικίνδυνα σχέδια, με την Ελλάδα και τις Ενοπλες Δυνάμεις της στο επίκεντρο τους αμέσως επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρέσβη, συζήτησαν για όσα οι δυο πλευρές δρομολόγησαν από κοινού το 2020, αυτόν τον «απίστευτο χρόνο επιτευγμάτων στην αμυντική σχέση των χωρών μας, όπως και για ευκαιρίες να οικοδομήσουμε στην Αμυντική μας Συμφωνία, να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στην Ασφάλεια και το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ανέφερε σχετικά ο ίδιος ο πρέσβης.

Η συζήτηση έγινε πάνω στη βάση που δίνει η νέα κούρσα εξοπλισμών της Ελλάδας, π.χ. με τα «χρυσά» συμβόλαια για την αναβάθμιση των «F-16» και των αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης «P3», όπως το παζάρι για την αγορά νέων φρεγατών και την αναβάθμιση ήδη υπηρετούντων, συν τη δρομολογούμενη προμήθεια εκατοντάδων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως για το Στρατό Ξηράς. Ολες κινήσεις που ενδυναμώνουν την ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβουν πρόσθετες επικίνδυνες για τον λαό αποστολές στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες άμυνας της χώρας.

Η καμπάνα...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Με τις προβλέψεις των «θεσμών» να κλοτσάνε ακόμα πιο πέρα το τενεκεδάκι της όποιας ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας τις «αβεβαιότητες» που ενισχύονται από την πανδημία, πίσω από κλειστές πόρτες γράφεται και σβήνεται ο λογαριασμός για το λαό, την ώρα που οι μποναμάδες για τη στήριξη του κεφαλαίου διαφημίζονται απ' όλες τις αστικές δυνάμεις ως «μέτρα συντονισμένης απάντησης» στην κρίση, παρά τον καβγά τους στο παρασκήνιο για το ποιος θα καρπωθεί τα μεγαλύτερα οφέλη και ποιος θα είναι ο «ριγμένος» στον επιμερισμό της ζημιάς.

Ετσι και στην Ελλάδα, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Κομισιόν, περιλαμβάνεται μπαράζ από νέες συνδυασμένες αντιλαϊκές παρεμβάσεις σε ολόκληρη την γκάμα της οικονομικής πολιτικής.

Στο σχέδιο αυτό ενσωματώνονται οι δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας», οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και βέβαια οι πάγιες αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με βάση και τη λεγόμενη «έκθεση Πισσαρίδη».