Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Κανένα δεν εκπλήσσουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 52 29 442  FAX 210 52 29 907
http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr

Αθήνα 22 Φλεβάρη 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κανένα δεν εκπλήσσουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για  την «πολυπόθητη» συμφωνία της με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Γιατί η συμφωνία αυτή, έρχεται για μια ακόμη φορά να τσακίσει ότι έχει απομείνει στις συντάξεις μας, να μας φορτώσει με νέα αβάσταχτα φορολογικά βάρη. Γιατί εμείς που σε όλη μας την ζωή, που με το μόχθο μας πληρώσαμε τα πάντα και δεν τα χρωστάμε σε κανένα, για την κυβέρνηση και τους εταίρους της αποτελούμε κόστος γήρανσης και πρέπει να πέσουμε στο καιάδα.  
Γι’ αυτά πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί αυτό είναι το τίμημα της ανάπτυξης που το κεφάλαιο υπαγορεύει για να αποκτήσει νέα κερδοφορία και για εμάς και τα παιδιά μας που ζουν στην φτώχια, την ανεργία, την μαύρη ανασφάλιστη με μεσαιωνικά ωράρια εργασίας και μεροκάματα πείνας, νέα δυστυχία.
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία;

Τα «φιστίκια»...


«Οι βασανιστικές και ατελείωτες συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Οταν συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε πρωτίστως να βρουν λύσεις για τις εστίες κρίσης, οι οποίες πραγματικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευσή της. Και τούτο διότι αυξάνονται οι φόβοι για την πιστοληπτική ικανότητα πολύ ισχυρότερων και γι' αυτό σημαντικότερων χωρών μελών της (...) Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, της οποίας το χρέος ανέρχεται σε 2,35 τρισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα 322 δισ. ευρώ των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων μοιάζουν σαν τα παροιμιώδη "φιστίκια"». Αυτά έγραφε χτες η γερμανική εφημερίδα «Welt», αποτυπώνοντας γλαφυρά τα πραγματικά ζόρια που έχουν οι καπιταλιστές σε όλη την ευρωένωση. Ζόρια που συνδέονται με τις δυσκολίες να περάσουν οι καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ σε φάση ορμητικής ανάκαμψης και έχουν κατά βάση να κάνουν (όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της Ιταλίας) με το ποιος και πώς θα φορτωθεί τα βάρη της ακόμα μεγαλύτερης απαξίωσης κεφαλαίου που έχει ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία, ώστε να «αναπνεύσει». Αυτές οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα είναι που καθορίζουν το πραγματικό πλαίσιο των κάθε λογής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις, τα στενά όρια, αλλά και τα «κοντά ποδάρια» που έχουν οι έως τώρα συνταγές «εσωτερικής υποτίμησης», όπως π.χ. τα νέα μέτρα που πάρθηκαν για την περίπτωση της Ελλάδας.

«Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας»


Η διαφήμιση είναι ολιγόλεπτη και ολιγόλογη: «Δικό σας». Πρόκειται για την πανηγυρική δήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνοδευόμενη από το γενικότερο «πανηγυρικό» κλίμα που προσεχτικά στήνεται εδώ και αρκετούς μήνες μέχρι να κορυφωθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οπότε το Κέντρο ΠολιτισμούΙδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδοθεί στο δημόσιο και θα είναι «δικό σας». Δηλαδή … «δικό μας».

Μετά τα πανηγύρια της 23ης Φεβρουαρίου μάλλον θα αρχίσουν τα … δράματα  τα οποία η ζωή ήδη προοικονομεί.

Η επίσης πανηγυρική πρώτη συνέντευξη Τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γ. Κουμεντάκη, προκειμένου να παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα ενόψει της μεταστέγασης της ΕΛΣ στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ δε θα μπορούσε να «χαλάσει» από οικονομικές πεζότητες. Να όμως που κάτι τέτοιες «λεπτομέρειες» κρύβουν το διάβολο.

Μόνιμα στο στόχαστρο Ασφαλιστικό - ΕργασιακάΤα αποτελέσματα του προχτεσινού Γιούρογκρουπ και η επιστροφή των εκπροσώπων του κουαρτέτου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες σηματοδοτούν την ανανέωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο.

Παρά τον προπαγανδιστικό κουρνιαχτό της κυβέρνησης και των επιτελείων της, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση συμφώνησε να προνομοθετήσει νέα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου κι ενώ ακόμα «τρέχουν» οι προηγούμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ήταν λόγια του αέρα και προπέτασμα καπνού οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το Ασφαλιστικό «έκλεισε» με την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 τον περασμένο Μάη και ότι δεν θα υπήρχαν άλλα πρόσθετα μέτρα σε βάρος των ήδη συνταξιούχων.
Τώρα, το Ασφαλιστικό επανέρχεται ως βασικό στοιχείο της δεύτερης «αξιολόγησης» και, όπως είχε διαφανεί από τις συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου πριν τις γιορτές, ξανατίθεται ζήτημα για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις, για την οποία η κυβέρνηση έσκιζε τα ρούχα της ότι δεν θα την αγγίξει!

Λόγος γίνεται για επιπλέον 1% του ΑΕΠ, που πρέπει να «εξοικονομηθεί», πέραν των 8,2 δισ. ευρώ που αφαιρεί ο πρόσφατος νόμος για τις συντάξεις και μόνο για την τετραετία 2016-2019. Τώρα, γίνεται φανερό ότι ο περίφημος «επανυπολογισμός» όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που προέβλεπε ο 4387/2016, ήταν το υπόβαθρο για να προχωρήσει παραπέρα το πετσόκομμα των συντάξεων.