Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Εικόνα με δύο όψεις...


 

Προφανώς η μία όψη της φωτογραφίας, που αποτελεί την αφορμή για αυτό το σχόλιο, είναι ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που αναπαύονται λίγες στιγμές δίπλα σε ένα έδαφος που ακόμα καπνίζει. Στους πυροσβέστες που απεικονίζονται, δηλαδή, και σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο της Κερατέας.

Όμως, υπάρχει και μια άλλη όψη. Αυτή που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων με κίνδυνο πολλές φορές την ζωή τους σώζουν άλλους ανθρώπους και το βιος του λαού.

Είναι η όψη της αντίστοιχης φωτογραφίας με τους πυροσβέστες που γυρνούσαν το περσινό καλοκαίρι από την τιτάνια μάχη με τις φωτιές στη Ρόδο να κοιμούνται στο πάτωμα του πλοίου!

«Κανόνι» χρωματιστό... χρεωμένο νοικοκυριό

 

Το πρώτο ...«κανόνι» στα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος «έσκασε». Συγκεκριμένα, πολλοί πάροχοι αποφάσισαν να αποσύρουν το «μπλε» τιμολόγιο (σταθερό τιμολόγιο), αφού, μετά τη μεγάλη άνοδο των «πράσινων» τιμολογίων, τα «μπλε» δεν συμφέρουν οικονομικά τις εταιρείες. Ετσι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ (η παλιά Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για τα σταθερά τιμολόγια ήδη από τον Ιούνιο έχει σταματήσει η διάθεση κάποιων εξ αυτών με χαμηλές χρεώσεις, φθηνότερες από τα «πράσινα», που πήραν την ανιούσα σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 70%! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, τρεις εταιρείες απέσυραν προγράμματα των «μπλε» τιμολογίων που θεωρούνταν πιο συμφέρουσες επιλογές για τους καταναλωτές... Ποιος δεν θυμάται την κυβέρνηση να λέει όταν παρουσίαζε τα ...χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, ότι αυτό το μέτρο θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και πως αυτό είναι ένα πολύ δίκαιο μέτρο, αφού ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει; Τέτοια «μούφα» δηλαδή, όταν αντίθετα αυτό το μέτρο έδωσε την ευχέρεια στους ομίλους της Ενέργειας να τα παίρνουν ακόμα πιο «χοντρά» από όσους έχουν χαθεί μέσα στον πολύχρωμο κυκεώνα της ακρίβειας. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ακόμα κι όταν οι εταιρείες βλέπουν ότι από κάπου δεν έχουν το προσδοκώμενο κέρδος, τότε αποσύρουν το πρόγραμμα και εξαναγκάζουν τον κόσμο να μεταφερθεί σε άλλα που είναι πιο ακριβά. Τέτοιο δικαίωμα επιλογής...

Κάπως έτσι εξηγείται άλλωστε και το πώς πολλαπλασιάζονται τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς της Ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι το ποσό που όφειλαν πέρυσι οι καταναλωτές ρεύματος, που έφτασε στα 2,4 δισ. ευρώ. Τα 1,7 δισ. από αυτά αφορούν τη χαμηλή τάση, δηλαδή οικιακούς καταναλωτές, λαϊκές οικογένειες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και παράλληλα τον ένα «ασήκωτο» λογαριασμό να διαδέχεται τον άλλον. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και της απολιγνιτοποίησης, των χρηματιστηρίων και των άλλων εργαλείων που παράγουν κέρδη για τους κολοσσούς του κλάδου. Της πολιτικής που μεγαλώνει την ενεργειακή και όχι μόνο φτώχεια, φορτώνοντας συνεχώς βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Εγκληματική πολιτική - δαδί αναμμένο

 

Ενα μαύρο πέπλο απλώνεται σε τεράστιους όγκους βουνών στη Σέριφο. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά της Σταμάτας. Στην Κερατέα η φωτιά κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις. Στη Ριτσώνα είχαμε άλλο ένα βιομηχανικό ατύχημα, με πυρκαγιά που κατακαίει εργοστάσιο ανακύκλωσης δηλητηριάζοντας την περιοχή. Τα παραπάνω έγιναν σε μόλις δύο μέρες, ενώ από χτες καίει η φωτιά σε Ζάκυνθο και Χίο.

Κι όμως, μια τέτοια τεράστια καταστροφή που συνέβη σε μόλις δύο 24ωρα αντιμετωπίζεται με μια τεράστια πρόκληση από την κυβέρνηση, παραπέμποντας ξανά στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και των «ακραίων συνθηκών»: «Ακαθάριστα οικόπεδα» και «άνεμοι» έφεραν τις πυρκαγιές, γράφουν ξανά από χτες τα «παπαγαλάκια» υπηρετώντας την προπαγάνδα της.

* * *

Κι ενώ είμαστε ήδη μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, τα παραπάνω δείχνουν για μια ακόμα φορά την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους, την εχθρότητά του απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί και φέτος αποδείχθηκε ότι τα μέτρα ουσιαστικής πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται πριν την αντιπυρική περίοδο, δεν είναι «επιλέξιμα», κόβονται στον «προκρούστη» του κόστους - οφέλους, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον καθαρισμό των οικοπέδων: Αφού φορτώθηκε στους ιδιοκτήτες κάθε ευθύνη, αφού έτρεξαν να «ξυρίσουν» οικόπεδα και άλλες εκτάσεις, το κράτος τόσο κεντρικά όσο και τοπικά αποδείχθηκε «ανίκανο» να περισυλλέξει την καύσιμη ύλη που συγκεντρωνόταν σε δρόμους και σοκάκια, πέριξ κάδων σκουπιδιών κ.ο.κ.

Και πάνω σ' αυτή την επιλεκτική «ανικανότητα» στρώνεται το έδαφος για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών, όπως άλλωστε ήδη είναι διακηρυγμένος στόχος συνολικά για τη διαχείριση των δασών, για την αξιοποίηση της βιομάζας.